Štampa

Lov smu­đa na ve­štač­ke mam­ce u naj­hlad­ni­jem de­lu go­di­ne da­le­ko je od pri­jat­nog, a ulov ni­je za­ga­ran­to­van ni naj­ve­ćim maj­sto­ri­ma. No baš to pred­sta­vlja neo­do­ljiv iza­zov za one naj­za­gri­že­ni­je, ko­ji ne ža­le vre­me­na ni tru­da da u vr­lo te­škim uslo­vi­ma pro­na­đu i pre­va­re ka­pi­tal­ca

Ko­lu­ba­ra je jed­na od re­ka ko­je kra­jem je­se­ni i to­kom zi­me oži­ve jer ih ma­sov­no za­po­sed­nu lju­bi­te­lji lo­va sko­ba­lja. Na naj­i­zgled­ni­jim te­reni­ma tra­ži se ta­da me­sto vi­še, ali i na nji­ma uspeh može izostati. Naj­bo­lje pro­la­ze oni ko­ji oda­be­ru do­bru pri­hra­nu i ma­mac po­nu­de u zo­ni u ko­joj je gru­pi­san naj­ve­ći deo ri­be

Iako je njen ri­blji fond ove go­di­ne po­pri­lič­no osi­ro­ma­šen pre­te­ra­nim iz­lo­vom raz­li­či­tim sred­stvi­ma, To­pla Mla­va je još uvek jed­na od naj­a­trak­tiv­ni­jih vo­da u Bra­ni­čev­skom okru­gu, na ko­ju ra­do do­la­ze i ri­bo­lo­vi iz uda­lje­nih de­lo­va Sr­bi­je. Po­sled­njih ne­de­lja, oni ume­šni­ji i sprem­ni da se ma­lo po­tru­de, ostva­ri­va­li su ve­o­ma do­bre ulo­ve

Jed­na od naj­po­pu­lar­ni­jih va­ra­li­ca svih vre­me­na na se­ver­no­ame­rič­kom kon­ti­nen­tu u Evro­pi se još uvek pri­lič­no ret­ko ko­ri­sti. Sto­ga ni­je ni čud­no što o spi­ner­bej­to­vi­ma još ne zna­mo do­volj­no i što ve­o­ma ma­li broj ri­bo­lo­va­ca ume da iz njih iz­vu­če mak­si­mum, oko če­ga se za­i­sta vre­di po­tru­di­ti.

Naj­po­zna­ti­je i naj­ve­će be­o­grad­sko ve­štač­ko je­ze­ro je od svog na­stan­ka va­ži­lo za vo­du ko­ja da­je krup­ne de­ve­ri­ke. Po­sled­njih go­di­na, sa oma­so­vlje­njem fi­der teh­ni­ke, ta jed­no vre­me za­po­sta­vlje­na vr­sta po­no­vo je po­sta­la in­te­re­sant­na ri­bo­lov­ci­ma. A pe­ca­nje u je­sen ume da bu­de ve­o­ma za­bav­no, jer se uz lo­pa­ta­re če­sto ja­vlja­ju i krup­ni ban­da­ri

U mno­gim evrop­skim ze­mlja­ma, a pre sve­ga u Ve­li­koj Bri­ta­ni­ji, štu­ka­ro­ši na ke­de­re uspe­šno lo­ve tzv. mo­bil­nim pri­stu­pom, ta­ko što idu od me­sta do me­sta, sa ma­lom ko­li­či­nom opre­me (naj­če­šće sa sa­mo jed­nim šta­pom, ke­der-kan­tom, tor­bi­com sa sit­nim pri­bo­rom i me­re­do­vom) i na sva­kom se za­dr­že 10-15 mi­nu­ta. Ta­kav na­čin pe­ca­nja pri­men­ljiv je i na na­šim vo­da­ma.