Štampa

Na­o­ko ne pre­vi­še va­žni de­ta­lji u iz­bo­ru de­la si­ste­ma ko­ji nas uvek naj­di­rekt­ni­je po­ve­zu­je s upe­ca­nom ri­bom ne­ret­ko su pre­sud­ni, a oni ko­ji ume­ju da pro­na­đu naj­bo­lji mo­del udi­ce za sva­ku kon­kret­nu si­tu­a­ci­ju u ve­li­koj su pred­no­sti u od­no­su na one ko­ji o to­me ne vo­de ra­ču­na

Upor­nost je bez sum­nje je­dan od bit­nih fak­to­ra uspe­ha u ri­bo­lo­vu. Ali ni­je do­bro ka­da pre­đe u tvr­do­gla­vost i spre­či pe­ca­ro­ša da is­pro­ba ne­što što se ne ukla­pa u nje­go­vo vi­đe­nje si­tu­a­ci­je. Sre­ćom po na­šeg sa­rad­ni­ka, ovog pu­ta se po­be­da nad sop­stve­nom su­je­tom is­pla­ti­la kroz neo­če­ki­va­no do­bro pe­ca­nje i lep ulov krup­nih ba­bu­ški

Pe­ca­nje u dru­štvu ni­je sa­mo za­bav­ni­je od »so­li­ra­nja« već je po pra­vi­lu i efi­ka­sni­je i za ri­bo­lov­ca ko­ri­sni­je, jer dru­ga­či­ji pri­stu­pi, tj. upo­tre­ba raz­li­či­tih pri­hra­na, ma­ma­ca i pre­zen­ta­ci­ja omo­gu­ća­va­ju da se za kra­će vre­me utvr­di šta je u kon­kret­noj si­tu­a­ci­ji efi­ka­sni­je i da se iz­vu­ku vred­ne po­u­ke za na­red­ne iz­la­ske na isti te­ren. Vi­de­lo se to od­lič­no i ovom pri­li­kom

Iako Ta­miš u svom do­njem to­ku kroz Sr­bi­ju ni­je ni br­ži ni hlad­ni­ji ne­go što je bio do pre ne­ku de­ce­ni­ju, či­ni se da su ulo­vi kle­na i mre­ne i na va­ra­li­ce i na pri­rod­ne mam­ce ne­u­po­re­di­vo uče­sta­li­ji, bar na po­je­di­nim lo­ka­ci­ja­ma

Ka­da re­ke na­bu­ja­ju i tok im bu­de iz­ra­zi­to jak, fi­de­ra­ši po pra­vi­lu po­se­žu za te­škim hra­ni­li­ca­ma, s ko­ji­ma i u ta­kvim uslo­vi­ma nji­hov ma­mac osta­je na od­go­va­ra­ju­ćem me­stu. Naš sa­rad­nik i nje­gov pri­ja­telj pri­be­gli su pot­pu­no dru­ga­či­jem re­še­nju i to im se i te ­ka­ko is­pla­ti­lo

Pe­ca­nje me­tod va­ri­jan­tom fi­der teh­ni­ke sve je po­pu­lar­ni­je iz­me­đu osta­log i zbog to­ga što omo­gu­ća­va da na ra­zne na­či­ne br­zo pri­vu­če­mo krup­ne ri­be i pod­stak­ne­mo ih da in­ten­ziv­no uzi­ma­ju na­šu pri­ma­mu i mam­ce. Je­dan od pro­ve­re­nih na­či­na da se to po­stig­ne je »do­ra­đi­va­nje« sme­se ko­jom pu­ni­mo hra­ni­li­cu