Te­ško da ne­što vi­še is­fru­stri­ra ri­bo­lov­ca od ve­li­kog bro­ja tr­za­ja ko­ji se za­vr­ša­va­ju kon­tri­ra­njem u pra­zno. De­ša­va se to po­vre­me­no pri pe­ca­nju svim teh­ni­ka­ma, pa i me­tod fi­de­rom, i to iz ne­ko­li­ko raz­lo­ga, na ko­je vam ovog pu­ta skre­će­mo pa­žnju

Mno­go je te­ma o ko­ji­ma bi mo­glo da se pi­še u felj­to­nu o me­tod-fi­der ri­bo­lo­vu, a ja sam od­lu­čio da ovog pu­ta pri­hva­tim pred­log jed­nog ne pre­vi­še mla­dog ali isto­vre­me­no ni pre­vi­še is­ku­snog »me­to­da­ša«, ko­ji mi je su­ge­ri­sao da u jed­nom na­stav­ku na­pi­šem ne­što o nje­go­voj mu­ci, ko­ja naj­kra­će re­če­no gla­si: imam mno­go uda­ra­ca, ali ma­lo ulo­va i ni­je mi ja­sno gde gre­šim. I prem­da je pro­blem bi­lo la­ko sa­že­ti u jed­nu re­če­ni­cu, od­go­vor tra­ži mno­go vi­še pro­sto­ra, pri če­mu ni­je iz­ve­sno da će i to bi­ti do­volj­no. U sva­kom slu­ča­ju, pro­ba­ću da uka­žem na naj­če­šće raz­lo­ge što ne­ke ko­le­ge broj­ne udar­ce u me­tod ri­bo­lo­vu ne uspe­va­ju da pre­tvo­re u ulov, tj. ima­ju do­sta pro­ma­ša­ja.

  1. Su­vi­še la­ga­na hra­ni­li­ca je naj­če­šći uzroč­nik sla­be re­a­li­za­ci­je tr­za­ja u me­tod fi­de­ru, na­ro­či­to ako lo­vi­mo ne­što krup­ni­je ri­be (po­put ša­ra­na od 3 kg i te­žih), a pri­tom ko­ri­sti­mo hra­ni­li­ce od 20-30 g, ko­je se ne­is­ku­snim ri­bo­lov­ci­ma mo­gu či­ni­ti sa­svim do­volj­nim za pe­ca­nje na ma­loj da­lji­ni i u plit­koj sta­ja­ćoj vo­di. S hra­ni­li­ca­ma lak­šim od 40 g ima smi­sla pe­ca­ti sa­mo ako se lo­vi sit­ni­ja ri­ba, a za iole krup­ni­ju, tj. za ša­ra­ne go­re­po­me­nu­te te­ži­ne, naj­če­šće će op­ti­mal­ne bi­ti hra­ni­li­ce od 60-70 g.
  2. Pre­ma­la ili pre­ve­li­ka udi­ca je ta­ko­đe čest kri­vac za broj­ne pro­ma­ša­je. Naj­če­šće se u me­to­du ko­ri­ste »de­set­ke« i »dva­na­e­sti­ce«, ali tre­ba pri ru­ci ima­ti i udi­ce No. 8 i 14, pa pro­ba­ti i s nji­ma. Osim to­ga, po­sto­je udi­ce od ži­ce raz­li­či­tih de­blji­na i ra­znih ob­li­ka, o če­mu ta­ko­đe tre­ba vo­di­ti ra­ču­na, po­go­to­vo za­vi­sno od se­zo­ne i ve­li­či­ne ri­be ko­ja se ja­vlja u kon­kret­noj si­tu­a­ci­ji (kad je ri­ba pri sla­bi­jem ape­ti­tu, sko­ro uvek po­ma­že ko­ri­šće­nje ma­njih i fi­ni­jih udi­ca). Ne za­bo­ra­vi­te i to da se udi­ce vre­me­nom tu­pe, po­go­to­vo na te­re­ni­ma s ka­me­ni­tim dnom ili školj­ka­ma, kao i u si­tu­a­ci­ji ka­da se hva­ta do­sta ri­be. Ako na ne­ku udi­cu ima­mo do­bru re­a­li­za­ci­ju, a on­da za­re­đa­ju pro­ma­ša­ji... (-Ceo tekst mo­že­te pro­či­ta­ti u Ri­bo­lo­vu br. 637-)

 

 

 


dupli-san-dijego

Je­dan od du­pli­ra­nih čvo­rova je i udvo­stru­čeni San Di­je­go džem, zva­ni još i...

trostruki-palomar

Sa po­ja­vom Ber­kley Na­no­fila, ko­ja ni­je ni ple­te­ni­ca ni mo­no­fil, u modu je ušao...

dunavske-carolije

Du­nav je ve­li­ka, mo­ćna i "teško" či­tlji­va re­ka, pa pred­sta­vlja iza­zov za sve ri­bo­lov­ce...

brejd-ring

Braid ring čvor ili u­pre­deni pr­sten čvor upo­tre­blja­va se za ve­zi­va­nje udica...

dupli-uni

Ovo je jedan od najjednostavnijih a naj­vi­še ko­ri­šće­nih čvo­rova za spajanje...

bocna-petlja

Bočna petlja je jedan od je­dno­stav­nih čvo­rova za fi­ksi­ranje bo­čnog pre­dve­za...