Štampa

Bi­lo da za pe­ca­nje mo­gu da odvo­je ce­le da­ne ili sa­mo dva-tri sa­ta po iz­la­sku, ve­ći­na ri­bo­lo­va­ca na­sto­ji da bu­de na vo­di on­da ka­da se oče­ku­je »cug«, tj. pe­riod naj­in­ten­ziv­ni­je ak­tiv­no­sti ri­be. Ne­ka­da, me­đu­tim, iz ra­znih raz­lo­ga to ni­je mo­gu­će, ali ni slu­čaj­no ne zna­či da od ri­bo­lo­va tre­ba od­u­sta­ti – do­volj­no je sa­mo ma­lo pro­me­ni­ti pri­stup

U ve­ći­ni si­tu­a­ci­ja, ma ko­jom teh­ni­kom pe­ca­li, po­želj­no je da ko­ri­sti­mo naj­fi­ni­ji mo­gu­ći pri­bor i si­stem sa ko­jim mo­že­mo bez pro­ble­ma iz­va­di­ti one ri­be ka­kve se na kon­kret­nom me­stu naj­če­šće ja­vlja­ju. Ali u ne­kim si­tu­a­ci­ja­ma stva­ri ni­su baš ta­ko jed­no­stav­ne...

Tem­pe­ra­tu­ra vo­de je­dan je od naj­va­žni­jih fak­to­ra uti­ca­ja na po­na­ša­nje svih vr­sta ri­ba, pa od nje za­vi­se i na na­še šan­se da ih ulo­vi­mo. Me­đu­tim, na to pa­žnju iole si­ste­ma­tič­no obra­ća ve­o­ma ma­li broj ri­bo­lo­va­ca. Je­dan od naj­i­sku­sni­jih srp­skih va­ra­li­ča­ra ob­ja­šnja­va ka­ko tre­ba tu­ma­či­ti in­for­ma­ci­je o za­gre­va­nju vo­de i ka­ko im se naj­bo­lje pri­la­go­di­ti

Na pr­vi po­gled su svi ka­lu­pi na­me­nje­ni za pu­nje­nje me­tod-fi­der hra­ni­li­ca ve­o­ma slič­ni, čak do te me­re da mno­gi mi­sle da me­đu nji­ma za­pra­vo ne­ma ni­ka­kve su­štin­ske raz­li­ke. Ali ta­kav uti­sak ni­je sa­svim is­pra­van, a to raz­voj ovog pro­iz­vo­da od nje­go­vog na­stan­ka do da­nas ve­o­ma do­bro po­ka­zu­je. Naš eks­pert za mo­der­ni ri­bo­lov sa hra­ni­li­com pred­sta­vlja vam ti­pič­ne mo­de­le i uka­zu­je na šta tre­ba obra­ti­ti po­seb­nu pa­žnju pri iz­bo­ru ovog de­la opre­me

Ve­ći­na is­ku­snih ri­bo­lo­va­ca na­sto­ji da u sva­koj si­tu­a­ci­ji oda­be­re pri­stup ko­ji je isto­vre­me­no pri­me­ren kon­kret­nim uslo­vi­ma i efi­ka­san, pri tom naj­če­šće pra­ve­ći ma­nji ili ve­ći kom­pro­mis. Me­đu­tim, ima i onih ko­ji ne­ka­da na­mer­no iza­be­ru na­čin ko­ji ni­je naj­lak­ši, jer baš u nje­go­voj pri­me­ni vi­de po­se­ban iza­zov ili šan­su da ostva­re bo­lji ulov od osta­lih. Ovo je pri­ča o jed­nom ta­kvom ri­bo­lo­vu

Mno­gi štu­ka­ro­ši ko­ji pe­ca­ju na ži­vog ke­de­ra i plo­vak upo­tre­blja­va­ju ku­pov­ne mon­ta­že ko­je ma­nje ili vi­še efi­ka­sno spre­ča­va­ju da ri­bi­ca oka­če­na na udi­cu upe­tlja pred­vez oko glav­ne stru­ne, te da se sa­kri­je u tra­vi ili ne­kom dru­gom za­klo­nu. A je­dan is­ku­sni lju­bi­te­lja ta­kvog ri­bo­lo­va do sa­vr­šen­stva je do­veo si­stem ko­ji je pr­vi put is­pro­bao pre de­se­tak go­di­na

Sa­jam­ske ma­ni­fe­sta­ci­je ši­rom sve­ta po­sled­njih go­di­na su uglav­nom u kri­zi, ne sa­mo u obla­sti ri­bo­lo­va, već i u mno­gim dru­gim domenima. Sma­nju­ju se broj iz­la­ga­ča, pro­stor ko­ji za­u­zi­ma­ju, po­nu­da ro­be i pra­te­ćih sa­dr­ža­ja. U toj ne­ve­se­loj si­tu­a­ci­ji, me­đu­tim, ima i iz­u­ze­ta­ka, tj. sa­svim dru­ga­či­jih pri­me­ra

Ri­bo­lo­vač­ke ras­pra­ve o to­me ko­ji čvor tre­ba ko­ri­sti­ti u da­toj si­tu­a­ci­ji i ko­ji je od mno­štva ne­ret­ko slič­nih i po no­si­vo­sti i po slo­že­no­sti ve­zi­va­nja naj­bo­lji ne­će ni­ka­da do­bi­ti ko­nač­ne od­go­vo­re. Ali ima ne­kih čvo­ro­va o či­joj ve­li­koj sna­zi uop­šte ne­ma spo­ra me­đu znal­ci­ma. Ovog pu­ta pred­sta­vlja­mo vam dva ta­kva

Ne­bro­je­no mno­go pu­ta is­ti­ca­li smo da ri­bo­lov na ko­mer­ci­jal­nim re­vi­ri­ma na pr­vi po­gled je­ste mno­go lak­ši ne­go na otvo­re­nim vo­da­ma, zbog ve­li­ke kon­cen­tra­ci­je ri­be na ma­lom pro­sto­ru. Ali sva­ko ko je vi­še pu­ta pe­cao na ta­kvim je­ze­ri­ma zna ko­li­ko ša­ra­ni, ba­bu­ške i dru­ga ri­ba ko­ja ih nast­anju­je ume­ju da bu­du opre­zni i iz­bir­lji­vi i ko­li­ko te­ško mo­že bi­ti pro­na­ći na­čin da ih lo­vi­mo u ve­ćem bro­ju. I ovo is­ku­stvo upra­vo to po­tvr­đu­je

Kao što je Si­ni­ša Mi­haj­lo­vić svo­je­vre­me­no go­vo­rio u re­kla­mi za jed­no do­ma­će pi­vo: »Ne­ke stva­ri se ne me­nja­ju, one osta­ju uvek iste. Stvar­no naj­bo­lje...«. Jed­na od ta­kvih stva­ri je i naj­po­pu­lar­ni­ji ri­blji zi­mov­nik na Sa­vi u na­šem glav­nom gra­du, u kom se po­sled­njih ne­de­lja po­vre­me­no od­lič­no pe­ca­lo, pa ni uobi­ča­je­ne gu­žve ni­su iz­o­sta­le

dupli-san-dijego

Je­dan od du­pli­ra­nih čvo­rova je i udvo­stru­čeni San Di­je­go džem, zva­ni još i...

trostruki-palomar

Sa po­ja­vom Ber­kley Na­no­fila, ko­ja ni­je ni ple­te­ni­ca ni mo­no­fil, u modu je ušao...

dunavske-carolije

Du­nav je ve­li­ka, mo­ćna i "teško" či­tlji­va re­ka, pa pred­sta­vlja iza­zov za sve ri­bo­lov­ce...

brejd-ring

Braid ring čvor ili u­pre­deni pr­sten čvor upo­tre­blja­va se za ve­zi­va­nje udica...

dupli-uni

Ovo je jedan od najjednostavnijih a naj­vi­še ko­ri­šće­nih čvo­rova za spajanje...

bocna-petlja

Bočna petlja je jedan od je­dno­stav­nih čvo­rova za fi­ksi­ranje bo­čnog pre­dve­za...