Štampa

Du­go­go­di­šnje is­ku­stvo na­čel­no je va­žan fak­tor uspe­ha u ri­bo­lo­vu, ali če­sto ni­je do­volj­no, a ume i da bu­de ogra­ni­ča­va­ju­će ako nas uči­ni ne­sprem­nim za pri­la­go­đa­va­nje i eks­pe­ri­men­ti­sa­nje. S dru­ge stra­ne, de­ša­va se po­vre­me­no i da nam čist splet sreć­nih okol­no­sti uka­že na pra­vi put u kon­kret­noj si­tu­a­ci­ji, na­kon če­ga nam osta­je sa­mo da taj »dar s ne­ba« na pra­vi na­čin (za­hva­lju­ju­ći is­ku­stvu) is­ko­ri­sti­mo

Ma ko­li­ko iz­li­za­no zvu­ča­la, fra­za da su u ri­bo­lo­vu če­sto bit­ne i na pr­vi po­gled be­zna­čaj­ne sit­ni­ce sva­ko­dnev­no do­bi­ja broj­ne po­tvr­de. Jed­na od njih sti­gla je i sa ke­ja na Ta­mi­šu u Pančevu, gde je i u si­tu­a­ci­ji ka­da su se mno­gi mu­či­li da se »upi­šu« bi­lo mo­gu­će ne sa­mo be­lu ri­bu ulo­vi­ti već čak i podstaći na javljanje ma­lo krup­ni­je je­dinke

Va­ra­li­ča­re­nje smu­đa na re­ka­ma ši­ro­kim tek ne­ko­li­ko de­se­ti­na me­ta­ra ni­je mno­go dru­ga­či­je od onog na na­šim naj­ve­ćim rav­ni­čar­skim te­ku­ći­ca­ma, ali ima i ne­ke spe­ci­fič­no­sti. Kao i svu­da dru­gde, osnov­no je pro­na­ći do­bru po­zi­ci­ju, iza­zov­nu va­ra­li­cu i njoj pri­me­re­nu pre­zen­ta­ci­ju

Sve ve­ći pri­ti­sak na iz­gled­na me­sta na na­šim ve­li­kim re­ka­ma i sve ma­nje pri­stu­pač­nih po­zi­ci­ja za ri­bo­lov sa oba­le pro­sto pri­mo­ra­va­ju pe­ca­ro­še da se ako su ika­ko u mo­guć­no­sti okre­ću pe­ca­nju iz čam­ca. A iz plo­vi­la se gra­blji­vi­ce na Sa­vi, Du­na­vu i Ti­si sve vi­še lo­ve teh­ni­kom »ver­ti­ka­li­sa­nja«, ka­ko na si­li­kon­ske va­ra­li­ce, ta­ko i na ke­de­re

Sve vi­še ri­bo­lo­va­ca ko­ji pre­ko go­di­ne pe­ca­ju na re­ka­ma i je­ze­ri­ma ka­da le­ti kre­ne na od­mor na mo­ru po­ne­se i ne­što pri­bo­ra za pe­ca­nje. Ve­ći­na će se za­do­vo­lji­ti bi­lo ka­kvim ulo­vi­ma sit­ne ri­be, ali ima i onih ko­ji će se ma­lo po­tru­di­ti oko iz­bo­ra me­sta i na­la­že­nja pra­vil­nog pri­stu­pa i za to bi­ti na­gra­đe­ni sjaj­nim ri­bo­lo­vač­kim do­ži­vlja­ji­ma

Ve­ći­na re­kre­a­tiv­nih ri­bo­lo­va­ca po do­la­sku na vo­du na­sto­ji da se što pre ras­pa­ku­je i poč­ne s pe­ca­njem, pa ne po­ku­ša da pret­hod­no čak ni po­vr­šno is­pi­ta te­ren i stek­ne ne­ka­kvu pred­sta­vu o kon­fi­gu­ra­ci­ji dna na me­stu is­pred se­be. A baš to što im li­či na gu­blje­nje vre­me­na ve­o­ma če­sto je raz­log što ne­ko dru­gi uži­va u znat­no di­na­mič­ni­jem pe­ca­nju i ostva­ru­je ve­ći ulov