Pecanje u društvu nije samo zabavnije od »soliranja« već je po pravilu i efikasnije i za ribolovca korisnije, jer drugačiji pristupi, tj. upotreba različitih prihrana, mamaca i prezentacija omogućavaju da se za kraće vreme utvrdi šta je u konkretnoj situaciji efikasnije i da se izvuku vredne pouke za naredne izlaske na isti teren. Videlo se to odlično i ovom prilikom
Nakon godinu dana dogovaranja s drugarom Mladenom o zajedničkom izlasku na vodu, konačno su se kockice poklopile. Pogodan raspored poslovnih i porodičnih obaveza dozvolio je da za vikend početkom aprila budem njegov gost u bačkom selu Srpski Miletić i da pecamo zajedno na prelepom terenu na DTD kanalu, koji protiče kroz to mesto.
STIGAO SAM U SUBOTU, A NAKON kratkog predaha smo otišli do kanala, da izvidimo situaciju i posetimo njegovog brata Marka, koji je istog dana stigao u Miletić i svoj kamper parkirao kraj same vode, naravno na delu na kom ćemo sva trojica narednog dana pecati.
Mladen je pre mog dolaska imao nešto babuški i pokojeg sitnog šarana, dok je Marko po podne, kada smo nas dvojica došli »u izvidnicu«, imao ribu za ribom, ali ne od vrsta koje smo želeli da lovimo narednog dana, jer se tokom tih sat-dva, koliko smo proveli na obali kanala, na njegove mamce isključivo javljao krupan cverglan (manjov), dok od babuške, šarana ili bilo koje bele ribe nije bilo ni traga. U svakom slučaju, to je meni i Mladenu ukazalo da će osim privlačenja željenih vrsta faktor uspeha biti i izbegavanje cverglana, tj. osmišljavanje pristupa koji njemu neće biti zanimljiv, pa smo uz meze napravili dve različite taktike za sutrašnje pecanje i dogovorili se da ne ranimo previše, već da ustanemo u 6 i da nešto pre 7 č budemo na vodi, gde će nas Marko dočekati s kafom i čajem skuvanim u svojoj »pokretnoj kući«.
JUTRO JE BILO PROHLADNO, ali su bili najavljeni najviša dnevna temperatura od čak 22 stepena i slab vetar, što je nagoveštavalo vrlo prijatno vreme za pecanje u toku dana, kakvo je na kraju i bilo.
Ja sam se ovog puta opredelio za krajnje jednostavnu varijantu primame, koju sam napravio od mešavine 1 kg brašnaste hrane Champion Feed Speedo i 500 g TTX-a. Kad smo ustali, TTX sam prelio vodom i ostavio da odstoji oko pola sata kako bih dobio masu po strukturi najsličniju mlevenom Plazma keksu prelivenom mlekom. Zbog kolega koje nemaju iskustva s korišćenjem ove komponente, napominjem da je TTX mlevena, presovanjem dobijena i osušena kukuruzna pogača, te da može da »popije« mnogo vode, pa se zato obavezno kvasi iz više puta. Ja sam ga ovom prilikom drugi put navlažio pet minuta pre mešanja sa suvom hranom (kada je već bio sasvim upio onu prvu količinu vode). Tako sam dobio kašu čijim sam mešanjem s potpuno suvom brašnastom hranom, dakle bez dodavanja vode u smesu ta dva sastojka, dobio optimalno nakvašenu primamu.
OD PRIBORA SAM OVOG PUTA pripremio 3,2 m dug štap Preston Ascension, težine bacanja do 30 g, s mašinicom Daiwa DTR 4000, na čijoj je špulni bila upredena struna prečnika 0,10 mm, koju sam s najlonskim predvezom spojio preko komada fider gume, čija je uloga da amortizuje udarce ribe tokom zamaranja, čime se smanjuje mogućnost spadanja ribe (pre svega bele) zbog cepanja njenih mekanih usta tokom vađenja na sistemu koji se najvećim delom skoro uopšte ne tegli.
Pre početka pecanja razmerio sam pomoću šipki 18 m strune, što mi je naoko delovala taman za ribolov toga dana, pa sam je na toj dužini »zaklipovao« na čekrku, i na kraj sistema privremeno okačio olovo za sondiranje kako bih pretražio teren ispred sebe i našao tačku u koju ću zabacivati. To »čitanje« je pokazalo da je dno na 18 m ispred mene čisto i tvrdo, s dubinom od oko 2,5 m, a povlačenje olova po dnu pokazalo je da se dubina odmah smanjuje na oko 2 m i da je na nekih 17 m pojas trave. To je delovalo odlično, jer sam bio ubeđen da se riba koju tražimo krije u travi, zbog čega je ova pozicija metar iza nje bila skoro idealna, osim što je bilo izvesno da će krupnija riba, ako se javi, vrlo verovatno uspevati da se povremeno dokopa gustiša i tako oteža vađenje.
NAKON PROSEJAVANJA HRANE, NEPOSREDNO pre pecanja, napunio sam kaveznu hranilicu s četiri polja i otežanjem od 25 g, u koju sam, uz primamu, do kraja pecanja ubacivao samo po zrno-dva šećerca i par mrtvih mesnih crvića (udavljenih u vodi). Od mamaca za udicu sam spremio i žive mesne crve (bele i šarene) i crvene gliste, a pecanje sam započeo s dva mrtva crva na udici Takara AT200 Nic, u veličini 20, na predvezu od najlona Stroft, prečnika 0,12 mm... (-Ceo tekst možete pročitati u Ribolovu br. 635-)