• Tamiski protfis u prihvatnici
  • Stuka sa jezera Joca
  • Tamiski protfis
  • Mrtvi Karas kod sela Grebenac
  • Balticka stuka4
  • mala
  • Noc na jezeru Celije
  • Mala Petica
  • Štuka sa Joce2
  • Jezero Joca - A. Milanovic
  • Tamiš kod Opova, protfiš; aparat Canon 7D EOS, objektiv Canon 15–85, god. 2011.
  • Jezero Joca, štuka; aparat Canon 7D EOS, objektiv Canon 15–85, god. 2012.
  • Tamiš kod Opova, protfiš; aparat Canon 7D EOS, objektiv Canon 15–85, god. 2011.
  • Mrtvi Karaš kod sela Grebenac; aparat Fuji 95 (prosumer), 2008.
  • Baltička štuka, Vestervik (južna Švedska); aparat Canon 7D EOS, objektiv Canon 15–85, god. 2012.
  • Vojne bašte (Dunav prekoputa Zemuna); aparat Canon 7D EOS, objektiv Canon 15–85, god. 2012.
  • Noc na Jezeru Ćelije; aparat Canon 7D EOS, objektiv Canon 15–85, sa stativa, god. 2011.
  • Kubici na putu ka kanalu Petica (kod Kovilova); aparat Fuji 95 (prosumer), 2008.
  • Jezero Joca, štuka; aparat Canon 7D EOS, objektiv Canon 15–85, god. 2012.
  • Jezero Joca, Aleksandar Milanović; aparat Canon 7D EOS, objektiv Canon 15–85, polar-filter, god. 2011.

ribolov-novine-broj-610

Sadržaj broja 610

RI­BO­LOV BR. 610 U PRO­DA­JI JE OD PETKA 10. MAJA A U NJE­MU, IZ­ME­ĐU OSTA­LOG, MO­ŽE­TE PRO­ČI­TA­TI:

ZA­ŠTO JE TO­LI­KO TE­ŠKO? (O ter­mi­ni­ma lo­vo­sta­ja ko­je pri­ro­da odav­no ne pri­zna­je)

ŠTA, KA­KO, ČI­ME I GDE LO­VI­TI U PR­VOJ PO­LO­VI­NI MA­JA (Gra­blji­vi­ca i mir­na ri­ba me­se­ca; Po­ten­ci­jal­no iz­ne­na­đe­nje; Re­kvi­zit me­se­ca; Džo­ker ma­mac; Va­ra­li­ca me­se­ca)

VE­LI­KI PLO­VAK I DVA ZR­NA ŽI­TA (Pro­leć­no pe­ca­nje ba­bu­ške na­kon uspe­šne bor­be s do­sad­nom sit­nu­ri­jom)

»MAČ­KA OD STA­RE KA­PI­JE« (Ve­o­ma efi­ka­sno a prak­tič­no bes­plat­no po­ma­ga­lo za ukla­nja­nje tra­ve sa ri­bo­lov­nog me­sta)

PO UKU­SU RI­BE ILI RI­BO­LOV­CA (Šta tre­ba ima­ti u vi­du da bi se u ovom pe­ri­o­du fi­der teh­ni­kom uspe­šno pe­ca­la ba­bu­ška)

OD DR­ŽA­ČA DO FU­TRO­LE (Felj­ton: Sve što tre­ba da zna­te o mo­der­nom fi­der ri­bo­lo­vu – XI deo – Pra­te­ća opre­ma)

TVI­ČI­JA­DA ZA PAM­ĆE­NJE (Po­če­tak štu­ka­ro­ške se­zo­ne na Vla­sin­skom je­ze­ru)

UL­TRA­SPO­RO MI­KRO­DŽI­GO­VA­NJE (Efi­ka­san a ne­u­o­bi­ča­jen pri­stup: Lov kle­na na ma­le si­li­kon­ce)

POD­NE BO­LJE OD JU­TRA (Neo­če­ki­va­no do­bar rad štu­ke na ma­le va­ra­li­ce na Sa­vi kod Obre­nov­ca)

IMA NE­KA TAN­KA CR­TA (Ka­ko da ri­bo­lo­vac bu­de za ko­rak is­pred svo­je lo­vi­ne)

VAM­PIR ZA DU­NAV­SKOG »BR­KU« (Dru­ga po­lo­vi­na apri­la do­ne­la le­pe ulo­ve so­ma)

STAL­NE RU­BRI­KE:

IZ­LA­ZAK I ZA­LA­ZAK SUN­CA, HI­DRO­ME­TE­O­RO­LO­ŠKA I SO­LU­NAR­NA PROG­NO­ZA I VO­DO­STA­NJE

ULO­VI KO­JI SE PAM­TE: Lič­ni re­kord na ka­ši­ku; Tro­fej na »plo­per«; Ori­jaš na bo­dor­ku; Mepps za so­ma; Vik­to­rov ka­pi­ta­lac; Vra­ćen kru­pan som

PI­TAJ­TE STRUČ­NJA­KE: Ci­lja­no na šlji­va­ra; Kop­ča ili fi­der link; Bo­ja naj­lo­na

IZ­LOG

IZ SVE­TA

MA­LI LEK­SI­KON ČVO­RO­VA: Po­ja­ča­ni čvor za udi­cu

IZ­VE­ŠTA­JI SA RI­BO­LOV­NIH TE­RE­NA: Apa­tin, Som­bor, Ku­la, Bač­ka Pa­lan­ka, Bač­ki Pe­tro­vac i oko­li­na, No­vi Sad, Ko­vilj­ski rit, Ti­tel, Ki­kin­da, To­ma­še­vac, Idvor, Sa­ku­le, Ba­ran­da, Opo­vo, Sef­ke­rin, Glo­gonj, Pan­če­vo, Pan­če­vač­ki rit, Obre­no­vac, Bo­ljev­ci, Be­o­grad, Sme­de­re­vo, Po­ža­re­vac, Ko­sto­lac, Ve­li­ko Gra­di­šte, Svi­laj­nac, Kra­gu­je­vac, Kru­še­vac, Kra­lje­vo, Aran­đe­lo­vac, Do­nje Pod­ri­nje, Ča­čak, Ma­li Zvor­nik, Ba­ji­na Ba­šta, Pri­je­po­lje, No­vi Pa­zar, Ti­moč­ka i Ne­go­tin­ska kra­ji­na, NP Đer­dap, Niš, Le­sko­vac, Pi­rot, Vla­sin­sko je­ze­ro.

RI­BO­LOV BR. 611 IZ­LA­ZI U PE­TAK 24. MAJA

Pe­ca­nje ša­ra­na na re­ka­ma po­put Du­na­va, Ti­se i Sa­ve iz­u­zet­no je zah­tev­na di­sci­pli­na i ka­da ri­bo­lo­vac mo­že da po­sve­ti mno­go vre­me­na pri­pre­mi i odr­ža­va­nju me­sta i sva­ko­dnev­nim iz­la­sci­ma, a još vi­še ako je ogra­ni­čen vre­me­nom. Ipak, oda­be­re­ li do­bro me­sto, vre­me pri­ma­mu i ma­mac, mo­že­ se na­da­ti uspe­hu

Pro­šlo je već vi­še od dve i po de­ce­ni­je ot­ka­ko su se boj­li­ji, tvr­do ku­va­ni mam­ci za ša­ra­na, iz En­gle­ske pro­ši­ri­li po ostat­ku Evro­pe. Mno­gi su ta­da sma­tra­li da je reč o još jed­noj no­vi­ni smi­šlje­noj sa­mo da bi pro­iz­vo­đa­či i tr­gov­ci za­ra­đi­va­li, a i da­nas je do­sta onih ko­ji su u to ube­đe­ni i osta­ju ver­ni tra­di­ci­o­nal­nim jef­ti­nim mam­ci­ma – ku­ku­ru­zu, no­kli (valj­ku) itd., upr­kos to­me što ko­le­ge sa mo­der­ni­jim pri­stu­pom na boj­li­je ostva­ru­ju od­lič­ne ulo­ve, i to ne sa­mo na ko­mer­ci­jal­nim re­vi­ri­ma, već i na tzv. otvo­re­nim vo­da­ma po­put Du­na­va, na kom ja pre­te­žno pe­cam. Na du­gom is­ku­stvu sti­ca­nom na toj re­ci su i za­sno­va­na mo­ja zna­nja o lo­vu di­vljeg ša­ra­na na boj­li­je.

Saran

Ša­ran će pro­ba­ti sva­ki boj­li, ali da li će na­sta­vi­ti da se hra­ni nji­me, mno­go za­vi­si od kva­li­te­ta po­nu­đe­nog za­lo­ga­ja, tj. od nje­go­vog sa­sta­va. Na­rav­no, to zna­či da ne mo­že­mo sa­mo oka­či­ti boj­li na dla­ku is­pod udi­ce i oče­ki­va­ti da se ri­ba na­vik­ne na nje­ga, već mo­ra­mo nji­me i pri­hra­nji­va­ti ka­ko bi­smo na na­šem me­stu za­dr­ža­li ja­ta ko­ja su u pro­la­zu i pod­sta­kli ih da je­du ono na šta že­li­mo da se na­vik­nu. Ne­ki ša­ra­ni će da­ni­ma bi­ti na na­šem me­stu pre ne­go što poč­nu da je­du boj­li­je i uzmu na­mam­če­nu udi­cu, dok će dru­gi od­mah po­če­ti da se hra­ne tim ku­gli­ca­ma i upe­ca­će se već pr­vog da­na. Da bi­smo ih na ovaj ma­mac lo­vi­li, on mo­ra bi­ti ta­kvog sa­sta­va i kva­li­te­ta da ri­ba ose­ti da joj od­go­va­ra i da se nji­me kon­ti­nu­i­ra­no po­ma­lo hra­ni, a da je on ne za­si­ti, tj. da ne­ma pro­ble­ma sa va­re­njem ko­ji bi je na iz­ve­sno vre­me od­bi­li od je­la. Ako se ša­ran ku­pa u bli­zi­ni hra­nje­nog me­sta, na ko­me su pla­si­ra­ni i na­ši si­ste­mi, a da­ni­ma ne­ma­mo uda­rac ili se ja­vi tek po­ne­ka je­din­ka, raz­log za to uop­šte ne mo­ra bi­ti ne­za­in­te­re­so­va­nost ri­be za hra­nu, već pre loš iz­bor mam­ca, mi­kro­lo­ka­ci­je na ko­ju pla­si­ra­mo nje­ga od­no­sno pri­hra­nu ili pre­zen­ta­ci­je. Ako ba­ci­mo pri­hra­nu ka­ko tre­ba i ako su boj­li­ji kva­li­tet­ni, po mom is­ku­stvu pr­vo ja­vlja­nje ša­ra­na na štap u 90 % slu­ča­je­va usle­di­će naj­ra­ni­je ne­ko­li­ko mi­nu­ta a naj­ka­sni­je po­la sa­ta na­kon pr­vog za­ba­ča­ja, pa on­da mo­že­mo oče­ki­va­ti to­kom da­na opet po­ko­ji uda­rac. Ako u sva­kom iz­la­sku na Du­nav ili dru­gu ve­li­ku re­ku ima­mo dva udar­ca i vi­še na dan, i ta­ko u du­žem pe­ri­o­du, to je do­kaz da do­bro pri­hra­nju­je­mo me­sto, na pra­vim tač­ka­ma i kva­li­tet­nim boj­li­ji­ma (što je naj­bit­ni­je), a što se la­ko mo­že i pro­ve­ri­ti, ta­ko što se pre­đe ru­kom pre­ko sto­ma­ka ne­tom upe­ca­nog ša­ra­na (od gla­ve ka re­pu) i vi­di da li iz­ba­cu­je po­lu­sva­re­ne boj­li­je i dru­gu pri­hra­nu. Na­rav­no, mo­že po­ne­ki iz­la­zak pro­ći i bez ika­kve ak­tiv­no­sti ri­be, što mo­že bi­ti po­sle­di­ca pro­me­ne vre­me­na (at­mos­fer­skog pri­ti­ska, tem­pe­ra­tu­re...) ili hi­dro­lo­ških pri­li­ka (na­glog na­do­la­ska ili opa­da­nja vo­de), ri­bo­kra­đe u zo­ni ko­ju hra­ni­mo itd. U sva­kom slu­ča­ju, po­sto­je dve osnov­ne stra­te­gi­je pri­ma­mlji­va­nja ša­ra­na – jed­na ka­da do­la­zi­mo na uda­lje­no me­sto, na ko­me po­či­nje­mo da pe­ca­mo od­mah na­kon što ga oda­be­re­mo i pr­vi put na­hra­ni­mo; te dru­ga – za po­zi­ci­je ko­je mo­že­mo da pri­hra­ni­mo u ne­ko­li­ko na­vra­ta na 3-4 da­na pre pr­vog za­ba­ča­ja... (-Ceo tekst mo­že­te pro­či­ta­ti u Ri­bo­lo­vu br. 403-)


dupli-san-dijego

Je­dan od du­pli­ra­nih čvo­rova je i udvo­stru­čeni San Di­je­go džem, zva­ni još i...

trostruki-palomar

Sa po­ja­vom Ber­kley Na­no­fila, ko­ja ni­je ni ple­te­ni­ca ni mo­no­fil, u modu je ušao...

dunavske-carolije

Du­nav je ve­li­ka, mo­ćna i "teško" či­tlji­va re­ka, pa pred­sta­vlja iza­zov za sve ri­bo­lov­ce...

brejd-ring

Braid ring čvor ili u­pre­deni pr­sten čvor upo­tre­blja­va se za ve­zi­va­nje udica...

dupli-uni

Ovo je jedan od najjednostavnijih a naj­vi­še ko­ri­šće­nih čvo­rova za spajanje...

bocna-petlja

Bočna petlja je jedan od je­dno­stav­nih čvo­rova za fi­ksi­ranje bo­čnog pre­dve­za...