Štampa

Iz­bor naj­lo­na je­dan je od ključ­nih fak­to­ra do­bre ose­tlji­vo­sti si­ste­ma

Če­sto se mo­že ču­ti da je jed­na od naj­bo­ljih ka­rak­te­ri­sti­ka fi­der teh­ni­ke to što ose­tlji­vi vrh fi­der šta­pa svo­jim ti­tra­njem ne­po­gre­ši­vo i mo­men­tal­no oba­ve­šta­va ri­bo­lov­ca da ri­ba uzi­ma ma­mac. Ali da bi u prak­si za­i­sta bi­lo ta­ko, mo­ra­mo do­bro na­pra­vi­ti si­stem i po­tom ga pra­vil­no za­teg­nu­ti.

Pre­ko 8 kg ri­be za ne­ko­li­ko sa­ti pe­ca­nja (ceo ulov je vra­ćen)

U pe­ri­o­du pred mrest, mno­gi ci­pri­ni­di se in­ten­ziv­no hra­ne, pa ih je mo­gu­će ve­o­ma uspe­šno pe­ca­ti. Ali to ne zna­či da će­mo uvek i svu­da ostva­ri­va­ti od­lič­ne ulo­ve. Ne­ka­da se ri­ba vr­lo ću­dlji­vo po­na­ša i ra­di na ma­ho­ve ili sa­mo u jed­noj ve­o­ma uskoj zo­ni, kao što je ne­dav­no iskusio na­š sa­rad­ni­k na jed­nom od naj­po­pu­lar­ni­jih me­sta na Ta­mi­šu.

Bu­cov u mar­tu če­sto naj­pre pro­ra­di na Sa­vi ma­lo iz­nad ušća

Kraj zi­me ni­je se ovog pu­ta mno­go raz­li­ko­vao od nje­nog naj­ve­ćeg de­la. Tem­pe­ra­tu­re va­zdu­ha i ve­ći­ne na­ših vo­da su bi­le nat­pro­seč­no vi­so­ke, pa je i ak­tiv­nost mno­gih vr­sta u tom pe­ri­o­du bi­la vi­še na­lik pro­leć­noj. Među »ri­bljim ra­no­ra­ni­o­cima« našao se i bu­cov, ko­ji je po­sled­njih ne­de­lja na vi­še te­re­na ra­dio iz­ne­đu­ju­će do­bro.

Skobalj se na tekućicama može odlično loviti na fider

Fi­der teh­ni­ka u po­sled­njih po­la de­ce­ni­je be­le­ži ve­li­ki rast po­pu­lar­no­sti me­đu na­šim ri­bo­lov­ci­ma. Njo­me se pe­ca­ju sve vr­ste sred­njih i krup­ni­jih ri­ba, pod­jed­na­ko uspe­šno na sta­ja­ći­ca­ma i na re­ka­ma, a ri­bo­lov­ci ko­ji njo­me do­bro ovla­da­ju če­sto ostva­ru­ju od­lič­ne rezultate. Evo ka­ko je ona jed­nom svom pokloni­ku po­sled­njih me­se­ci do­no­si­la iz­u­zet­ne ulo­ve vi­še vr­sta ci­pri­ni­da na sve tri Mo­ra­ve.

Iz­gle­da neo­bič­no, ali ova­kvo dr­ža­nje šta­pa da­je re­zul­ta­te

Odav­no je po­zna­to da je ri­bu u ve­ći­ni si­tu­a­ci­ja naj­lak­še uhva­ti­ti na nje­nu pri­rod­nu hra­nu ili na ma­mac ko­ji je što ver­ni­je imi­ti­ra. Pri­me­nju­ju­ći tu lo­gi­ku i ma­lo eks­pe­ri­men­ti­šu­ći sa va­ra­li­ca­ma i na­či­ni­ma vo­đe­nja, naš sa­rad­nik je do­šao do ve­o­ma efi­ka­snog mam­ca i pre­zen­ta­ci­je za pe­ca­nje smu­đa na te­ku­ćoj vo­di.

Som je već kra­jem fe­bru­a­ra pro­ra­dio na Du­na­vu kod Apa­ti­na

Pr­vi na­do­la­zak vo­de u pe­ri­o­du u ko­me pro­le­će sme­nju­je zi­mu po pra­vi­lu po­kre­ne so­ma iz kr­to­ga i pod­stak­ne ga da poč­ne da na­dok­na­đu­je te­ži­nu i ener­gi­ju utro­še­nu na pre­ži­vlja­va­nje u naj­hlad­ni­jem de­lu go­di­ne. Taj cug je ove go­di­ne po­tra­jao du­že ne­go ina­če, pa su oni naj­u­por­ni­ji, ko­ji su re­dov­no iz­la­zi­li na vo­du, već upi­sa­li i po ne­ko­li­ko ulo­va i utvr­di­li ne­ke pra­vil­no­sti u po­na­ša­nju i ak­tiv­no­sti naj­ve­će evrop­ske slat­ko­vod­ne ri­be.