Štampa

Od svih ri­ba na­ših vo­da, klen ima naj­ra­zno­vr­sni­ji je­lov­nik. No iako je iz­ra­zi­ti sva­što­jed, ume da bu­de ve­o­ma iz­bir­ljiv i u po­je­di­nim pe­ri­o­di­ma ne­ki ma­mac uzi­ma mno­go ra­di­je ne­go bi­lo šta dru­go. To­kom le­ta se naj­vi­še lovi na vo­će, ali ka­da su re­ke vi­so­ke i mut­ne. is­pla­ti se pro­ba­ti i na me­sne mam­ce, a po­go­to­vo na ži­vu ri­bi­cu

Iako ovaj va­ra­li­ča­rac ima mno­ge od stan­dard­nih ka­rak­te­ri­sti­ka pro­iz­vo­da re­no­mi­ra­ne fir­me Hardy, ve­ći­na lju­bi­te­lja vr­hun­skog pri­bo­ra pre sve­ga će ga pam­ti­ti po to­me što je bio po­sled­nji štap ko­ji je pod ime­nom ku­će iz Aln­vi­ka na­pra­vljen u ma­tič­noj ze­mlji.

Ve­ći­na onih ko­ji ni­kad ni­su bi­li na ne­kom rib­njač­kom je­ze­ru sma­tra da za pe­ca­nje na ta­kvim vo­da­ma ni­su po­treb­ni ni­ka­kvo zna­nje ni­ ve­šti­na, te da sa­ma ku­po­vi­na dnev­ne do­zvo­le i odva­ja­nje ne­ko­li­ko sa­ti ga­ran­tu­ju ulov od bar ne­ko­li­ko de­se­ti­na ki­la ri­be. Uop­šte, me­đu­tim, ni­je ta­ko – i naj­bo­lji ri­bo­lov­ci če­sto mo­ra­ju po­šte­no da se pri­pre­me i na­ra­de ne bi li na­pu­ni­li ču­var­ku

Mno­gi slat­ko­vod­ni ri­bo­lov­ci, zbog manj­ka is­ku­stva i in­for­ma­ci­ja, to­kom go­di­šnjeg od­mo­ra na mo­ru ni ne po­ku­ša­va­ju da pe­ca­ju ili se za­do­vo­lja­va­ju lo­vom sit­ne ri­be na pri­rod­ne mam­ce. Me­đu­tim, i to­kom naj­to­pli­jeg de­la go­di­ne i u vre­me naj­ve­ćih gu­žvi, mo­gu­će je na va­ra­li­cu hva­ta­ti raz­ne mor­ske gra­blji­vi­ce i na­u­ži­va­ti se, a pri tom se ne od­re­ći uobi­ča­je­nih tu­ri­stič­kih ak­tiv­no­sti

Mno­gi va­ra­li­ča­ri ko­ji ne lo­ve bu­co­va pot­ce­nju­ju je­di­nog is­klju­či­vog gra­bljiv­ca me­đu ša­ran­skim ri­ba­ma. Oni ko­ji uži­va­ju u nad­me­ta­nju sa njim zna­ju ko­li­ko ume da bu­de opre­zan, ću­dljiv i ne­pred­vi­dljiv, a svoj pri­stup naj­ve­ćim de­lom ba­zi­ra­ju na po­zna­va­nju na­vi­ka nje­go­ve glav­ne hra­ne – ke­de­ra

Do pre ne­ku go­di­nu sma­tran ne­mo­gu­ćim, ci­lja­ni sport­ski lov tol­sto­lo­bi­ka pri­vla­či sve vi­še pe­ca­ro­ša, ko­ji raz­ra­đu­ju sve efi­ka­sni­je na­či­ne pri­hra­ne i si­ste­me za hva­ta­nje te krup­ne i iz­u­zet­no bor­be­ne vr­ste ci­pri­ni­da, ko­ja se pre­vas­hod­no hra­ni plank­to­nom. Ti­sa je pu­na ove ri­be i na njoj po­sto­je re­al­ne šan­se za fan­ta­stič­na pe­ca­nja i ulo­ve