Štampa

Pra­vi­lan iz­bor plov­ka je­dan je od ključ­nih fak­to­ra uspe­ha u pe­ca­nju i na sta­ja­ćim i na te­ku­ćim vo­da­ma. To ni­je pre­vi­še kom­pli­ko­va­na stvar, ali mno­ge ko­le­ge o njoj uop­šte ne vo­de ra­ču­na, pa pro­la­ze sla­bi­je ne­go što bi mo­gle, čak i ka­da do­đu na do­bro me­sto, u pra­vo vre­me, i oda­be­ru do­bar ma­mac i pri­hra­nu. Ovom pri­li­kom pred­sta­vlja­mo vam dva naj­bo­lja ti­pa plo­va­ka za re­ku.

Efi­ka­snost fi­de­ra u lo­vu ri­ba ko­je na­sta­nju­ju te­ku­ći­ce mren­skog re­gi­o­na odav­no je po­zna­ta, pa mno­go ri­bo­lo­va­ca ko­ri­sti tu teh­ni­ku. Ali na­čin na ko­ji to ra­di Dar­ko To­do­si­je­vić iz Či­tlu­ka kod Kru­šev­ca i re­zul­ta­ti ko­je po­sti­že da­ju no­vu di­men­zi­ju ovom atrak­tiv­nom vi­du pe­ca­nja mir­nih ri­ba. Ovo­ga pu­ta ovaj spe­ci­ja­li­sta ot­kri­va ka­ko je po­sled­njih me­se­ci raz­bi­jao mre­nu na Za­pad­noj Mo­ra­vi.

Lov smu­đa na aku­mu­la­ci­ja­ma na ko­ji­ma je do­zvo­lje­na upo­tre­ba čam­ca ima do­sta slič­no­sti sa lo­vom na re­ka­ma, ali se u mno­go če­mu i raz­li­ku­je. Evo ka­ko je mla­di ali is­ku­sni kra­gu­je­vač­ki va­ra­li­čar to­kom pr­vog de­la zi­me ostva­ri­vao sjaj­ne re­zul­ta­te na jed­nom od na­ših naj­ve­ćih ve­štač­kih je­ze­ra...

Je­dan od naj­ce­nje­ni­jih i naj­pro­da­va­ni­jih čekrka iz zlatnog do­ba legendarne francuske firme još uvek pri­vla­či pažnju ri­bo­lo­va­ca i ima mno­go obo­ža­va­la­ca, ne sa­mo me­đu ko­lek­ciona­ri­ma već i me­đu onim ri­bo­lovci­ma ko­ji vo­le da pe­ca­ju vre­mešnim ali još uvek maksi­malno pouz­da­nim pri­bo­rom

U prvom delu zi­me, smuđ je na ve­ći­ni te­re­na na ve­li­kim re­ka­ma ra­dio pri­lič­no sla­bo. Je­di­no se u kon­ti­nu­ite­tu mo­gao dobro pe­ca­ti na Du­na­vu kod Apa­ti­na i Bez­da­na. Ali, ni tu ga ni­su svi hva­ta­li jedna­ko uspešno i na sve mamce. Va­ra­li­ča­ri su naj­bo­lje pro­la­zi­li na dub­ljim me­sti­ma sa izraženim re­lje­fom, na spo­ro vo­­đe­ne dži­go­ve

Reprezentativac Srbije u fideru u svom prvom odlasku na jedan od izglednih te­re­na u Ho­lan­di­ji sna­šao se vi­še ne­go dobro. Uz ma­lo raspitivanja, dobru pripremu, preciznu prezentaciju i do­bar izbor pri­bo­ra, pri­hra­ne i mamca, ostva­rio je ulov za pri­ču i du­go pam­će­nje

Većina skobaljaša u ovom periodu peca na mestima sa velikom koncentracijom ribe, ne obazirući se na gužvu na obali i ni ne pomišljajući da potraži neko mirno i skrovito mesto. Naš saradnik opredelio se baš za taj pristup, kom malo ko pribegava, i to mu se i te kako isplatilo

Šta se dešava kada jedan od najuspešnijih fideraša sa Zapadne Morave posle više uzastopnih izlazaka u kojima je prosto razbijao mrenu odluči da za promenu pokuša da peca skobalja, a u omiljenom zimovniku naleti na jato klenova raspoloženih za jelo, ali i nadmudrivanje.

Ve­ći­na ri­bo­lo­va­ca ko­ji iole pa­žlji­vi­je pra­te si­tu­a­ci­ju na po­lju pri­bo­ra i opre­me pri­me­ti­la je da na tr­ži­štu ima ne­u­po­re­di­vo ma­nje pro­iz­vo­da ne­go rob­nih mar­ki, tj. da se mno­ge ma­ši­ni­ce, šta­po­vi, tor­be, ša­to­ri, va­ra­li­ce itd. pro­da­ju pod vi­še na­zi­va, po­ne­kad sa mi­nor­nim iz­me­na­ma, a če­sto i bez njih. Šta se tu de­ša­va i ka­ko je do to­ga do­šlo?

Kra­lji­ca reč­nih br­za­ka po­zna­ta je kao lju­bi­telj ja­kih mi­ri­sa. I ri­bo­lov­ci ko­ji je pe­ca­ju mo­der­nom fi­der teh­ni­kom sto­ga za ma­mac če­sto ko­ri­ste ne­ke odav­no do­ka­za­ne mam­ce, kao što su koc­ke si­ra i raz­ne vr­ste me­sa (na­re­zak, sa­la­me itd.). Ot­kri­va­mo vam ka­ko taj spoj no­vog i sta­rog da­je naj­bo­lje re­zul­ta­te

dupli-san-dijego

Je­dan od du­pli­ra­nih čvo­rova je i udvo­stru­čeni San Di­je­go džem, zva­ni još i...

trostruki-palomar

Sa po­ja­vom Ber­kley Na­no­fila, ko­ja ni­je ni ple­te­ni­ca ni mo­no­fil, u modu je ušao...

dunavske-carolije

Du­nav je ve­li­ka, mo­ćna i "teško" či­tlji­va re­ka, pa pred­sta­vlja iza­zov za sve ri­bo­lov­ce...

brejd-ring

Braid ring čvor ili u­pre­deni pr­sten čvor upo­tre­blja­va se za ve­zi­va­nje udica...

dupli-uni

Ovo je jedan od najjednostavnijih a naj­vi­še ko­ri­šće­nih čvo­rova za spajanje...

bocna-petlja

Bočna petlja je jedan od je­dno­stav­nih čvo­rova za fi­ksi­ranje bo­čnog pre­dve­za...