• Tamiski protfis u prihvatnici
  • Stuka sa jezera Joca
  • Tamiski protfis
  • Mrtvi Karas kod sela Grebenac
  • Balticka stuka4
  • mala
  • Noc na jezeru Celije
  • Mala Petica
  • Štuka sa Joce2
  • Jezero Joca - A. Milanovic
  • Tamiš kod Opova, protfiš; aparat Canon 7D EOS, objektiv Canon 15–85, god. 2011.
  • Jezero Joca, štuka; aparat Canon 7D EOS, objektiv Canon 15–85, god. 2012.
  • Tamiš kod Opova, protfiš; aparat Canon 7D EOS, objektiv Canon 15–85, god. 2011.
  • Mrtvi Karaš kod sela Grebenac; aparat Fuji 95 (prosumer), 2008.
  • Baltička štuka, Vestervik (južna Švedska); aparat Canon 7D EOS, objektiv Canon 15–85, god. 2012.
  • Vojne bašte (Dunav prekoputa Zemuna); aparat Canon 7D EOS, objektiv Canon 15–85, god. 2012.
  • Noc na Jezeru Ćelije; aparat Canon 7D EOS, objektiv Canon 15–85, sa stativa, god. 2011.
  • Kubici na putu ka kanalu Petica (kod Kovilova); aparat Fuji 95 (prosumer), 2008.
  • Jezero Joca, štuka; aparat Canon 7D EOS, objektiv Canon 15–85, god. 2012.
  • Jezero Joca, Aleksandar Milanović; aparat Canon 7D EOS, objektiv Canon 15–85, polar-filter, god. 2011.

ribolov-novine-broj-638

Sadržaj broja 638

RI­BO­LOV BR. 638 U PRO­DA­JI JE OD PETKA 23. MAJA, A U NJE­MU, IZ­ME­ĐU OSTA­LOG, MO­ŽE­TE PRO­ČI­TA­TI:

VE­ĆI MAM­CI, KRA­ĆE PA­U­ZE (Re­cept za uspe­šno va­ra­li­ča­re­nje štu­ke na sta­ja­ći­ca­ma sre­di­nom pro­le­ća)

OD NER­VNOG SLO­MA DO NE­ZA­BO­RA­VA (Maj­sko plov­ka­re­nje krup­ne ba­bu­ške u Pan­če­vač­kom ri­tu)

NE­U­MOR­NO U DVE TAČ­KE (Da­le­ko­met­no ju­tar­nje fi­de­ri­sa­nje na Gru­žan­skom je­ze­ru)

ZE­NIČ­KO-MA­KE­DON­SKI PA­TENT (O ne­u­o­bi­ča­je­noj po­stav­ci dr­ža­ča ma­ši­ni­ce kod plov­ka­ro­ških šta­po­va)

NIZ PRE­LI­VE I VI­RO­VE (Eks­trem­no: Ci­lja­no va­ra­li­ča­re­nje tol­sto­lo­bi­ka na mi­kro-ka­ši­ke)

DAJ ŠTA DAŠ! (Po­tra­ga za ba­bu­škom na jed­nom od naj­po­pu­lar­ni­jih te­re­na na Ta­mi­šu)

PO­SLED­NJA ŠAN­SA ILI DO­BRA IMI­TA­CI­JA (Za­što smuđ ne­kad na­pa­da sa­mo si­li­kon­ce s »pre­te­škom« gla­vom)

I SO­MO­VI I ŠA­RA­NI (Pr­vi deo pro­leć­ne se­zo­ne na Pou, kod me­sta Izo­la Se­ra­fi­ni)

MA­LI MAN­GO U OBLA­KU (Lov ba­bu­ške me­tod-fi­der pri­stu­pom na Bo­su­tu u Mo­ro­vi­ću)

SNA­ŽNI UDA­RAČ MA­LIH USTA (Pra­vo vre­me za lov prot­fi­ša na ve­štač­ke mam­ce na rav­ni­čar­skim re­ka­ma)

NI­ŠTA BEZ UPOR­NO­STI (Se­zo­na lo­va tol­sto­lo­bi­ka u ju­žnom Ba­na­tu se za­huk­ta­va sa za­ka­šnje­njem)

RA­ZNA ME­STA I VRE­ME­NA (Slab rad smu­đa na Du­na­vu kod Sme­de­re­va)

NOĆ JE KRAT­KA KAD UŠA­TA RA­DI (Če­ti­ri teh­ni­ke lo­va jed­ne od naj­po­pu­lar­ni­jih ri­ba Ja­dra­na)

BEZ SUN­CA – RAJ! (Fan­ta­stič­no fi­de­ri­sa­nje krup­ne ri­be me­tod pri­stu­pom na je­ze­ru Carp Dre­am)

STALNE RUBRIKE:

IZ­LA­ZAK I ZA­LA­ZAK SUN­CA, ME­TE­O­RO­LO­ŠKA I SO­LU­NAR­NA PROG­NO­ZA I VO­DO­STA­NJE

SVE ŠTO TRE­BA DA ZNA­TE O ME­TOD-FI­DER RI­BO­LO­VU (X): Ima li re­še­nja kad ne­ma uda­ra­ca?

IZ­LOG

MA­LA ŠKO­LA PLOV­KA­RE­NJA (IX): Bo­lo­nje­ze – teh­ni­ka po­čet­ni­ka i ve­le­maj­sto­ra

IZ SVE­TA

ULO­VI KO­JI SE PAM­TE

IZ­VE­ŠTA­JI SA RI­BO­LOV­NIH TE­RE­NA: Apa­tin, Som­bor, Si­vac, Ku­la, Bač­ka To­po­la, No­vi Sad, Ko­vilj­ski rit, Ti­tel, Ki­kin­da, Ko­vin, To­ma­še­vac, Idvor, Far­ka­ždin, Sa­ku­le, Ba­ran­da, Opo­vo, Sef­ke­rin, Glo­gonj, Pan­če­vo, Pan­če­vač­ki rit, Obre­no­vac, Bo­ljev­ci, Be­o­grad, Sme­de­re­vo, Po­ža­re­vac, Ko­sto­lac, Ve­li­ko Gra­di­šte, Kra­gu­je­vac, Kru­še­vac, Kra­lje­vo, Aran­đe­lo­vac, Do­nje Pod­ri­nje, Ma­li Zvor­nik, Lju­bo­vi­ja, Ba­ji­na Ba­šta, Pri­je­po­lje, Ti­moč­ka i Ne­go­tin­ska kra­ji­na, Niš, Le­sko­vac, Pi­rot, Vla­sin­sko je­ze­ro.

RI­BO­LOV BR. 639 IZ­LA­ZI U PE­TAK 20. JUNA 2025.

Prem­da je ba­bu­ška u mno­gim vo­da­ma vr­lo broj­na, a uz to ni­je na­ro­či­to ve­li­ki pro­bi­rač u po­gle­du pri­hra­ne i ma­ma­ca, ipak tre­ba do­sta is­ku­stva i ume­ća da bi se na pro­seč­no bo­ga­toj vo­di ču­var­ka na­pu­ni­la krup­nim ko­ma­di­ma. Evo re­cep­ta za uspeh u ovom pe­ri­o­du...

U pro­le­će se ve­ći­na ci­pri­ni­da ko­ji na­sta­nju­ju na­še vo­de mre­sti. Ka­ko su od pre pet go­di­na mno­ge ri­bo­lov­no atrak­tiv­ne vr­ste (sko­balj, mre­na, klen, de­ve­ri­ka, prot­fiš i plo­ti­ca) za­šti­će­ne lo­vo­sta­jem, na­ma ko­ji po­štu­je­mo pro­pi­se i na­sto­ji­mo da te ri­be ne uz­ne­mi­ra­va­mo mo­guć­no­sti za pe­ca­nje su ve­o­ma su­že­ne. Na sre­ću, ipak ih ima, pa se ja ta­ko u ovom pe­ri­o­du po pra­vi­lu po­sve­ću­jem lo­vu ba­bu­ške, tj. sre­br­nog ka­ra­ša (Ca­ras­si­us gi­be­lio, ra­ni­je Ca­ras­si­us aura­tus gi­be­lio). Ta ri­ba iz po­ro­di­ce ša­ran­ki po­re­klom je iz Azi­je i od­lič­no se pri­la­go­di­la na­šim vo­da­ma u ko­je je do­spe­la ve­štač­kim pu­tem. Na­ža­lost, nje­no je ši­re­nje za di­rekt­nu po­sle­di­cu ima­lo sma­nje­nje broj­no­sti, bez­ma­lo i ne­sta­nak ne­kih autoh­to­nih vr­sta, a pre sve­ga li­nja­ka i zlat­nog (bar­skog) ka­ra­ša (Ca­ras­si­us ca­ras­si­us). Me­đu­tim, ba­bu­šku ve­o­ma ra­do lo­vi ve­ći­na ri­bo­lo­va­ca, po­go­to­vo onih mla­đih, od ko­jih su mno­gi ka­ri­je­ru i po­če­li hva­ta­ju­ći baš nju. Pro­le­će, ka­da se ona mre­sti, pra­vo je vre­me za pe­ca­nje te ri­be, na­ro­či­to na sta­ja­ći­ca­ma či­ja se vo­da sa­da ubr­za­no za­gre­va, usled če­ga se i ak­tiv­nost »ba­be« po­ve­ća­va, a ne­ret­ko se do­bi­ja­ju i ka­pi­tal­ni pri­mer­ci.

Spora vožnja

PO­VE­DE LI SE RAZ­GO­VOR O MAM­CI­MA,  mno­gi će re­ći da je gli­sta đu­bre­tar­ka ne­pre­va­zi­đe­na. Ona, me­đu­tim, ni­je do­bar iz­bor za vo­de u ko­ji­ma ži­vi pro­ždr­lji­vi sva­što­jed cver­glan (ter­pan), ko­ji po­seb­no vo­li me­sne mam­ce i sko­ro si­gur­no će nam ve­o­ma br­zo oga­di­ti sva­ki po­ku­šaj pe­ca­nja na gli­stu. Če­sto se ba­bu­ški na udi­ci nu­di i hleb, i to u ra­znim va­ri­jan­ta­ma – ru­ža, ko­ri­ca, ku­gli­ca (valj­čić) obič­nog hle­ba ili ko­ma­dić onog ri­bo­lov­nog.

Ja mam­ce bi­ram pre­ma ra­ni­jim is­ku­stvi­ma sa sva­ke po­je­di­nač­ne vo­de, a na te­re­ne na ko­je pr­vi put idem no­sim što ši­ri asor­ti­man, ka­ko bih eks­pe­ri­men­ti­šu­ći usta­no­vio šta da­je naj­bo­lje re­zul­ta­te. Ipak, ne­ka­ko naj­vi­še pe­cam na raz­ne vr­ste ku­ku­ru­za – še­će­rac, ku­pov­ni aro­ma­ti­zo­va­ni ku­va­ni ku­ku­ruz iz te­gli­ce (kao naj­lov­ni­ji mi se po­ka­zao onaj sa mi­ri­som školj­ke), sta­ri ku­va­ni ku­ku­ruz (tzv. am­ba­rac)... U ovo do­ba go­di­ne naj­če­šće ko­ri­stim še­će­rac, i to uglav­nom za­mr­znu­ti. Ako že­lim da uz ba­bu­šku lo­vim i bo­dor­ku i cr­ven­per­ku, na udi­cu ka­čim sit­ni­ja zr­na, dok se za krup­ni­ja opre­de­lju­jem u slu­ča­ju da že­lim da iz­beg­nem sit­nu ri­bu... (-Ceo tekst mo­že­te pro­či­ta­ti u Ri­bo­lo­vu br. 349-)


dupli-san-dijego

Je­dan od du­pli­ra­nih čvo­rova je i udvo­stru­čeni San Di­je­go džem, zva­ni još i...

trostruki-palomar

Sa po­ja­vom Ber­kley Na­no­fila, ko­ja ni­je ni ple­te­ni­ca ni mo­no­fil, u modu je ušao...

dunavske-carolije

Du­nav je ve­li­ka, mo­ćna i "teško" či­tlji­va re­ka, pa pred­sta­vlja iza­zov za sve ri­bo­lov­ce...

brejd-ring

Braid ring čvor ili u­pre­deni pr­sten čvor upo­tre­blja­va se za ve­zi­va­nje udica...

dupli-uni

Ovo je jedan od najjednostavnijih a naj­vi­še ko­ri­šće­nih čvo­rova za spajanje...

bocna-petlja

Bočna petlja je jedan od je­dno­stav­nih čvo­rova za fi­ksi­ranje bo­čnog pre­dve­za...