Štampa

Štu­ka se zi­mi lak­še lo­vi na ke­de­ra ne­go na va­ra­li­cu

U pe­ri­o­du ko­ji pret­ho­di mre­stu, pol­no zre­le štu­ke se i da­lje hra­ne, ali se ne kre­ću pre­vi­še i ni­su sprem­ne za du­go jur­ca­nje za ple­nom. Za­to ih je jed­no­stav­ni­je na­ve­sti da uzmu pri­rod­ni ma­mac (ke­de­ra) ne­go va­ra­li­cu. Či­nje­ni­ca da u ovom pe­ri­o­du ni­je uvek la­ko do­ći ni do od­go­va­ra­ju­ćih ži­vih ma­ma­ca ne pred­sta­vlja ve­li­ki pro­blem, jer se mo­že vr­lo uspe­šno pe­ca­ti na mr­tve slat­ko­vod­ne ili mor­ske ri­be i nji­ho­ve ko­ma­de. Pre­zen­ta­ci­ja ko­ju vam ovo­ga pu­ta pred­sta­vlja­mo do­ka­za­no je ve­o­ma efi­ka­sna baš u ovom de­lu go­di­ne.

Mla­di­čar mo­ra da zna gde tra­ži ri­bu po raz­li­či­tim vo­do­sta­ji­ma

I ka­da je mla­di­ce u Dri­ni bi­lo ne­u­po­re­di­vo vi­še ne­go da­nas, va­ži­la je za »ri­bu od hi­lja­du za­ba­ča­ja«, ko­ju re­dov­no lo­ve sa­mo naj­ve­šti­ji i naj­u­por­ni­ji va­ra­li­ča­ri. Sa­da, me­đu­tim, ulov ni­je za­ga­ran­to­van ni naj­ve­ćim maj­sto­ri­ma. Za­što je ta­ko i šta sa­da ra­di­ti da bi­ se uhva­ti­la kra­lji­ca sal­mo­ni­da ot­kri­va je­dan od naj­bo­ljih po­zna­va­la­ca sred­njeg to­ka Dri­ne i po mišljenju mno­gi­h naj­bo­lji mla­di­čar Bal­ka­na.

Šaran je na većini ribnjačkih jezera aktivan i zimi

Ša­ran, ba­bu­ška i de­ve­ri­ka spa­da­ju u vr­ste ko­ji­ma pri­ja­ju vi­so­ke tem­pe­ra­tu­re, pa se naj­u­spe­šni­je pe­ca­ju od dru­ge po­lo­vi­ne pro­le­ća do sre­di­ne je­se­ni. Ali uz do­bro oda­bra­nu tak­ti­ku, pri­hra­nu i ma­mac, te ci­pri­ni­de mo­že­mo uspe­šno lo­vi­ti i zi­mi, na­ro­či­to fi­der teh­ni­kom, na ma­njim sta­ja­ći­ca­ma sa bo­ga­tim ri­bljim fon­dom.

Smuđa zimi uglavnom nalazimo na većoj dubini

U naj­hlad­ni­jem de­lu go­di­ne se po pra­vi­lu hva­ta­ju naj­krup­ni­ji smu­đe­vi. Ali, to ni slu­čaj­no ne zna­či da je zim­sko va­ra­li­ča­re­nje te ple­me­ni­te gra­blji­vi­ce la­ko i jed­no­stav­no. Baš na­pro­tiv – če­sto ni od­lič­no po­zna­va­nje te­re­na i na­vi­ka ri­be, do­bar iz­bor mam­ca i ve­li­ka upor­nost ni­su do­volj­ni za do­bar ulov ako ne­ma­mo i ma­lo sre­će.

Prem­da va­ra­li­ce od me­ke gu­me ko­šta­ju znat­no ma­nje od svih osta­lih, ni pe­ca­nje na njih ni­je jef­ti­no, jer se one do­sta ki­da­ju bu­du­ći da se vo­de po dnu i da se ko­ri­ste na te­re­ni­ma sa mno­štvom pre­pre­ka. Za­to mno­gi­ma pre ili ka­sni­je pad­ne na pa­met da poč­nu da pra­ve si­li­kon­ske ri­bi­ce ili tvi­ste­re za svo­je po­tre­be. U ovom tek­stu na­ći će­te sve in­for­ma­ci­je po­treb­ne da već za ne­ko­li­ko da­na poč­ne­te da hva­ta­te gra­blji­vi­ce na svo­je ru­ko­tvo­ri­ne.

Na­čin spa­ja­nja hra­ni­li­ce sa ostat­kom si­ste­ma je­dan je od ključ­nih fak­to­ra uspe­ha u ri­bo­lo­vu fi­der teh­ni­kom. Re­še­nje ko­je vam ovog pu­ta pred­sta­vlja­mo je jed­no­stav­no, a po­ka­za­lo se ve­o­ma do­brim u mno­gim si­tu­a­ci­ja­ma sa ko­ji­ma se sre­će­mo i u re­kre­a­tiv­nom i u tak­mi­čar­skom ri­bo­lo­vu.