Štampa

Do­bar ulov če­sto je plod te­melj­ne pri­pre­me za­sno­va­ne na do­brom po­zna­va­nju okol­no­sti ko­je nas oče­ku­ju na vo­di. Ali ne­ka­da je osim to­ga, kao u ovom slu­ča­ju, po­treb­no i ume­će br­zog pri­la­go­đa­va­nja si­tu­a­ci­ji ko­ju ni­smo mo­gli da pred­vi­di­mo.

Re­no­mi­ra­na en­gle­ska ku­ća Hardy, či­je je ime si­no­nim za vr­huns­ki kva­li­tet, ima­la je u svom asor­ti­ma­nu vi­še fan­ta­stič­nih va­ra­li­čar­skih šta­po­va. Mo­del ko­jim se ovog pu­ta ba­vi­mo je­dan je od baš ta­kvih. Na­me­njen lo­vu ka­pi­tal­nih gra­blji­vi­ca i raz­vi­jen u sa­rad­nji sa jed­nim od naj­u­spe­šni­jih štu­ka­ro­ša sve­ta, odav­no je ušao u le­gen­du.

Pe­ca­nje mir­nih vr­sta ri­ba sve je te­že za­mi­sli­vo bez pri­ma­mlji­va­nja ne­kom  bra­šna­stom hra­nom, ko­joj se sve če­šće do­da­ju i ra­zno ku­va­no zr­ne­vlje, te­ška ili la­ka ze­mlja, sta­ri hleb ili pre­zla, ali i ne uvek baš jef­ti­ni ku­pov­ni mi­ri­si, atrak­to­ri, pe­le­ti i sl. A baš sa­da je pra­vo vre­me za lov mno­gih ci­pri­ni­da uz naj­jed­no­stav­ni­ju pri­hra­nu, svi­ma la­ko do­stup­nim i jef­ti­nim ži­ta­ri­ca­ma

Pe­ca­nje usred ve­li­kog gra­da naj­če­šće se sma­tra pu­kim ubi­ja­njem vre­me­na i iz­bo­rom iz nu­žde, ka­da ri­bo­lo­vac ne­ma vre­me­na ili mo­guć­no­sti da ide na ri­bom bo­ga­ti­je i ma­nje na­pad­nu­te te­re­ne. Me­đu­tim, ima i ne­kih iz­u­ze­ta­ka, bu­du­ći da su i na po­je­di­nim de­lo­vi­ma re­ka usred ur­ba­nih sre­di­na mo­gu­ći le­pi i re­dov­ni ulo­vi, pa čak i tro­fej­ni

Za­hva­lju­ju­ći či­nje­ni­ci da do­sti­že ve­li­ku te­ži­nu, da je vr­lo bro­jan u mno­gim na­šim rav­ni­čar­skim re­ka­ma i sta­ja­ći­ca­ma, da nje­gov dnev­ni ulov ni­je ogra­ni­čen, te da ve­ći­ne dru­gih ri­bo­lov­no za­ni­mlji­vih mir­nih vr­sta ima sve ma­nje, to­l­sto­lo­bik pri­vla­či sve vi­še pa­žnje na­ših ri­bo­lo­va­ca. Ve­ći­na njih peca ga du­bin­skim me­to­dom, ali ima i onih ko­ji pred­nost da­ju plov­ku

Re­la­tiv­no če­sti gu­bi­ci krup­nih ri­ba pri pe­ca­nju ša­ra­na fi­der si­ste­mi­ma sa me­tod hra­ni­li­com i iz­ra­zi­to krat­kim pred­ve­zom mu­če i mno­ge ve­šte ri­bo­lov­ce. Ovo­ga pu­ta ot­kri­va­mo vam glav­ne raz­lo­ge te ne­že­lje­ne po­ja­ve i na­či­ne da se ona što re­đe do­ga­đa