Štampa

U ovom na­stav­ku iz­u­zet­no in­te­re­sant­nog felj­to­na o disciplini mo­der­nog ri­bo­lo­va s hra­ni­li­com, ko­ju praktikuje sve vi­še ri­bo­lo­va­ca i u Evro­pi i kod nas, ba­vi­mo se jed­nim od naj­va­žni­jih de­lo­va si­ste­ma, tzv. tr­nom na ko­ji se po­sta­vlja ma­mac, te načinom na koji se to pra­vil­no či­ni

Ka­da se tem­pe­ra­tu­re vo­de pri­bli­že naj­ni­žim vred­no­sti­ma i mno­ge vr­ste ci­pri­ni­da se ukr­to­že ili sve­du svo­ju ak­tiv­nost na mi­ni­mum, smuđ se uspe­šno lo­vi iz­me­đu osta­log i za­to što mu je po­nu­da pri­rod­ne hra­ne ma­la. Ali to ni­po­što ne zna­či da će ga u pe­ri­o­du pred lo­vo­staj uspe­šno i la­ko lo­vi­ti sva­ko ko iza­đe na vo­du s va­ra­li­čar­skim šta­pom i ne­ko­li­ko na­su­mi­ce oda­bra­nih ve­štač­kih ma­ma­ca

Sko­balj je kao sport­ska ri­ba ce­njen ne sa­mo zbog svo­je bor­be­no­sti i br­zi­ne ko­jom uzi­ma ma­mac, već i za­to što ume da bu­de iz­u­zet­no iz­bir­ljiv i ne­pred­vi­dlji­vog po­na­ša­nja, pa ni­je ret­kost da na ne­kom me­stu istog da­na mno­gi pro­la­ze lo­še, a onaj ko pro­na­đe naj­bo­lji pri­stup hva­ta ri­bu za ri­bom, kao što se de­si­lo i ovom pri­li­kom

Iako su mu na ni­skim tem­pe­ra­tu­ra­ma po­tre­be za hra­nom ma­nje ne­go u to­pli­jem de­lu go­di­ne, bu­cov je ak­ti­van i zi­mi, ta­ko da ga i u tom de­lu se­zo­ne mo­že­mo uspe­šno lo­vi­ti, na ne­što dru­ga­či­ji na­čin ali ne­ret­ko čak uspe­šni­je ne­go to­kom pro­le­ća, le­ta i je­se­ni

Me­sni cr­vi su od­li­čan ma­mac za mno­ge vr­ste ri­ba i vr­lo efi­ka­san do­da­tak hra­na­ma za pe­ca­nje na plo­vak, fi­der ili kla­sič­nu du­bin­ku uz upo­tre­bu hra­ni­li­ce. A ot­ka­ko se u mno­gim na­šim rad­nja­ma mo­gu ku­pi­ti i na li­tar, sve vi­še ri­bo­lo­va­ca sa­me cr­ve ko­ri­sti kao pri­ma­mu, što im do­no­si od­lič­ne ulo­ve u ra­znim si­tu­a­ci­ja­ma, pa i u lo­vu »gla­vo­nje« u naj­hlad­ni­jem de­lu se­zo­ne

O to­me ka­ko se ce­lo­kup­na pri­ro­da, uklju­ču­ju­ći i ri­be, pri­la­go­đa­va i me­nja od­lič­no go­vo­ri i to što se ove zi­me smuđ ne­ko­li­ko ne­de­lja od­lič­no pe­cao prak­tič­no u cen­tru Be­o­gra­da, iz­me­đu mo­sta Ga­ze­la i ušća, upr­kos ve­li­kom ri­bo­lo­vač­kom pri­ti­sku i či­nje­ni­ci da se tu u re­ku uli­va­ju ot­pad­ne vo­de ve­li­kog de­la na­še pre­sto­ni­ce