• Tamiski protfis u prihvatnici
  • Stuka sa jezera Joca
  • Tamiski protfis
  • Mrtvi Karas kod sela Grebenac
  • Balticka stuka4
  • mala
  • Noc na jezeru Celije
  • Mala Petica
  • Štuka sa Joce2
  • Jezero Joca - A. Milanovic
  • Tamiš kod Opova, protfiš; aparat Canon 7D EOS, objektiv Canon 15–85, god. 2011.
  • Jezero Joca, štuka; aparat Canon 7D EOS, objektiv Canon 15–85, god. 2012.
  • Tamiš kod Opova, protfiš; aparat Canon 7D EOS, objektiv Canon 15–85, god. 2011.
  • Mrtvi Karaš kod sela Grebenac; aparat Fuji 95 (prosumer), 2008.
  • Baltička štuka, Vestervik (južna Švedska); aparat Canon 7D EOS, objektiv Canon 15–85, god. 2012.
  • Vojne bašte (Dunav prekoputa Zemuna); aparat Canon 7D EOS, objektiv Canon 15–85, god. 2012.
  • Noc na Jezeru Ćelije; aparat Canon 7D EOS, objektiv Canon 15–85, sa stativa, god. 2011.
  • Kubici na putu ka kanalu Petica (kod Kovilova); aparat Fuji 95 (prosumer), 2008.
  • Jezero Joca, štuka; aparat Canon 7D EOS, objektiv Canon 15–85, god. 2012.
  • Jezero Joca, Aleksandar Milanović; aparat Canon 7D EOS, objektiv Canon 15–85, polar-filter, god. 2011.

ribolov-novine-broj-634

Sadržaj broja 634

RI­BO­LOV BR. 634 U PRO­DA­JI JE OD PETKA 11. APRILA, A U NJE­MU, IZ­ME­ĐU OSTA­LOG, MO­ŽE­TE PRO­ČI­TA­TI:

PRO­TIV KRI­VO­LO­VA­CA I ZA­GA­ĐI­VA­ČA (kon­kret­ne ak­ci­je mla­dih ri­bo­lo­va­ca i eko­lo­ga Be­le­gi­ša, Sur­du­ka i Ba­no­va­ca)

KAD ME­SNI KOK­TEL IZ­NE­NA­DI (Neo­če­ki­va­ni raz­voj do­ga­đa­ja na pro­leć­nom pe­ca­nju ba­bu­ške)

JAK PA­TOS I VA­ĐE­NJE PO MRA­KU (Ve­o­ma us­pe­šan lov krup­ne bo­dor­ke na plo­vak i tak­mi­ča­rac)

 MI­KI­JEV PR­VE­NAC (Otva­ra­nje se­zo­ne štu­ko­lo­va upr­kos lo­šem ra­du ri­be do­ne­lo ulov ko­ji se pam­ti)

ME­ŠA­NO ME­SO A LA TO­MA­ŠE­VAC (Vr­lo za­ni­mljiv po­če­tak pro­leć­ne se­zo­ne va­ra­li­ča­re­nja na Ta­mi­šu) 

UGLAV­NOM IZ­NE­VE­RE­NA OČE­KI­VA­NJA (Re­zi­me je­se­nje-zim­ske sko­ba­lja­ške se­zo­ne 202472025 na Ibru i Z. Mo­ra­vi)

SOM I PA­STRM­KA (Pi­rot­ski kon­struk­tor otvo­rio se­zo­nu tro­lin­ga na je­ze­ru Za­voj)

NEO­ČE­KI­VA­NI KA­PI­TAL­CI (Dva tro­fej­na ulo­va na po­čet­ku pro­leć­ne va­ra­li­čar­ske se­zo­ne)

NA DNU, UZ DRU­GU OBA­LU (Iz­ne­na­đu­ju­će uspe­šna po­tra­ga za ba­bu­škom na Ni­ša­vi)

UL­TRA­LA­KI ME­TAL (Ma­le ka­ši­ke – je­dan od glav­nih adu­ta sve ve­ćeg bro­ja UL va­ra­li­ča­ra)

LOV NA CR­NO (Ka­ko se s pro­le­ća hva­ta­ju si­pe iz bar­ke, teh­ni­kom drif­tin­ga)

NI­ŠTA NE RA­DI A VR­HUN­SKI LO­VI (Te­ško ob­ja­šnji­va taj­na pri­vlač­no­sti jed­ne od naj­e­fi­ka­sni­jih va­ra­li­ca za bu­co­va)

STAL­NE RU­BRI­KE:

IZ­LA­ZAK I ZA­LA­ZAK SUN­CA, ME­TE­O­RO­LO­ŠKA I SO­LU­NAR­NA PROG­NO­ZA I VO­DO­STA­NJE

SVE ŠTO TRE­BA DA ZNA­TE O ME­TOD-FI­DER RI­BO­LO­VU (VI): Kr­šte­nje i dru­ga pre­li­va­nja

IZ­LOG

MA­LA ŠKO­LA PLOV­KA­RE­NJA (V): An­te­ne i sta­bi­li­za­tro­ri

LEK­SI­KON ČVO­RO­VA: Pa­lo­mar i na­no­fil čvor

IZ SVE­TA

ULO­VI KO­JI SE PAM­TE: Leb­de­nje se is­pla­ti; Vra­ćen ka­pi­ta­lac; Gla­vi­nja­ra za du­nav­sku gr­do­si­ju; Bli­zan­ci sa ušća

IZ­VE­ŠTA­JI SA RI­BO­LOV­NIH TE­RE­NA: Apa­tin, Som­bor, Si­vac, Ku­la, Bač­ka To­po­la, No­vi Sad, Ko­vilj­ski rit, Ti­tel, Ki­kin­da, Ko­vin, To­ma­še­vac, Idvor, Far­ka­ždin, Sa­ku­le, Ba­ran­da, Opo­vo, Sef­ke­rin, Glo­gonj, Pan­če­vo, Pan­če­vač­ki rit, Obre­no­vac, Bo­ljev­ci, Be­o­grad, Sme­de­re­vo, Po­ža­re­vac, Ko­sto­lac, Ve­li­ko Gra­di­šte, Kra­gu­je­vac, Kru­še­vac, Kra­lje­vo, Aran­đe­lo­vac, Do­nje Pod­ri­nje, Va­lje­vo, Ma­li Zvor­nik, Lju­bo­vi­ja, Ba­ji­na Ba­šta, Pri­je­po­lje,  Ti­moč­ka i Ne­go­tin­ska kra­ji­na, Niš, Le­sko­vac, Pi­rot, Vla­sin­sko je­ze­ro.

RI­BO­LOV BR. 635 IZ­LA­ZI U PE­TAK 25. APRILA 2025.

U na­sto­ja­nju da iz­beg­nu cver­gla­na ko­li­ko god mo­gu, fi­de­ra­ši ko­ji pe­ca­ju ba­bu­šku po­sled­njih go­di­na na mno­gim vo­da­ma u to­pli­jem de­lu se­zo­ne uglav­nom ne ko­ri­ste me­sne mam­ce već for­si­ra­ju raz­ne ma­le pop-apo­ve, pre­te­žno s voć­nim aro­ma­ma. Ne­ka­da, me­đu­tim, uspeh do­ne­se pot­pu­no dru­ga­či­ji pri­stup

Ne­dav­no me je je­dan od mla­đih ko­le­ga fi­de­ra­ša, ko­ji re­dov­no či­ta mo­je tek­sto­ve, a ba­bu­šku je uglav­nom pe­cao na cr­vi­će, gli­ste i ku­ku­ruz, za­mo­lio da ga po­sa­ve­tu­jem u ve­zi s upo­tre­bom ma­lih pli­va­ju­ćih boj­li­ja i dru­gih nji­ma slič­nih ma­ma­ca, tj. »pop-apo­va«, ka­ko ih mno­gi ri­bo­lov­ci za­jed­nič­kim ime­nom zo­vu. Ne mi­slim da mo­gu sve što je va­žno jed­nim pri­lo­gom ot­kri­ti i ob­ja­sni­ti, ali mi je ne­dav­ni iz­la­zak na je­ze­ro kod se­la Jar­kov­ci (ne­da­le­ko od In­đi­je), gde sam se ma­lo po­za­ba­vio baš ta­kvim pri­stu­pom, do­bro do­šlo kao po­vod da svo­ja is­ku­stva sa­žmem u ne­ke smer­ni­ce za mla­dog ko­le­gu (te even­tu­al­no još ne­kog ko­ga to in­te­re­su­je) i na­met­nem ne­ke te­me za raz­mi­šlja­nje. Na­rav­no, od­mah da na­gla­sim – od­go­vo­ri na pi­ta­nja ko­ja se ov­de otva­ra­ju, kao i na sko­ro sva osta­la u ve­zi s ri­bo­lo­vom, ni­su ni bez­u­slov­ni ni bez mno­go­broj­nih »ali i ako«.

NO PRE NE­GO ŠTO NA­PI­ŠEM KO­JU o pe­ca­nju na »pop-apo­ve«, da­ću ne­ko­li­ko na­po­me­na o je­ze­ru Jar­kov­ci, jed­noj od ne­ko­li­ko ve­štač­kih aku­mu­la­ci­ja na Fru­škoj go­ri,  pri­lič­no po­pu­lar­nih me­đu ri­bo­lov­ci­ma iz Sre­ma i oko­li­ne. Ova vo­da je na­sta­la sre­di­nom se­dam­de­se­tih go­di­na XX ve­ka, pre­gra­đi­va­njem Lju­kov­skog po­to­ka (zbog če­ga je mno­gi na­zi­va­ju Lju­kov­skim je­ze­rom). Slu­ži pr­ven­stve­no za na­vod­nja­va­nje okol­nog po­ljo­pri­vred­nog ze­mlji­šta, ali se na njoj de­ce­ni­ja­ma ve­o­ma le­po pe­ca­lo, sve do ma­sov­nog po­mo­ra ba­bu­ške, do kog je do­šlo, ka­ko mi se či­ni, pre de­se­tak go­di­na. Na ra­dost ri­bo­lo­va­ca, u po­sled­njih ne­ko­li­ko go­di­na, iz­me­đu osta­log za­hva­lju­ju­ći do­brom ra­du ri­bo­ču­var­ske slu­žbe, sta­nje se po­pra­vlja. Isti­na, onaj ko oče­ku­je da će se tu na­lo­vi­ti »ba­be« ona­ko ka­ko je to mo­gu­će, re­ci­mo, u Du­bov­cu, Pa­lju­vi­ma ili na Mar­ko­vač­kom je­ze­ru ka­da na tim te­re­ni­ma ri­ba do­bro ra­di, ve­ro­vat­no će sa Jar­ko­va­ca oti­ći raz­o­ča­ran, ali je to de­fi­ni­tiv­no ve­o­ma in­te­re­sant­na vo­da i mo­že nam pru­ži­ti za­ni­mlji­vo pe­ca­nje.

PRE OVOG IZ­LA­SKA, NA SA­MOM KRA­JU MAR­TA, po­gle­dao sam ob­ja­ve sa pe­ca­nja na Jar­kov­ci­ma na dru­štve­nim mre­ža­ma, ali se i usme­no in­for­mi­sao kod ko­le­ga upo­zna­tih s tre­nut­nom si­tu­a­ci­jom na toj aku­mu­la­ci­ji, a či­je mi­šlje­nje uva­ža­vam. Pa­žnju mi je pri­vu­klo to što je bi­lo evi­dent­no da se cver­glan (bez ob­zi­ra na još uvek hlad­no vre­me) već ak­ti­vi­rao i po­čeo da znat­no ote­ža­va tj. prak­tič­no one­mo­gu­ća­va pe­ca­nje na pri­rod­ne mam­ce (pre sve­ga na cr­ve­nu gli­stu i cr­vi­će), do ko­jih ci­pri­ni­di od ove na­sr­tlji­ve aloh­to­ne vr­ste već go­to­vo da ne mo­gu da do­đu.

TI­ME DO­LA­ZI­MO DO SA­VE­TA ko­ji je mla­di ko­le­ga od me­ne tra­žio. Iako je sva­ka vo­da pri­ča za se­be, pa su mo­gu­ća od­stu­pa­nja od svih pra­vi­la, do­kle god je mo­gu­će za ba­bu­šku i be­lu ri­bu ko­ri­sti­ti pri­rod­ne mam­ce, od ko­jih su u ra­no pro­le­će udar­ni gli­sta i cr­vi­ći, a ne­što ka­sni­je i še­će­rac, tre­ba na njih i pe­ca­ti, te ja to i ra­dim. Me­đu­tim, čim sa oto­plja­va­njem vo­de u prid­ne­nim slo­je­vi­ma poč­ne da ca­ru­je pa­tu­lja­sto ame­rič­ko som­če (ko­je ri­bo­lov­ci zo­vu cver­glan, ter­pan, ma­njov, re­gan, klin­ton...), tre­ba pre­ći na ve­štač­ke mam­ce, i to pre sve­ga na one ko­ji ne le­že na sa­mom dnu (sa kog bo­dlji­ka­va na­past naj­ra­di­je je­de) već leb­de ma­lo iz­nad nje­ga.

NA NE­KIM VO­DA­MA ĆE ČAK I »GO­LE« ku­gli­ce sti­ro­po­ra bi­ti vr­lo lov­ne, ali su se me­ni na star­tu pro­leć­ne se­zo­ne ipak kao naj­e­fi­ka­sni­je za ba­bu­šku po­ka­za­le raz­ne vr­ste vaf­ter­sa (okru­glih tvr­dih ma­ma­ca ko­ji leb­de u prid­ne­nom slo­ju). Njih pre­zen­tu­jem naj­če­šće na me­tal­nom »tr­nu« du­ži­ne 6-7 mm, ve­za­nom za do­nji kraj pred­ve­za, a omi­lje­na udi­ca za ta­kvo pe­ca­nje ba­bu­ške mi je Ow­ner Ise­a­ma 50188, ve­li­či­ne 16, ap­so­lut­no pri­me­re­na vaf­ter­si­ma ko­je nu­dim ba­bu­ški, a ko­ji su naj­če­šće preč­ni­ka od 6 do 8 mm (za ve­će mam­ce tog ti­pa uzi­mam i ve­ću udi­cu). Pred­vez dug 10-12 cm u ovom slu­ča­ju pra­vim od upre­de­ne stru­ne, a ko­ri­stim ga na dva na­či­na – ili ga mon­ti­ram is­pod AS Flat Met­hod hra­ni­li­ce od­go­va­ra­ju­će te­ži­ne, pu­nje­ne pri­ma­mom me­tod-fi­der ti­pa, na­pra­vlje­nom bi­lo od... (-Ceo tekst mo­že­te pro­či­ta­ti u Ri­bo­lo­vu br. 634-)

 

 


dupli-san-dijego

Je­dan od du­pli­ra­nih čvo­rova je i udvo­stru­čeni San Di­je­go džem, zva­ni još i...

trostruki-palomar

Sa po­ja­vom Ber­kley Na­no­fila, ko­ja ni­je ni ple­te­ni­ca ni mo­no­fil, u modu je ušao...

dunavske-carolije

Du­nav je ve­li­ka, mo­ćna i "teško" či­tlji­va re­ka, pa pred­sta­vlja iza­zov za sve ri­bo­lov­ce...

brejd-ring

Braid ring čvor ili u­pre­deni pr­sten čvor upo­tre­blja­va se za ve­zi­va­nje udica...

dupli-uni

Ovo je jedan od najjednostavnijih a naj­vi­še ko­ri­šće­nih čvo­rova za spajanje...

bocna-petlja

Bočna petlja je jedan od je­dno­stav­nih čvo­rova za fi­ksi­ranje bo­čnog pre­dve­za...