Štampa

Je­dan od pi­o­ni­ra mo­der­nog fi­der ri­bo­lo­va u Sr­bi­ji, u če­tvr­tom na­stav­ku svog felj­to­na ot­kri­va za­što sma­tra da su ja­či vr­ho­vi bo­lji iz­bor za pe­ca­nje na re­ci ne­go oni sla­bi, za­što ni­ka­da ne ko­ri­sti fi­der cev­či­ce i ka­ko bi­ra hra­ni­li­ce u ra­znim si­tu­a­ci­ja­ma

Ve­ći­na na­ših blin­ke­ra­ša za lov kle­na ko­ri­sti ili ma­le kru­ška­ste vo­ble­re ili lep­ti­re ve­li­či­ne 1 do 2. Me­đu­tim, Ne­nad Žar­ča­nin, pa­si­o­ni­ra­ni kle­na­roš iz me­sta Ušće (na Ibru), sa ve­li­kim uspe­hom lo­vi krup­ne ri­be na znat­no ve­će va­ra­li­ce, a na­ro­či­to na lep­ti­re ve­li­či­ne 3.

Va­ra­li­ča­re­nje štu­ke je vid lo­va ve­štač­kim mam­ci­ma u kom su pro­me­ne du­go bi­le mi­ni­mal­ne, a ve­ći­ni ri­bo­lo­va­ca či­ni­lo se da su sve va­ra­li­ce za tu gra­blji­vi­cu pro­na­đe­ne ka­da su ot­kri­ve­ni lep­ti­ri i ka­ši­ke. Me­đu­tim, u po­sled­njoj de­ce­ni­ji se štu­ko­lov mno­go pro­me­nio i po­stao efi­ka­sni­ji i za­ni­mlji­vi­ji, po­go­to­vo ko­le­ga­ma ko­je vo­le da do­ra­đu­ju i sa­mi na­o­ru­ža­va­ju svo­je fa­vo­ri­te

Lov ša­ra­na na ve­li­kim aku­mu­la­ci­ja­ma dra­stič­no se raz­li­ku­je i od pe­ca­nja na re­ka­ma i od nad­mu­dri­va­nja sa naj­po­pu­lar­ni­jim ci­pri­ni­dom na ma­lim sta­ja­ći­ca­ma, a po­go­to­vo na rib­njač­kim je­ze­ri­ma. Tu va­že pot­pu­no dru­ga pra­vi­la, a ka­pi­tal­ci se ret­ko lo­ve, ali je iza­zov ve­li­ki, a sva­ki upe­ca­ni ša­ran se pam­ti i ra­ču­na

Naj­to­pli­ji deo go­di­ne ni­je pe­riod u kom se mo­že ra­ču­na­ti sa si­gur­no­šću na ulov krup­nog smu­đa. Ipak, naj­ve­ći za­lju­blje­ni­ci u va­ra­li­ča­re­nje te gra­blji­vi­ce ni sa­da ne od­u­sta­ju i ima­ju raz­ra­đe­nu stra­te­gi­ju ko­ja mo­že na pra­vom me­stu do­ne­ti to­li­ko že­lje­ni od­seč­ni uda­rac

Ko­li­ko je ne­tač­no uve­re­nje da na ko­mer­ci­jal­nim re­vi­ri­ma sva­ko mo­že da na­pu­ni ču­var­ku vi­de­lo se i ovom pri­li­kom na je­ze­ru Ži­va­ča. Naš vr­sni tak­mi­čar uhva­tio je za pre pod­ne vi­še od 30 ša­ra­na, a osta­li ri­bo­lov­ci, bi­lo da su pe­ca­li na plo­vak ili du­bin­skim me­to­dom, tek po­ne­ki ko­mad. Šta je to on ra­dio, a osta­li ni­su, eks­klu­ziv­no ot­kri­va za či­ta­o­ce Ri­bo­lo­va