Eki­pa na­ših vr­snih ba­so­lo­va­ca za­pu­ti­la se ovog pro­le­ća na oko 500 km dug put iz Ku­le do Opu­ze­na ka­ko bi se opro­ba­la u lo­vu ve­li­ko­u­stog ba­sa na te­re­ni­ma bli­zu ušća Ne­re­tve u mo­re, ko­ji­ma po bo­gat­stvu tom ri­bom i pro­seč­noj lov­noj ve­li­či­ni te­ško da ima prem­ca na na­šem kon­ti­nen­tu

Naj­jed­no­stav­ni­je kla­sič­ne va­ra­li­ce na­pra­vlje­ne od me­ta­la kao da su po­sled­njih de­ce­ni­ja ma­lo is­pa­le iz mo­de pred na­le­tom hi­per­re­a­li­stič­nih ve­štač­kih ma­ma­ca ra­znih ti­po­va. Oni ko­ji od ka­ši­ka ne od­u­sta­ju svo­jim re­zul­ta­ti­ma nas, me­đu­tim, če­sto pod­se­ća­ju da nji­ho­va efi­ka­snost ni da­nas ni­je ni­šta ma­nja ne­go ra­ni­je i da ih ne tre­ba tek ta­ko za­bo­ra­vi­ti

Za­hva­lju­ju­ći do­ma­ćin­skom ga­zdo­va­nju Ri­bo­lo­vač­kog sa­ve­za Voj­vo­di­ne, tj. po­žr­tvo­va­nom i stal­nom ra­du ri­bo­ču­var­ske slu­žbe, po­pu­la­ci­ja sko­ro svih vr­sta ri­ba pa i ci­pri­nid­nih u Ta­mi­šu je u po­sled­njih de­se­tak go­di­na pri­met­no uve­ća­na, te se uz do­bro oda­bra­no me­sto i tak­ti­ku, s ma­lom ko­li­či­nom pri­hra­ne i na sa­mo je­dan ma­mac pro­đe iz­u­zet­no do­bro

Ka­da se po­gle­da­ju ku­ti­je s va­ra­li­ca­ma ko­je na vo­du no­se ov­da­šnje bu­cov­dži­je, re­klo bi se da po pi­ta­nju lov­no­sti raz­li­či­tih de­ze­na ne­ma ve­li­kih ne­do­u­mi­ca i da oni ne­u­pa­dlji­vi od­no­se ube­dlji­vu pre­va­gu. No da li je baš ta­ko?

Ni ove go­di­ne ni­je iz­o­stao uobi­ča­je­ni cug krup­ne du­nav­ske ba­bu­ške na te­re­ni­ma od Ra­ma do Kla­do­va, ko­ji broj­ni ri­bo­lov­ci želj­no iš­če­ku­ju jer pru­ža pri­li­ku za uži­va­nje u di­na­mič­nom pe­ca­nju i za bo­gat ulov. Ali iako se na pr­vi po­gled ni­šta bit­no ni­je pro­me­ni­lo u od­no­su na pret­hod­ne go­di­ne, ni­su svi pro­la­zi­li jed­na­ko do­bro

Na­o­ko ne pre­vi­še va­žni de­ta­lji u iz­bo­ru de­la si­ste­ma ko­ji nas uvek naj­di­rekt­ni­je po­ve­zu­je s upe­ca­nom ri­bom ne­ret­ko su pre­sud­ni, a oni ko­ji ume­ju da pro­na­đu naj­bo­lji mo­del udi­ce za sva­ku kon­kret­nu si­tu­a­ci­ju u ve­li­koj su pred­no­sti u od­no­su na one ko­ji o to­me ne vo­de ra­ču­na

Upor­nost je bez sum­nje je­dan od bit­nih fak­to­ra uspe­ha u ri­bo­lo­vu. Ali ni­je do­bro ka­da pre­đe u tvr­do­gla­vost i spre­či pe­ca­ro­ša da is­pro­ba ne­što što se ne ukla­pa u nje­go­vo vi­đe­nje si­tu­a­ci­je. Sre­ćom po na­šeg sa­rad­ni­ka, ovog pu­ta se po­be­da nad sop­stve­nom su­je­tom is­pla­ti­la kroz neo­če­ki­va­no do­bro pe­ca­nje i lep ulov krup­nih ba­bu­ški

Pe­ca­nje u dru­štvu ni­je sa­mo za­bav­ni­je od »so­li­ra­nja« već je po pra­vi­lu i efi­ka­sni­je i za ri­bo­lov­ca ko­ri­sni­je, jer dru­ga­či­ji pri­stu­pi, tj. upo­tre­ba raz­li­či­tih pri­hra­na, ma­ma­ca i pre­zen­ta­ci­ja omo­gu­ća­va­ju da se za kra­će vre­me utvr­di šta je u kon­kret­noj si­tu­a­ci­ji efi­ka­sni­je i da se iz­vu­ku vred­ne po­u­ke za na­red­ne iz­la­ske na isti te­ren. Vi­de­lo se to od­lič­no i ovom pri­li­kom

Iako Ta­miš u svom do­njem to­ku kroz Sr­bi­ju ni­je ni br­ži ni hlad­ni­ji ne­go što je bio do pre ne­ku de­ce­ni­ju, či­ni se da su ulo­vi kle­na i mre­ne i na va­ra­li­ce i na pri­rod­ne mam­ce ne­u­po­re­di­vo uče­sta­li­ji, bar na po­je­di­nim lo­ka­ci­ja­ma

Ka­da re­ke na­bu­ja­ju i tok im bu­de iz­ra­zi­to jak, fi­de­ra­ši po pra­vi­lu po­se­žu za te­škim hra­ni­li­ca­ma, s ko­ji­ma i u ta­kvim uslo­vi­ma nji­hov ma­mac osta­je na od­go­va­ra­ju­ćem me­stu. Naš sa­rad­nik i nje­gov pri­ja­telj pri­be­gli su pot­pu­no dru­ga­či­jem re­še­nju i to im se i te ­ka­ko is­pla­ti­lo

Pe­ca­nje me­tod va­ri­jan­tom fi­der teh­ni­ke sve je po­pu­lar­ni­je iz­me­đu osta­log i zbog to­ga što omo­gu­ća­va da na ra­zne na­či­ne br­zo pri­vu­če­mo krup­ne ri­be i pod­stak­ne­mo ih da in­ten­ziv­no uzi­ma­ju na­šu pri­ma­mu i mam­ce. Je­dan od pro­ve­re­nih na­či­na da se to po­stig­ne je »do­ra­đi­va­nje« sme­se ko­jom pu­ni­mo hra­ni­li­cu

Lju­bi­te­lji lo­va bu­co­va na jed­nom od naj­o­mi­lje­ni­jih te­re­na na na­šem de­lu Ta­mi­ša sva­kog pro­le­ća s ne­str­plje­njem če­ka­ju da ta ri­ba pro­ra­di po­sle zim­skog »za­tiš­ja« jer zna­ju da se ta­da go­to­vo bez iz­u­zet­ka ak­ti­vi­ra­ju i raz­ne dru­ge vr­ste ri­ba ko­je se mo­gu lo­vi­ti na ve­štač­ke mam­ce

Po pra­vi­lu bi u ra­no pro­le­će, dok su vo­de još pri­lič­no hlad­ne, be­la ri­ba tre­ba­lo da se naj­bo­lje hra­ni u naj­to­pli­jem de­lu da­na, tj. oko po­dne­va, po­go­to­vo na vo­da­ma na ve­ćoj nad­mor­skoj vi­si­ni. Ovog pu­ta ni­je bi­lo ta­ko – tek je pred za­la­zak sun­ca po­čeo je in­ten­zi­van cug

U na­sto­ja­nju da iz­beg­nu cver­gla­na ko­li­ko god mo­gu, fi­de­ra­ši ko­ji pe­ca­ju ba­bu­šku po­sled­njih go­di­na na mno­gim vo­da­ma u to­pli­jem de­lu se­zo­ne uglav­nom ne ko­ri­ste me­sne mam­ce već for­si­ra­ju raz­ne ma­le pop-apo­ve, pre­te­žno s voć­nim aro­ma­ma. Ne­ka­da, me­đu­tim, uspeh do­ne­se pot­pu­no dru­ga­či­ji pri­stup

Već kra­jem zi­me je som na Be­ge­ju ne­da­le­ko od Zre­nja­ni­na od­lič­no ra­dio, pa su ga če­sto do­bi­ja­li mno­gi ri­bo­lov­ci ko­ji su ta­da ju­ri­li smu­đa. Na­sta­vi­lo se to i sre­di­nom mar­ta, ka­da je oto­plje­nje po­kre­nu­lo na­šu naj­ve­ću slat­ko­vod­nu ri­bu na još in­ten­ziv­ni­ju ak­tiv­nost i do­ne­lo sjaj­ne ulo­ve oni­ma ko­ji su ci­lja­no išli na »br­ku«

Ne­pred­vi­dlji­vost Sa­ve kao fi­de­ra­škog te­re­na još jed­nom je po­tvr­đe­na. U ju­tar­njim sa­ti­ma je ri­ba ra­di­la ve­o­ma lo­še i či­ni­lo se da ne­će bi­ti mo­gu­će pod­sta­ći je da se in­ten­ziv­no hra­ni, a on­da se si­tu­a­ci­ja, s po­ra­stom tem­pe­ra­tu­re va­zdu­ha i vo­de, pot­pu­no pro­me­ni­la

Od šta­pa ko­ji ko­šta tek ne­što vi­še od 30 evra ni­smo na­vi­kli da oče­ku­je­mo bog­zna šta. U ovom su slu­ča­ju, bez pre­te­ri­va­nja, i op­ti­mi­stič­na oče­ki­va­nja nad­ma­še­na, a lju­bi­te­lji naj­lak­šeg va­ra­li­ča­re­nja do­bi­li su pri­li­ku da u na­šim rad­nja­ma ku­pe za­i­sta vr­lo upo­tre­blji­vu alat­ku

Ako ri­bo­lov­ci ne­što ne vo­le, to je da se ku­ći s vo­de vra­te uz kon­sta­ta­ci­ju da je ri­ba bi­la sit­na i da je po­vrh to­ga ret­ko ra­di­la. Baš ta­kav is­hod na­go­ve­šta­va­li su iz­ve­šta­ji ko­ji su sti­za­li sa Ta­mi­ša kod Pan­če­va, no to ni­je po­ko­le­ba­lo na­šeg stal­nog sa­rad­ni­ka da ode baš na taj te­ren. I po­ka­za­lo se da ni­je po­gre­šio, jer je uz do­bar iz­bor pri­ma­me, ma­ma­ca i tak­ti­ke uži­vao u vr­lo di­na­mič­nom i uspe­šnom ri­bo­lo­vu

Me­tod va­ri­jan­ta fi­der ri­bo­lo­va raz­li­ku­je se od »kla­sič­nog« ri­bo­lo­va s hra­ni­li­com po ne­ko­li­ko bit­nih stva­ri, a jed­na od njih je i pri­ma­ma, ko­ja mo­že bi­ti na­pra­vlje­na od raz­li­či­tih vr­sta sa­sto­ja­ka, za­vi­sno od okol­no­sti i od na­vi­ka ri­be na sva­kom kon­kret­nom te­re­nu

U mar­tu su od na­ših ve­ćih gra­blji­vi­ca rav­ni­čar­skih vo­da u lo­vo­sta­ju smuđ i štu­ka, ali se mo­gu uspe­šno lo­vi­ti bu­cov i som. Mno­gi is­ku­sni va­ra­li­ča­ri baš sa­da se fo­ku­si­ra­ju na lov po­to­njeg, jer su na sa­mom po­čet­ku se­zo­ne do­bre šan­se da se na šta­pu na­đe lep »br­ka« pa i ka­pi­ta­lac

Ni­je spor­no ni da pe­ca­nje sit­ne ri­be mo­že bi­ti za­bav­no ako se ko­ri­sti fi­ni pri­bor ni da se i ci­pri­ni­di mo­gu lo­vi­ti na do­bro oda­bra­ne ve­štač­ke mam­ce. Ali ka­da pre­po­ru­ka ko­le­ge stig­ne u pra­vi čas, a dva vr­sna ri­bo­lov­ca odu na vo­du sprem­na za ono što ih ta­mo oče­ku­je, pe­ca­nje mo­že bi­ti uspe­šni­je ne­go u naj­lep­šim sno­vi­ma

Sve­stra­ni ri­bo­lo­vac iz Ko­vi­na ne­dav­no je re­a­li­zo­vao svoj sta­ri na­um da u udar­nom de­lu se­zo­ne ode na je­dan od naj­po­pu­lar­ni­jih fi­de­ra­ških te­re­na u Cen­tral­noj Sr­bi­ji. To što je do­ži­veo na pr­vom pe­ca­nju na­ve­lo ga je da ve­o­ma br­zo to is­ku­stvo po­no­vi, ali ni­je oče­ki­vao da će ono bi­ti pot­pu­no raz­li­či­to

U no­voj ge­ne­ra­ci­ji jed­ne od svo­jih naj­du­go­več­ni­jih se­ri­ja šta­po­va ne­mač­ki gi­gant ima i ovaj od­lič­ni dvo­de­lac za la­ko i sred­nje la­ko va­ra­li­ča­re­nje, či­ja je ak­ci­ja br­za, a te­ži­na ba­ca­nja u ra­spo­nu od 3 do 19 gra­ma

U ovom na­stav­ku iz­u­zet­no in­te­re­sant­nog felj­to­na o disciplini mo­der­nog ri­bo­lo­va s hra­ni­li­com, ko­ju praktikuje sve vi­še ri­bo­lo­va­ca i u Evro­pi i kod nas, ba­vi­mo se jed­nim od naj­va­žni­jih de­lo­va si­ste­ma, tzv. tr­nom na ko­ji se po­sta­vlja ma­mac, te načinom na koji se to pra­vil­no či­ni

Ka­da se tem­pe­ra­tu­re vo­de pri­bli­že naj­ni­žim vred­no­sti­ma i mno­ge vr­ste ci­pri­ni­da se ukr­to­že ili sve­du svo­ju ak­tiv­nost na mi­ni­mum, smuđ se uspe­šno lo­vi iz­me­đu osta­log i za­to što mu je po­nu­da pri­rod­ne hra­ne ma­la. Ali to ni­po­što ne zna­či da će ga u pe­ri­o­du pred lo­vo­staj uspe­šno i la­ko lo­vi­ti sva­ko ko iza­đe na vo­du s va­ra­li­čar­skim šta­pom i ne­ko­li­ko na­su­mi­ce oda­bra­nih ve­štač­kih ma­ma­ca

Sko­balj je kao sport­ska ri­ba ce­njen ne sa­mo zbog svo­je bor­be­no­sti i br­zi­ne ko­jom uzi­ma ma­mac, već i za­to što ume da bu­de iz­u­zet­no iz­bir­ljiv i ne­pred­vi­dlji­vog po­na­ša­nja, pa ni­je ret­kost da na ne­kom me­stu istog da­na mno­gi pro­la­ze lo­še, a onaj ko pro­na­đe naj­bo­lji pri­stup hva­ta ri­bu za ri­bom, kao što se de­si­lo i ovom pri­li­kom

Iako su mu na ni­skim tem­pe­ra­tu­ra­ma po­tre­be za hra­nom ma­nje ne­go u to­pli­jem de­lu go­di­ne, bu­cov je ak­ti­van i zi­mi, ta­ko da ga i u tom de­lu se­zo­ne mo­že­mo uspe­šno lo­vi­ti, na ne­što dru­ga­či­ji na­čin ali ne­ret­ko čak uspe­šni­je ne­go to­kom pro­le­ća, le­ta i je­se­ni

Me­sni cr­vi su od­li­čan ma­mac za mno­ge vr­ste ri­ba i vr­lo efi­ka­san do­da­tak hra­na­ma za pe­ca­nje na plo­vak, fi­der ili kla­sič­nu du­bin­ku uz upo­tre­bu hra­ni­li­ce. A ot­ka­ko se u mno­gim na­šim rad­nja­ma mo­gu ku­pi­ti i na li­tar, sve vi­še ri­bo­lo­va­ca sa­me cr­ve ko­ri­sti kao pri­ma­mu, što im do­no­si od­lič­ne ulo­ve u ra­znim si­tu­a­ci­ja­ma, pa i u lo­vu »gla­vo­nje« u naj­hlad­ni­jem de­lu se­zo­ne

O to­me ka­ko se ce­lo­kup­na pri­ro­da, uklju­ču­ju­ći i ri­be, pri­la­go­đa­va i me­nja od­lič­no go­vo­ri i to što se ove zi­me smuđ ne­ko­li­ko ne­de­lja od­lič­no pe­cao prak­tič­no u cen­tru Be­o­gra­da, iz­me­đu mo­sta Ga­ze­la i ušća, upr­kos ve­li­kom ri­bo­lo­vač­kom pri­ti­sku i či­nje­ni­ci da se tu u re­ku uli­va­ju ot­pad­ne vo­de ve­li­kog de­la na­še pre­sto­ni­ce

Zimi je sko­balj gru­pi­san u ve­li­ka ja­ta, pa ga mo­že­mo ve­o­ma uspe­šno pe­ca­ti ako mu po­nu­di­mo od­go­va­ra­ju­ću pri­hra­nu i ma­mac. No to ni­je »jed­no­smer­na uli­ca«, bu­du­ći da se ova ću­dlji­va ri­ba ne po­na­ša isto ni sva­kog da­na na istom me­stu, a po­go­to­vo ne na raz­li­či­tim re­ka­ma, što vr­sni ni­ški plov­ka­roš naj­bo­lje do­ka­zu­je ostva­ru­ju­ći na Ju­žnoj Mo­ra­vi i na re­ci Stru­mi u Bugarskoj sjaj­ne ulo­ve pri­me­nom pot­pu­no dru­ga­či­jih tak­ti­ka