• Tamiski protfis u prihvatnici
  • Stuka sa jezera Joca
  • Tamiski protfis
  • Mrtvi Karas kod sela Grebenac
  • Balticka stuka4
  • mala
  • Noc na jezeru Celije
  • Mala Petica
  • Štuka sa Joce2
  • Jezero Joca - A. Milanovic
  • Tamiš kod Opova, protfiš; aparat Canon 7D EOS, objektiv Canon 15–85, god. 2011.
  • Jezero Joca, štuka; aparat Canon 7D EOS, objektiv Canon 15–85, god. 2012.
  • Tamiš kod Opova, protfiš; aparat Canon 7D EOS, objektiv Canon 15–85, god. 2011.
  • Mrtvi Karaš kod sela Grebenac; aparat Fuji 95 (prosumer), 2008.
  • Baltička štuka, Vestervik (južna Švedska); aparat Canon 7D EOS, objektiv Canon 15–85, god. 2012.
  • Vojne bašte (Dunav prekoputa Zemuna); aparat Canon 7D EOS, objektiv Canon 15–85, god. 2012.
  • Noc na Jezeru Ćelije; aparat Canon 7D EOS, objektiv Canon 15–85, sa stativa, god. 2011.
  • Kubici na putu ka kanalu Petica (kod Kovilova); aparat Fuji 95 (prosumer), 2008.
  • Jezero Joca, štuka; aparat Canon 7D EOS, objektiv Canon 15–85, god. 2012.
  • Jezero Joca, Aleksandar Milanović; aparat Canon 7D EOS, objektiv Canon 15–85, polar-filter, god. 2011.

ribolov-novine-broj-637

Sadržaj broja 637

RI­BO­LOV BR. 637 U PRO­DA­JI JE OD PETKA 23. MAJA, A U NJE­MU, IZ­ME­ĐU OSTA­LOG, MO­ŽE­TE PRO­ČI­TA­TI:

NE­KOM MU­ČE­NJE, NE­KOM UŽI­VA­NJE (Lič­ni stav o ci­lja­nom pe­ca­nju i vra­ća­nju ri­ba is­pod me­re)

PRO­ME­NA DO­NO­SI PRE­O­KRET (Mo­že li se uspe­šno lo­vi­ti me­tod fi­de­rom na »di­vljim« vo­da­ma)

OD PLOV­ČI­ĆA DO ME­TO­DA (Jed­ni od nas: Vuk Plo­čić i Vu­ka­šin Moj­si­lo­vić, Va­lje­vo)

DA NE BI BOL­TU­ŠKE (Za­bav­no plov­ka­re­nje bar­ske ba­bu­ške, bez ika­kve pri­ma­me)

10 BA­BU­ŠKI U KI­LO!? (Krat­ko »is­tra­ži­vač­ko« pe­ca­nje na Obla­čin­skom je­ze­ru)

BRA­TE, DAJ KLJUČ OD KO­LA... (Ri­bo­lo­vač­ka pri­ča o na­pra­sno pre­ki­nu­tom pe­ca­nju ko­je se ne za­bo­ra­vlja)

ČE­TI­RI KAO DVA (Is­pro­ba­no na vo­di: Va­ra­li­ča­rac Zeck Troy, 2,4 m, te­ži­ne ba­ca­nja 15–50 g)

324 KG RI­BE NA NAJ­TE­ŽEM PE­CA­NJU U ŽI­VO­TU! (Ša­ran­ski ri­bo­lov za pam­će­nje na je­ze­ru Ma­vro­vi­ca)

VE­LI­KE SU SA­MO PRA­TI­LE (Us­pe­šan po­če­tak se­zo­ne štu­ko­lo­va na Vla­sin­skom je­ze­ru)

BO­LJE LAJV JET­FIN NE­GO LAJVS­KUP (pPro­leć­no ul­tra­lajt va­ra­li­ča­re­nje u Bo­ki Ko­tor­skoj)

LET STRU­NE I GNE­ZDA (Za­što na­sta­ju čvo­ro­vi na ple­te­ni­ci pri pe­ca­nju sta­ci­o­nar­ci­ma i ka­ko ih iz­be­ći)

IS­PU­NJE­NI DE­ČAČ­KI SNO­VI (Ka­ko sam od ma­šta­nja o Dri­ni sti­gao na slo­ve­nač­ke sal­mo­nid­ne vo­de)

ŠA­RAG, PIC, KAN­TAR I PA­GAR (Sve što tre­ba da zna­te o lo­vu naj­ce­nje­ni­jih lju­skav­ki Ja­dra­na – II deo)

JUL U MA­JU (Va­ra­li­ča­re­nje pa­strm­ke na Mla­vi i Kru­paj­skoj re­ci

STAL­NE RU­BRI­KE:

IZ­LA­ZAK I ZA­LA­ZAK SUN­CA, ME­TE­O­RO­LO­ŠKA I SO­LU­NAR­NA PROG­NO­ZA I VO­DO­STA­NJE

SVE ŠTO TRE­BA DA ZNA­TE O ME­TOD-FI­DER RI­BO­LO­VU (IX): Mno­go uda­ra­ca, ma­lo ulo­va!?

IZ­LOG

MA­LA ŠKO­LA PLOV­KA­RE­NJA (VI­II): Du­ge pe­calj­ke

IZ SVE­TA

ULO­VI KO­JI SE PAM­TE

IZ­VE­ŠTA­JI SA RI­BO­LOV­NIH TE­RE­NA: Apa­tin, Som­bor, Si­vac, Ku­la, Bač­ka To­po­la, No­vi Sad, Ko­vilj­ski rit, Ti­tel, Ki­kin­da, Ko­vin, To­ma­še­vac, Idvor, Far­ka­ždin, Sa­ku­le, Ba­ran­da, Opo­vo, Sef­ke­rin, Glo­gonj, Pan­če­vo, Pan­če­vač­ki rit, Obre­no­vac, Bo­ljev­ci, Be­o­grad, Sme­de­re­vo, Po­ža­re­vac, Ko­sto­lac, Ve­li­ko Gra­di­šte, Kra­gu­je­vac, Kru­še­vac, Kra­lje­vo, Aran­đe­lo­vac, Do­nje Pod­ri­nje, Ma­li Zvor­nik, Lju­bo­vi­ja, Ba­ji­na Ba­šta, Pri­je­po­lje, Ti­moč­ka i Ne­go­tin­ska kra­ji­na, Niš, Le­sko­vac, Pi­rot, Vla­sin­sko je­ze­ro.

RI­BO­LOV BR. 638 IZ­LA­ZI U PE­TAK 6. JUNA 2025.

Bo­dor­ka je vr­lo broj­na ši­rom na­šeg kon­ti­nen­ta, pa i u Sr­bi­ji, pa ni­je čud­no što mno­gi plov­ka­ro­ši vo­le da je lo­ve. Ali to ni­je uvek jed­no­stav­no, jer ona ume da bu­de vr­lo iz­bir­lji­va i ću­dlji­va, pa nje­no uspe­šno pe­ca­nje mo­že bi­ti ve­li­ki iza­zov i za vr­hun­ske tak­mi­ča­re, po­put na­šeg sa­rad­ni­ka, ko­ji vam ot­kri­va svoj re­cept za uspeh na po­čet­ku se­zo­ne

bodorkavelika

Po­čet­kom pro­le­ća, ri­bo­lov­ci ko­ji pe­ca­ju be­lu ri­bu naj­pre kre­nu na ba­bu­šku, ko­ja se od svih »to­plo­vod­nih« vr­sta pr­va ak­ti­vi­ra, lju­bi­te­lji lo­va na gra­blji­vi­ce fo­ku­si­ra­ju se na po­tra­gu za so­mom, a ja se ne­ka­ko uvek u ovom pe­ri­o­du opre­de­lim za jed­nu ra­stom znat­no ma­nju vr­stu, ali ve­o­ma za­ni­mlji­vu za pe­ca­nje – bo­dor­ku. Iako je je­dan od ma­njih ci­pri­ni­da, to mi je od­u­vek bi­la jed­na od omi­lje­nih ri­ba. Ali u to­me ni­sam usa­mljen, bu­du­ći da ve­ći­na mo­jih ko­le­ga tak­mi­ča­ra, ne sa­mo iz Sr­bi­je, već i iz dru­gih evrop­skih ze­ma­lja, a po­go­to­vo iz En­gle­ske i Fran­cu­ske po­seb­nu pa­žnju po­sve­ću­je ovoj po­ma­lo ta­jan­stve­noj i za pe­ca­nje ve­o­ma za­ni­mlji­voj ri­bi.

BO­DOR­KA NA­STA­NJU­JE re­ke i ka­na­le, ali i je­ze­ra i ba­re, a ja je na pro­le­će naj­če­šće tra­žim baš na sta­ja­ći­ca­ma. Go­di­na­ma u ra­no pro­le­će od­la­zim na be­o­grad­sko je­ze­ro Ta­lo­žnik, ko­je se na­la­zi iz­me­đu ma­ki­ške ma­ri­ne na Sa­vi i Sav­skog je­ze­ra, tj. Ade Ci­gan­li­je (vi­di okvir). To mi je naj­bli­ža vo­da za­ni­mlji­va za pe­ca­nje bo­dor­ke, a na njoj sam go­to­vo uvek u ovom de­lu go­di­ne uspe­šno pe­cao krup­nu bo­dor­ku.

Za­to sam kra­jem pr­ve po­lo­vi­ne apri­la baš tu vo­du i tu ri­bu i oda­brao za pro­bu no­vog šte­ka. U to­me me je mno­go ome­ta­la ja­ka ko­ša­va, pa sam po­sle sa­mo sat vre­me­na od­u­stao od pe­ca­nja, ali ri­be ko­je sam upe­cao za to krat­ko vre­me na­go­ve­sti­le su mi us­pe­šan ri­bo­lov čim vre­men­ski uslo­vi to bu­du do­zvo­li­li. Na to ni­sam du­go če­kao, pa sam po­sled­njeg vi­ken­da pred iz­la­zak ovog bro­ja Ri­bo­lo­va od­ra­dio do­bar tre­ning i uhva­tio ne­ko­li­ko ki­lo­gra­ma bo­dor­ki za par sa­ti, pri če­mu su one naj­krup­ni­je te­ži­le za ovu vr­stu i na­še uslo­ve im­pre­siv­nih 400 g.

NA STA­JA­ĆI­CA­MA se bo­dor­ka naj­če­šće uspe­šno hva­ta pe­calj­kom ili šte­kom, a na me­sti­ma gde je po­treb­no da­lje pla­si­ra­ti ma­mac mo­že­mo ko­ri­sti­ti i meč i bo­lo­nje­ze teh­ni­ku. Za štek i pe­calj­ke neo­p­ho­dan je fi­ni pri­bor. Ja si­ste­me uglav­nom pra­vim sa osnov­nim naj­lo­nom pro­me­ra 0,12 mm, dok udi­ce ve­zu­jem naj­lo­nom ta­njim za »broj« (tj. za 0,02 mm). Plov­ci ta­ko­đe mo­ra­ju bi­ti ose­tlji­vi, sa tan­kim an­te­na­ma i no­si­vo­sti od 0,5 g do naj­vi­še 1,5 g za štek, dok za pe­calj­ke od 5 ili 6 m mo­že­mo ko­ri­sti­ti i one ma­nje no­si­vo­sti – od 0,3 ili 0,4 g ako nam to ve­tar do­zvo­lja­va. Udi­ce ta­ko­đe tre­ba da bu­du ma­le (ve­li­či­ne od 16 do 20), a po mom mi­šlje­nju naj­bo­lje su one u ne­kom od kla­sič­nih ob­li­ka (npr. Col­mic B2000 ili Ga­ma­kat­su 1050)... (-Ceo tekst možete pročitati u Ribolovu br. 452-)


dupli-san-dijego

Je­dan od du­pli­ra­nih čvo­rova je i udvo­stru­čeni San Di­je­go džem, zva­ni još i...

trostruki-palomar

Sa po­ja­vom Ber­kley Na­no­fila, ko­ja ni­je ni ple­te­ni­ca ni mo­no­fil, u modu je ušao...

dunavske-carolije

Du­nav je ve­li­ka, mo­ćna i "teško" či­tlji­va re­ka, pa pred­sta­vlja iza­zov za sve ri­bo­lov­ce...

brejd-ring

Braid ring čvor ili u­pre­deni pr­sten čvor upo­tre­blja­va se za ve­zi­va­nje udica...

dupli-uni

Ovo je jedan od najjednostavnijih a naj­vi­še ko­ri­šće­nih čvo­rova za spajanje...

bocna-petlja

Bočna petlja je jedan od je­dno­stav­nih čvo­rova za fi­ksi­ranje bo­čnog pre­dve­za...