• Tamiski protfis u prihvatnici
  • Stuka sa jezera Joca
  • Tamiski protfis
  • Mrtvi Karas kod sela Grebenac
  • Balticka stuka4
  • mala
  • Noc na jezeru Celije
  • Mala Petica
  • Štuka sa Joce2
  • Jezero Joca - A. Milanovic
  • Tamiš kod Opova, protfiš; aparat Canon 7D EOS, objektiv Canon 15–85, god. 2011.
  • Jezero Joca, štuka; aparat Canon 7D EOS, objektiv Canon 15–85, god. 2012.
  • Tamiš kod Opova, protfiš; aparat Canon 7D EOS, objektiv Canon 15–85, god. 2011.
  • Mrtvi Karaš kod sela Grebenac; aparat Fuji 95 (prosumer), 2008.
  • Baltička štuka, Vestervik (južna Švedska); aparat Canon 7D EOS, objektiv Canon 15–85, god. 2012.
  • Vojne bašte (Dunav prekoputa Zemuna); aparat Canon 7D EOS, objektiv Canon 15–85, god. 2012.
  • Noc na Jezeru Ćelije; aparat Canon 7D EOS, objektiv Canon 15–85, sa stativa, god. 2011.
  • Kubici na putu ka kanalu Petica (kod Kovilova); aparat Fuji 95 (prosumer), 2008.
  • Jezero Joca, štuka; aparat Canon 7D EOS, objektiv Canon 15–85, god. 2012.
  • Jezero Joca, Aleksandar Milanović; aparat Canon 7D EOS, objektiv Canon 15–85, polar-filter, god. 2011.

ribolov-novine-broj-636

Sadržaj broja 636

RI­BO­LOV BR. 636 U PRO­DA­JI JE OD PETKA 9. MAJA, A U NJE­MU, IZ­ME­ĐU OSTA­LOG, MO­ŽE­TE PRO­ČI­TA­TI:

JOŠ NAM SA­MO ALE FA­LE (Re­zi­me ne­za­pam­će­ne pr­ve po­lo­vi­ne va­ra­li­čar­skog pro­le­ća na Ta­mi­šu)

PO­NO­VO RA­DI PLI­ĆAK (Pro­leć­ni lov ba­bu­ške na kult­nom te­re­nu na Du­na­vu)

BAN­DA­RI BLI­ZU, DE­VE­RI­KA DA­LE­KO (Mi­ni re­por­ta­ža sa naj­po­pu­lar­ni­jeg be­o­grad­skog je­ze­ra)

UPIS PRE PLJU­SKA (Ba­bu­ška ko­nač­no pro­ra­di­la na ba­ra­ma kod Ni­ša)

ZA­TIŠ­JE PRE TO­TAL­NE TI­ŠI­NE (Bi­lans se­zo­ne 2024-2025 na Li­mu od Pri­je­po­lja do No­ve Va­ro­ši)

OD CR­NE LA­STE DO VA­TRE­NOG TI­GRA (Da li su za bu­co­va ne­ki de­ko­ri va­ra­li­ca za­i­sta ubi­tač­ni a ne­ki sa­svim ne­za­ni­mlji­vi)

BUĆ­KA­NJE SE IS­PLA­TI (I lju­bi­te­lji lo­va ci­pri­ni­da na otvo­re­nim vo­da­ma mo­gu se na­u­ži­va­ti na ko­mer­ci­jal­nim re­vi­ri­ma)

MA­LO GLE­DA­NJE, MA­LO BRO­JA­NJE (Tak­mi­čar­ski stil fi­de­ri­sa­nja ba­bu­ški u slo­bod­nom ri­bo­lo­vu na je­ze­ru Mar­ko­vac)

LOV­NA IMI­TA­CI­JA BI­LO ČE­GA (Za­što u ar­se­na­lu va­ra­li­ca tre­ba uvek ima­ti i ma­le ka­ši­ke)

30 ALAR­MA U GLA­VI (Ne­za­bo­rav­nih 90 pro­leć­nih sa­ti na Ta­mi­šu ne­da­le­ko od Ba­ran­de)

CR­NA GLA­VI­NJA­RA NA BU­COV­SKI NA­ČIN (Ne­ve­ro­va­tan cug so­ma pred po­če­tak lo­vo­sta­ja)

7 VE­LI­ČAN­STVE­NIH (Sve što tre­ba da zna­te o lo­vu naj­ce­nje­ni­jih lju­skav­ki Ja­dra­na)

FLO­RI­DA U DO­LI­NI NE­RE­TVE (Ne­za­bo­ra­van ri­bo­lov ba­sa na naj­bo­ljem te­re­nu u Evro­pi)

STAL­NE RU­BRI­KE:

IZ­LA­ZAK I ZA­LA­ZAK SUN­CA, ME­TE­O­RO­LO­ŠKA I SO­LU­NAR­NA PROG­NO­ZA I VO­DO­STA­NJE

SVE ŠTO TRE­BA DA ZNA­TE O ME­TOD-FI­DER RI­BO­LO­VU (VI­II): De­vet bit­nih fak­to­ra

IZ­LOG

MA­LA ŠKO­LA PLOV­KA­RE­NJA (VII): Zna­čaj pra­vog pri­stu­pa

IZ SVE­TA

ULO­VI KO­JI SE PAM­TE

IZ­VE­ŠTA­JI SA RI­BO­LOV­NIH TE­RE­NA: Apa­tin, Som­bor, Si­vac, Ku­la, Bač­ka To­po­la, No­vi Sad, Ko­vilj­ski rit, Ti­tel, Ki­kin­da, Ko­vin, To­ma­še­vac, Idvor, Far­ka­ždin, Sa­ku­le, Ba­ran­da, Opo­vo, Sef­ke­rin, Glo­gonj, Pan­če­vo, Pan­če­vač­ki rit, Obre­no­vac, Bo­ljev­ci, Be­o­grad, Sme­de­re­vo, Po­ža­re­vac, Ko­sto­lac, Ve­li­ko Gra­di­šte, Kra­gu­je­vac, Kru­še­vac, Kra­lje­vo, Aran­đe­lo­vac, Do­nje Pod­ri­nje, Ma­li Zvor­nik, Lju­bo­vi­ja, Ba­ji­na Ba­šta, Pri­je­po­lje, Ti­moč­ka i Ne­go­tin­ska kra­ji­na, Niš, Le­sko­vac, Pi­rot, Vla­sin­sko je­ze­ro.

RI­BO­LOV BR. 637 IZ­LA­ZI U PE­TAK 23. MAJA 2025.

Otka­ko se is­po­sta­vi­lo da je tol­sto­lo­bi­ka, iako se hra­ni plank­to­nom, mo­gu­će pe­ca­ti na sport­ski na­čin, sve vi­še plov­ka­ro­ša po­sve­ću­je se ci­lja­nom lo­vu te sna­žne ri­be, ko­ja br­zo ra­ste i mo­že te­ži­ti i pre­ko 40 ki­lo­gra­ma. Je­dan od ko­le­ga ko­ji je odav­no po­čeo da upra­žnja­va ovu di­sci­pli­nu pre­no­si ovim tek­stom svo­ja naj­va­žni­ja za­pa­ža­nja

TolstolobikRi­bo­lo­vom se ba­vim du­gi niz go­di­na, ali sam pro­šle se­zo­ne po pr­vi put po­sve­tio mno­go vre­me­na lo­vu tol­sto­lo­bi­ka – pra­ve sport­ske ri­be, iz­u­zet­no sna­žne i iz­dr­žlji­ve, ko­ja nam pri pe­ca­nju fi­nim pri­bo­rom pru­ža mno­go za­do­volj­stva jer se od­lič­no bo­ri do po­sled­njeg tre­nut­ka (pa čak ume i iz ču­var­ke da is­ko­či ako je ne obez­be­di­mo). Ta ri­ba, ve­štač­ki une­ta u na­še vo­de, od­lič­no se adap­ti­ra­la i mre­sti se svu­da gde je tem­pe­ra­tu­ra za to do­volj­no vi­so­ka, pa uve­li­ko po­ti­sku­je autoh­to­ne vr­ste bu­du­ći da je­de plank­ton i dru­ge sit­ne or­ga­ni­zme, tj. pri­rod­nu hra­nu mla­đi svih dru­gih ri­ba (ve­ru­jem da uz­gred­no po­je­de i do­sta sa­me mla­đi, jer se hra­ni kao ki­to­vi, usi­sa­va­njem vo­de i nje­nim is­pu­šta­njem kroz škr­ge, dok joj čvr­sti sa­stoj­ci osta­ju u or­ga­ni­zmu).

Du­go se sma­tra­lo da je tol­sto­lo­bi­ka ne­mo­gu­će lo­vi­ti na sport­ski na­čin, ali je odav­no do­ka­za­no da to ipak ni­je tač­no, te da ga mo­že­mo pe­ca­ti ve­o­ma uspe­šno i na plo­vak i fi­der teh­ni­kom, tj. du­bin­skim me­to­dom uz upo­tre­bu hra­ni­li­ce. Ovo­ga pu­ta opi­sa­ću vam ka­ko ga hva­tam na plo­vak, na sta­ja­ći­ca­ma (ba­ra­ma, je­ze­ri­ma i ka­na­li­ma) i na spo­rim re­ka­ma.

PRI­HRA­NA. Glav­ni fak­tor uspe­ha u pe­ca­nju tol­sto­lo­bi­ka je »ma­gla« od ret­ke hra­ne, u ko­ju ja­to ovih ri­ba uđe i in­ten­ziv­no je usi­sa­va, pa sva­ko ma­lo i na­ša na­mam­če­na udi­ca za­vr­ši u usti­ma ne­ke od njih. Ko­li­či­na hra­ne ko­ja se tom pri­li­kom ko­ri­sti je ogrom­na – po­ne­kad za ce­lo­dnev­no pe­ca­nje mo­že­mo utro­ši­ti i 40 li­ta­ra, jer ve­li­ko ja­to ovih krup­nih »bi­ko­va« mo­že mno­go da po­je­de, pa ga ne mo­že­mo sa ne­ko­li­ko li­ta­ra pri­ma­me pri­vu­ći i iole du­že za­dr­ža­ti u zo­ni pe­ca­nja.

Hra­na se sa­sto­ji od ve­o­ma sit­nih sa­sto­ja­ka, ko­ji tre­ba da leb­de tik iz­nad dna, pra­ve­ći »oblak«, ko­ji je neo­do­ljiv za tol­sto­lo­bi­ka. Ja ko­ri­stim prak­tič­no istu hra­nu i za te­ku­ću i za sta­ja­ću vo­du, s tim što sme­sa za sta­ja­ći­cu mo­ra da bu­de znat­no ras­tre­si­ti­ja. Mo­ja pri­ma­ma je me­ša­vi­na pre­zle (hleb­nih mr­vi­ca), naj­fi­ni­jeg ku­ku­ru­znog bra­šna, sta­rog hle­ba i ne­ke la­ke bra­šna­ste hra­ne za lov ka­u­gle­ra i dru­ge be­le ri­be u po­vr­šin­skom slo­ju. Osnov­no je da svi sa­stoj­ci bu­du sit­ni i la­ga­ni, te da ih sve te­melj­no iz­me­ša­mo na su­vo... (-Ceo tekst mo­že­te pro­či­ta­ti u Ri­bo­lo­vu br. 397-)


dupli-san-dijego

Je­dan od du­pli­ra­nih čvo­rova je i udvo­stru­čeni San Di­je­go džem, zva­ni još i...

trostruki-palomar

Sa po­ja­vom Ber­kley Na­no­fila, ko­ja ni­je ni ple­te­ni­ca ni mo­no­fil, u modu je ušao...

dunavske-carolije

Du­nav je ve­li­ka, mo­ćna i "teško" či­tlji­va re­ka, pa pred­sta­vlja iza­zov za sve ri­bo­lov­ce...

brejd-ring

Braid ring čvor ili u­pre­deni pr­sten čvor upo­tre­blja­va se za ve­zi­va­nje udica...

dupli-uni

Ovo je jedan od najjednostavnijih a naj­vi­še ko­ri­šće­nih čvo­rova za spajanje...

bocna-petlja

Bočna petlja je jedan od je­dno­stav­nih čvo­rova za fi­ksi­ranje bo­čnog pre­dve­za...