Štampa

Is­ku­sne ša­ran­dži­je ve­ći­nu iz­la­za­ka na vo­du ko­ri­ste i da is­pro­ba­ju ne­ke pre­zen­ta­ci­je, mam­ce, de­lo­ve pri­bo­ra, va­ri­jan­te hra­nje­nja. A ka­da je na vo­di vi­šeč­la­na eki­pa sa­sta­vlje­na od vr­snih ri­bo­lo­va­ca, mo­guć­no­sti za po­re­đe­nje i pri­ku­plja­nje bit­nih in­for­ma­ci­ja, a na­rav­no i za do­bre ulo­ve, još su ve­će.

Ba­bu­ška je jed­na od naj­po­pu­lar­ni­jih ri­ba u na­šim kra­je­vi­ma zbog to­ga što je broj­na i što se re­la­tiv­no la­ko lo­vi. Ali na vo­da­ma u ko­ji­ma je ne­ma pre­vi­še, a ima do­sta ve­ge­ta­ci­je u ko­joj mo­že da se kri­je, ovu ri­bu – kat­kad vr­lo oba­zri­vu i pri­lič­no iz­bir­lji­vu – če­sto ni­je ni­ma­lo jed­no­stav­no upe­ca­ti.

Gu­me­nu ili si­li­kon­sku suk­nji­cu, či­jem dis­kret­nom pul­si­ra­nju i bas i mno­ge dru­ge gra­blji­vi­ce te­ško odo­le­va­ju, mo­že­mo na­mon­ti­ra­ti i na naj­o­bič­ni­ju džig udi­cu sa okru­glom gla­vom, ko­ja ne­ma ni­ka­kve do­dat­ke, i na ne­kim te­re­ni­ma na tu kom­bi­na­ci­ju lo­vi­ti uspe­šno i bez ika­kvih pro­ble­ma. Ali ni­su vo­de­ći svet­ski spe­ci­ja­li­sti bez raz­lo­ga raz­vi­li de­se­ti­ne mo­de­la udi­ca za »ču­pav­ce« ko­je ima­ju ne­ko­li­ko bit­nih do­da­ta­ka

Sna­žnim fi­der šta­po­vi­ma, si­ste­mi­ma sa hra­ni­li­com na­pu­nje­nom iz­ra­zi­to le­plji­vom hra­nom i krat­kim pred­ve­zom sa ne pre­ve­li­kom ali ja­kom udi­com, iz­u­zet­no se uspe­šno pe­ca­ju ša­ran, amur, krup­na ba­bu­ška i de­ve­ri­ka. Za to nam ne tre­ba ni mno­go vre­me­na, ni mno­go pri­bo­ra, pa ni ve­li­ko ula­ga­nje u mam­ce i hra­nu. Ni­je sto­ga ni­ma­lo čud­no što me­tod ima sve vi­še pri­sta­li­ca

Ve­ći­na ri­bo­lo­va­ca sa tzv. otvo­re­nih vo­da se­zo­nu pe­ca­nja ša­ra­na otva­ra tek po­čet­kom ju­na, po za­vr­šet­ku dvo­me­seč­ne za­bra­ne. Oni ret­ki ko­ji naj­ce­nje­ni­jeg ci­pri­ni­da na­šeg pod­ne­blja po­tra­že to­kom pr­vih pro­leć­nih da­na uglav­nom ima­ju ma­lo uspe­ha. No ne­ka­da, ako se sve koc­ki­ce slo­že, tj. ako ša­ran­dži­je oda­be­ru do­bro me­sto, pri­hra­nu i ma­mac, mo­gu­ća su i vr­lo pri­jat­na iz­ne­na­đe­nja

Ni­ske tem­pe­ra­tu­re i osetne osci­la­ci­je vo­do­sta­ja ote­ža­le su tra­že­nje i lov smu­đa u pr­vim da­ni­ma na­kon is­te­ka za­bra­ne. Ni­je bi­lo la­ko pro­na­ći ovog pre­da­to­ra, ali oni ko­ji ne ro­bu­ju kli­še­i­ma, te su sprem­ni da ma­lo eks­pe­ri­men­ti­šu, ima­li su uspe­ha već na sa­mom star­tu

Iako je ove go­di­ne pro­leć­na ri­bo­lov­na se­zo­na po­pri­lič­no za­ka­sni­la, na po­je­di­nim re­ka­ma, po­put Ju­žne Mo­ra­ve, som se ipak raz­bu­dio i u pe­ri­o­du pred mrest ak­tiv­no hra­nio, na­sto­je­ći da na­dok­na­di ener­gi­ju utro­še­nu pre­ko zi­me, ta­ko da su ga upor­ni ri­bo­lov­ci kra­jem apri­la po­ne­gde i vr­lo le­po pe­ca­li

Šta ra­di­ti ka­da nam se de­se­tak cen­ti­me­ta­ra iz­nad dna, u slo­bod­noj vo­di, ja­vlja sa­mo do­sad­na sit­nu­ri­ja, dok »pra­ve« ri­be uzi­ma­ju sa­mo ma­mac spu­šten ta­mo oda­kle udi­cu sko­ro si­gur­no ne­će­mo iz­vu­ći. Naš sa­rad­nik i nje­gov ko­le­ga iza­bra­li su sku­plju ali pro­duk­tiv­ni­ju va­ri­jan­tu pecanja i na­u­ži­va­li se.

Ve­či­ta di­le­ma sva­kog plov­ka­ro­ša je­ste ko­ji štap za pe­ca­nje ku­pi­ti. Sko­ro sva­ki po­čet­nik na­ba­vi je­dan štap, te nji­me iz­ve­sno vre­me pe­ca sve i svu­da, da bi po­ste­pe­no, sa ši­re­njem zna­nja, shva­tao ko­ja su mu ogra­ni­če­nja i pro­ši­rio ar­se­nal mo­de­li­ma raz­li­či­tih ka­rak­te­ri­sti­ka i na­me­na.

Ku­ku­ruz je je­dan od glav­nih sastojaka ve­ći­ne hra­na za mir­ne ri­be. Ko­ri­sti se u for­mi bra­šna, gri­za, ce­lih ili se­če­nih zr­na itd. Za­ču­do, ve­o­ma ma­li broj ri­bo­lo­va­ca do­da­je ga u svo­je pri­ma­me u jed­nom za ri­bu iz­u­zet­no pri­vlač­nom a na­ma la­ko do­stup­nom vi­du – is­ko­kanog i po­tom sa­mle­venog. Ot­kri­va­mo vam jed­nu od do­bro ču­va­nih taj­ni sta­rih tak­mi­ča­ra.

dupli-san-dijego

Je­dan od du­pli­ra­nih čvo­rova je i udvo­stru­čeni San Di­je­go džem, zva­ni još i...

trostruki-palomar

Sa po­ja­vom Ber­kley Na­no­fila, ko­ja ni­je ni ple­te­ni­ca ni mo­no­fil, u modu je ušao...

dunavske-carolije

Du­nav je ve­li­ka, mo­ćna i "teško" či­tlji­va re­ka, pa pred­sta­vlja iza­zov za sve ri­bo­lov­ce...

brejd-ring

Braid ring čvor ili u­pre­deni pr­sten čvor upo­tre­blja­va se za ve­zi­va­nje udica...

dupli-uni

Ovo je jedan od najjednostavnijih a naj­vi­še ko­ri­šće­nih čvo­rova za spajanje...

bocna-petlja

Bočna petlja je jedan od je­dno­stav­nih čvo­rova za fi­ksi­ranje bo­čnog pre­dve­za...