Štampa

S ob­zi­rom na to da je klen iz­ra­zi­ti sva­što­jed, ni­je ni­ma­lo čud­no što se pe­ca na raz­li­či­te mam­ce, od ko­jih su mno­gi se­zon­skog ti­pa, tj. iz­ra­zi­to bo­lji od dru­gih u po­je­di­nim de­lo­vi­ma go­di­ne. Ovog pu­ta pred­sta­vlja­mo vam tre­nut­no naj­lov­ni­je po­sla­sti­ce za »gla­vo­nju« po iz­bo­ru na­šeg sa­rad­ni­ka ko­ji po­sled­njih me­se­ci od­lič­no pro­la­zi na ma­lim re­ka­ma na ju­gu Sr­bi­je

Još uvek se me­đu na­šim ri­bo­lov­ci­ma s no­stal­gi­jom pre­pri­ča­va­ju fan­ta­stič­ni ri­bo­lo­vi krup­nih štu­ka na je­ze­ru Jo­ca, vo­di s či­jim se bo­gat­stvom tom gra­blji­vi­com u »zlat­nom pe­ri­o­du« ni­jed­na na­ša sta­ja­ći­ca ne mo­že po­re­di­ti. Me­đu­tim, ulo­vi ko­ji se ostva­ru­ju po­sled­njih ne­de­lja na re­vi­ru Ži­va, o kom se sta­ra­ju en­tu­zi­ja­sti iz Vaj­ske, go­vo­re da smo mo­žda do­bi­li »no­vu Jo­cu«

Klen je jed­na od ri­ba ko­je se na na­šim te­ku­ćim i sta­ja­ćim vo­da­ma uspe­šno lo­ve­ pre­ko ce­le go­di­ne, pa i u naj­hlad­ni­jem pe­ri­o­du. Šta­vi­še, baš sa­da se mo­gu hva­ta­ti i krup­ni ko­ma­di, ka­ko na plo­vak ta­ko i ra­znim va­ri­jan­ta­ma du­bin­skog me­to­da

Mi­ni­ja­tur­ni si­li­kon­ci, pla­si­ra­ni po­mo­ću ote­ža­nja te­škog do 0,4 g na udi­ca­ma ko­je mo­gu bi­ti čak ne veće od br. 18, lo­ve ri­be u ra­spo­nu od gla­vo­ča, cr­ven­per­ki­ca i bo­dor­ki ve­li­či­ne ka­ži­pr­sta do štu­ka, bu­co­va i smu­đe­va od par ki­lo­gra­ma. Teh­ni­ka o ko­joj smo do pre ne­ku go­di­nu ima­li sa­mo po­sred­ne in­for­ma­ci­je, sve se češće ko­ri­sti i na na­šim vo­da­ma

Dva i po da­na pe­ca­nja na re­ci Me­zi bli­zu ne­mač­ko-ho­land­ske gra­ni­ce po­tvr­di­la su da na tom te­re­nu ima do­sta gra­blji­vi­ca, te da je mo­gu­će ostva­ri­ti tro­fej­ni ulov i za sa­mo ne­ko­li­ko sa­ti pe­ca­nja, ali i po­ka­za­la za­što to ne po­la­zi za ru­kom sva­ko­me ko tu do­đe sa šta­pom u ru­ci

Ku­gle cr­va, for­mi­ra­ne upo­tre­bom spe­ci­jal­nog lep­ka, odav­no se ko­ri­ste, ali sa­mo u ri­bo­lo­vu na plo­vak, i to skoro isključivo onom tak­mi­čar­skom. Naš sa­rad­nik od­lu­čio se na za­ni­mljiv eks­pe­ri­ment, ko­ji je re­zul­ti­rao di­na­mič­nim pe­ca­njem i vr­lo bo­ga­tim ulo­vom zim­ske mre­ne na fi­der