Štampa

Lov be­le ri­be vo­žnjom plov­ka iz­u­zet­no je po­pu­la­ran na na­šim re­ka­ma mren­skog re­gi­o­na, a po­go­to­vo na Dri­ni, či­ji je sred­nji tok po­znat po ulo­vi­ma ka­pi­tal­nih sko­ba­lja i plo­ti­ca. Mo­že se, me­đu­tim, le­po pe­ca­ti i u do­njem to­ku, na­ro­či­to ako se vo­di ra­ču­na o ne­kim na­o­ko sit­nim ali vr­lo bit­nim stva­ri­ma pri iz­bo­ru me­sta, pri­bo­ra, pre­zen­ta­ci­je i na­či­na hra­nje­nja

Odav­no je re­če­no da ve­ći­na ri­bo­lo­va­ca naj­pre že­li da upe­ca što vi­še ri­be, a da na­kon te fa­ze mno­gi poč­nu da se zan­i­ma­ju za lov ka­pi­ta­la­ca. Ne­ki sma­tra­ju da će ulo­vi krup­nih ri­ba do­ći prak­tič­no sa­mi od se­be, ali ima sve vi­še onih ko­ji uvi­đa­ju da se za ta­kav re­zul­tat tre­ba po­seb­no spre­mi­ti i u nje­ga ulo­ži­ti vre­me i trud

Jed­na od naj­ve­ćih pro­me­na ri­bljeg fon­da u do­njem to­ku Sa­ve u po­sled­njih dva­de­se­tak go­di­na ogle­da se u sve ve­ćoj broj­no­sti plo­ti­ce i u po­ve­ća­nju nje­ne pro­seč­ne lov­ne ve­li­či­ne. Po­pu­la­ci­ja ove atrak­tiv­ne ri­be to­li­ka je da znal­ci sve če­šće od­lu­ču­ju da ci­lja­no lo­ve baš nju, što se uz pra­vi­lan pri­stup mo­že i te ­ka­ko is­pla­ti­ti

Re­dov­no iz­la­že­nje na vo­du je­dan je od ključ­nih fak­to­ra uspe­ha u svim vi­do­vi­ma ri­bo­lo­va, pa i u va­ra­li­ča­re­nju smu­đa. To, me­đu­tim, ne mo­ra da zna­či i ve­li­ki utro­šak vre­me­na. Šta­vi­še, ako do­bro raz­ra­di­mo tak­ti­ku, pa se fo­ku­si­ra­mo na iz­gled­ne po­zi­ci­je i po­tra­gu za ak­tiv­nom ri­bom, mo­že­mo pe­ca­ti krat­ko a pri tom ima­ti mno­go uda­ra­ca i uhva­će­nih ri­ba

Sva­kom iole is­ku­sni­jem ri­bo­lov­cu de­si­lo se mno­go pu­ta da ode na vo­du na­kon te­melj­nih pri­pre­ma, a da ta­kav pri­stup ne do­ne­se oče­ki­va­ni ulov. Ali, jed­na od dra­ži pe­ca­nja je to što je mo­gu­ća i di­ja­me­tral­no su­prot­na si­tu­a­ci­ja – da ne­pla­ni­ra­ni iz­la­zak na vo­du, or­ga­ni­zo­van i iz­ve­den na br­zi­nu i uz do­sta im­pro­vi­za­ci­ja, bu­de iz­u­zet­no us­pe­šan

Ka­da se po­me­ne reč »re­vir«, ve­ći­na nas naj­pre po­mi­sli na ne­ku do­bro ču­va­nu vo­du, na ko­joj se pla­ća po­seb­na do­zvo­la i pe­ca pod stro­go de­fi­ni­sa­nim uslo­vi­ma, te zbog sve­ga to­ga ima mno­go ri­be, ali po pra­vi­lu ne i pri­rod­nog am­bi­jen­ta, a ni ne­ke po­seb­ne dra­ži i iza­zo­va. Ali u prak­si mo­že bi­ti i sa­svim dru­ga­či­je; ne­gde bo­lje, a ne­gde i go­re, i po ri­bo­lov­ce i po ri­blji fond, vo­du i pri­ro­du

Ko­li­ko god do­bro da se spre­mi­mo i po­tru­di­mo, oče­ki­va­ni re­zul­tat ne­ka­da iz­o­sta­ne, bi­lo da ri­ba ne ra­di, bilo da ra­di lo­ši­je ne­go što smo se na­da­li ili da se ja­vlja ne­ka dru­ga vr­sta, a ne ona ko­ju smo že­le­li da pe­ca­mo. Ali ima i si­tu­a­ci­ja u ko­ji­ma nam se sve ulo­že­no vi­še­stru­ko vra­ti i ka­da sve ide baš ona­ko ka­ko smo hte­li, a te ri­bo­lo­ve po­sle du­go pam­ti­mo i pre­pri­ča­va­mo. Ovaj je bio je­dan od ta­kvih

Ka­ši­ka­ste va­ra­li­ce jedan su od naj­sta­ri­jih ve­štač­kih mama­ca, a po­sled­njih de­ce­ni­ja u slat­ko­vod­nom ri­bo­lo­vu naj­vi­še se ko­riste u lo­vu štu­ke i so­ma. No rast in­te­re­so­va­nja za ul­tra­la­ko va­ra­li­ča­re­nje po­no­vo ih je uči­nio tra­že­nim me­đu ljubiteljima pecanja ma­njih pre­da­to­ra, pa i opre­znog sva­što­je­da – kle­na

Sko­ro ni­ko­me ko je vi­še od jed­nom bio na ne­kom ko­mer­ci­jal­nom re­vi­ru ne tre­ba ob­ja­šnja­va­ti da iako na ta­kvim vo­da­ma ri­be ima mno­go vi­še ne­go u otvo­re­nim ni­je uvek la­ko za krat­ko vre­me je pod­sta­ći da se hra­n,i i to baš onim što smo mi spre­mi­li za pri­ma­mu i ma­mac. Ovog pu­ta je vr­sni ša­ran­dži­ja sa svo­jim ko­le­gom us­peo u to­me

Ver­ti­kal­no dži­go­va­nje ste­klo je po­sled­njih go­di­na ši­rom Evro­pe i kod nas veliki broj pri­sta­li­ca, jer omo­gu­ća­va br­zu pre­tra­gu te­re­na i iza­zov­no pre­zen­to­va­nje mam­ca kom ak­tiv­ne gra­blji­vi­ce če­sto ne mo­gu da odo­le. Ne­ka­da, me­đu­tim, ta teh­ni­ka ni­je pri­men­lji­va, a od­li­čan re­zul­tat mo­že­mo po­sti­ći još uvek kla­sič­nim pre­zen­ta­ci­ja­ma, ko­je su mno­gi bez­raz­lo­žno ot­pi­sa­li, iako su u ne­kim si­tu­a­ci­ja­ma i da­lje vr­lo efi­ka­sne

dupli-san-dijego

Je­dan od du­pli­ra­nih čvo­rova je i udvo­stru­čeni San Di­je­go džem, zva­ni još i...

trostruki-palomar

Sa po­ja­vom Ber­kley Na­no­fila, ko­ja ni­je ni ple­te­ni­ca ni mo­no­fil, u modu je ušao...

dunavske-carolije

Du­nav je ve­li­ka, mo­ćna i "teško" či­tlji­va re­ka, pa pred­sta­vlja iza­zov za sve ri­bo­lov­ce...

brejd-ring

Braid ring čvor ili u­pre­deni pr­sten čvor upo­tre­blja­va se za ve­zi­va­nje udica...

dupli-uni

Ovo je jedan od najjednostavnijih a naj­vi­še ko­ri­šće­nih čvo­rova za spajanje...

bocna-petlja

Bočna petlja je jedan od je­dno­stav­nih čvo­rova za fi­ksi­ranje bo­čnog pre­dve­za...