Štampa

Na­o­ko ne pre­vi­še va­žni de­ta­lji u iz­bo­ru de­la si­ste­ma ko­ji nas uvek naj­di­rekt­ni­je po­ve­zu­je s upe­ca­nom ri­bom ne­ret­ko su pre­sud­ni, a oni ko­ji ume­ju da pro­na­đu naj­bo­lji mo­del udi­ce za sva­ku kon­kret­nu si­tu­a­ci­ju u ve­li­koj su pred­no­sti u od­no­su na one ko­ji o to­me ne vo­de ra­ču­na

Upor­nost je bez sum­nje je­dan od bit­nih fak­to­ra uspe­ha u ri­bo­lo­vu. Ali ni­je do­bro ka­da pre­đe u tvr­do­gla­vost i spre­či pe­ca­ro­ša da is­pro­ba ne­što što se ne ukla­pa u nje­go­vo vi­đe­nje si­tu­a­ci­je. Sre­ćom po na­šeg sa­rad­ni­ka, ovog pu­ta se po­be­da nad sop­stve­nom su­je­tom is­pla­ti­la kroz neo­če­ki­va­no do­bro pe­ca­nje i lep ulov krup­nih ba­bu­ški

Pe­ca­nje u dru­štvu ni­je sa­mo za­bav­ni­je od »so­li­ra­nja« već je po pra­vi­lu i efi­ka­sni­je i za ri­bo­lov­ca ko­ri­sni­je, jer dru­ga­či­ji pri­stu­pi, tj. upo­tre­ba raz­li­či­tih pri­hra­na, ma­ma­ca i pre­zen­ta­ci­ja omo­gu­ća­va­ju da se za kra­će vre­me utvr­di šta je u kon­kret­noj si­tu­a­ci­ji efi­ka­sni­je i da se iz­vu­ku vred­ne po­u­ke za na­red­ne iz­la­ske na isti te­ren. Vi­de­lo se to od­lič­no i ovom pri­li­kom

Iako Ta­miš u svom do­njem to­ku kroz Sr­bi­ju ni­je ni br­ži ni hlad­ni­ji ne­go što je bio do pre ne­ku de­ce­ni­ju, či­ni se da su ulo­vi kle­na i mre­ne i na va­ra­li­ce i na pri­rod­ne mam­ce ne­u­po­re­di­vo uče­sta­li­ji, bar na po­je­di­nim lo­ka­ci­ja­ma

Ka­da re­ke na­bu­ja­ju i tok im bu­de iz­ra­zi­to jak, fi­de­ra­ši po pra­vi­lu po­se­žu za te­škim hra­ni­li­ca­ma, s ko­ji­ma i u ta­kvim uslo­vi­ma nji­hov ma­mac osta­je na od­go­va­ra­ju­ćem me­stu. Naš sa­rad­nik i nje­gov pri­ja­telj pri­be­gli su pot­pu­no dru­ga­či­jem re­še­nju i to im se i te ­ka­ko is­pla­ti­lo

Pe­ca­nje me­tod va­ri­jan­tom fi­der teh­ni­ke sve je po­pu­lar­ni­je iz­me­đu osta­log i zbog to­ga što omo­gu­ća­va da na ra­zne na­či­ne br­zo pri­vu­če­mo krup­ne ri­be i pod­stak­ne­mo ih da in­ten­ziv­no uzi­ma­ju na­šu pri­ma­mu i mam­ce. Je­dan od pro­ve­re­nih na­či­na da se to po­stig­ne je »do­ra­đi­va­nje« sme­se ko­jom pu­ni­mo hra­ni­li­cu

Lju­bi­te­lji lo­va bu­co­va na jed­nom od naj­o­mi­lje­ni­jih te­re­na na na­šem de­lu Ta­mi­ša sva­kog pro­le­ća s ne­str­plje­njem če­ka­ju da ta ri­ba pro­ra­di po­sle zim­skog »za­tiš­ja« jer zna­ju da se ta­da go­to­vo bez iz­u­zet­ka ak­ti­vi­ra­ju i raz­ne dru­ge vr­ste ri­ba ko­je se mo­gu lo­vi­ti na ve­štač­ke mam­ce

Po pra­vi­lu bi u ra­no pro­le­će, dok su vo­de još pri­lič­no hlad­ne, be­la ri­ba tre­ba­lo da se naj­bo­lje hra­ni u naj­to­pli­jem de­lu da­na, tj. oko po­dne­va, po­go­to­vo na vo­da­ma na ve­ćoj nad­mor­skoj vi­si­ni. Ovog pu­ta ni­je bi­lo ta­ko – tek je pred za­la­zak sun­ca po­čeo je in­ten­zi­van cug

U na­sto­ja­nju da iz­beg­nu cver­gla­na ko­li­ko god mo­gu, fi­de­ra­ši ko­ji pe­ca­ju ba­bu­šku po­sled­njih go­di­na na mno­gim vo­da­ma u to­pli­jem de­lu se­zo­ne uglav­nom ne ko­ri­ste me­sne mam­ce već for­si­ra­ju raz­ne ma­le pop-apo­ve, pre­te­žno s voć­nim aro­ma­ma. Ne­ka­da, me­đu­tim, uspeh do­ne­se pot­pu­no dru­ga­či­ji pri­stup

Već kra­jem zi­me je som na Be­ge­ju ne­da­le­ko od Zre­nja­ni­na od­lič­no ra­dio, pa su ga če­sto do­bi­ja­li mno­gi ri­bo­lov­ci ko­ji su ta­da ju­ri­li smu­đa. Na­sta­vi­lo se to i sre­di­nom mar­ta, ka­da je oto­plje­nje po­kre­nu­lo na­šu naj­ve­ću slat­ko­vod­nu ri­bu na još in­ten­ziv­ni­ju ak­tiv­nost i do­ne­lo sjaj­ne ulo­ve oni­ma ko­ji su ci­lja­no išli na »br­ku«

dupli-san-dijego

Je­dan od du­pli­ra­nih čvo­rova je i udvo­stru­čeni San Di­je­go džem, zva­ni još i...

trostruki-palomar

Sa po­ja­vom Ber­kley Na­no­fila, ko­ja ni­je ni ple­te­ni­ca ni mo­no­fil, u modu je ušao...

dunavske-carolije

Du­nav je ve­li­ka, mo­ćna i "teško" či­tlji­va re­ka, pa pred­sta­vlja iza­zov za sve ri­bo­lov­ce...

brejd-ring

Braid ring čvor ili u­pre­deni pr­sten čvor upo­tre­blja­va se za ve­zi­va­nje udica...

dupli-uni

Ovo je jedan od najjednostavnijih a naj­vi­še ko­ri­šće­nih čvo­rova za spajanje...

bocna-petlja

Bočna petlja je jedan od je­dno­stav­nih čvo­rova za fi­ksi­ranje bo­čnog pre­dve­za...