Ni od naj­ja­čeg ri­bo­o­vač­kog čvo­ra ne­će­mo ima­ti ni­ka­kve ko­ri­sti ako cug ri­be pre­sta­ne dok mi pre­ve­zu­je­mo po­ki­da­ni si­stem. Za­to ni­je lo­še zna­ti i ne­ke čvo­ro­ve ko­ji ni­su iz­u­zet­no ve­li­ke no­si­vo­sti ali su do­volj­no ja­ki da mo­gu da iz­dr­že i ve­li­ku ri­bu, a u uz to se ve­zu­ju za ti­li čas, pa nam mo­gu bi­ti od ve­li­ke ko­ri­sti kad je po­treb­no da se što pre »vra­ti­mo u igru«

Ne­dav­no sam se ma­lo na­kon svi­ta­nja na­šao na vo­di dok je spo­lja­šnja tem­pe­ra­tu­ra još bi­la is­pod nu­le, a uz to je du­vao se­ver­ni ve­tar, ta­ko da je su­bjek­tiv­ni ose­ćaj hlad­no­će bio još ve­ći. Ka­ko su­prot­no svo­jim na­vi­ka­ma ni­sam još kod ku­će pro­vu­kao osnov­nu stru­nu kroz ka­ri­ke, te po­tom za nju pri­ve­zao mo­no­fil­ni pred­vez i na nje­gov kraj fik­si­rao kop­ču, mo­rao sam da to ura­dim na li­cu me­sta, a to ni­je bi­lo ni­ma­lo la­ko, jer su pr­sti po­če­li da mi se ko­če i pre ne­go što sam za­vr­šio pr­vu fa­zu ope­ra­ci­je (pro­vla­če­nje stru­ne), za ko­jom su sle­di­le dve još de­li­kat­ni­je, pa sam bez­ma­lo od­mah za­ža­lio što sam ta­ko ne­pri­pre­mljen kre­nuo u ri­bo­lov. No to me je i pod­se­ti­lo na jed­no sta­ro i vr­lo prak­tič­no re­še­nje za ova­kve si­tu­a­ci­je, ali i za sve dru­ge u ko­ji­ma nam je po­treb­no da br­zo for­mi­ra­mo si­stem (npr. ka­da po­ki­da­mo va­ra­li­cu to­kom in­ten­ziv­nog cu­ga gra­blji­vi­ca za ko­ji mo­že­mo osno­va­no  pret­po­sta­vi­ti da će se usko­ro za­vr­ši­ti, pa nam je bu­kval­no sva­ki se­kund va­žan).

Naj­kra­će re­če­no, vre­me pra­vlje­nja no­vog si­ste­ma mak­si­mal­no skra­ću­je­mo ta­ko što kod ku­će od­re­di­mo du­ži­nu bu­du­ćeg mo­no­fil­nog pred­ve­za, od­se­če­mo po­treb­no par­če i na­ve­že­mo kop­ču na nje­gov bu­du­ći pred­nji kraj (fo­to 1), pa ga on­da sa­mo spo­ji­mo sa osno­vom (ple­te­ni­com) naj­jed­no­stav­ni­jim čvo­rom na­me­nje­nim po­ve­zi­va­nju dve­ju stru­na – tro­stru­kim hi­rur­škim čvo­rom, kao što je pri­ka­za­no u fo­to-stri­pu... (-Ceo tekst mo­že­te pro­či­ta­ti u Ri­bo­lo­vu br. 599-)

 

 


dupli-san-dijego

Je­dan od du­pli­ra­nih čvo­rova je i udvo­stru­čeni San Di­je­go džem, zva­ni još i...

trostruki-palomar

Sa po­ja­vom Ber­kley Na­no­fila, ko­ja ni­je ni ple­te­ni­ca ni mo­no­fil, u modu je ušao...

dunavske-carolije

Du­nav je ve­li­ka, mo­ćna i "teško" či­tlji­va re­ka, pa pred­sta­vlja iza­zov za sve ri­bo­lov­ce...

brejd-ring

Braid ring čvor ili u­pre­deni pr­sten čvor upo­tre­blja­va se za ve­zi­va­nje udica...

dupli-uni

Ovo je jedan od najjednostavnijih a naj­vi­še ko­ri­šće­nih čvo­rova za spajanje...

bocna-petlja

Bočna petlja je jedan od je­dno­stav­nih čvo­rova za fi­ksi­ranje bo­čnog pre­dve­za...