Štampa

Iako se tak­mi­čar­ski i re­kre­a­tiv­ni ri­bo­lov na fi­der do­ne­kle raz­li­ku­ju, šta­po­vi ko­je tak­mi­ča­ri po­seb­no pre­po­ru­ču­ju vi­še­stru­ko su pri­men­lji­vi i u slo­bod­nom ri­bo­lo­vu na na­šim vo­da­ma. Za­to smo pi­ta­li de­se­to­ri­cu naj­bo­lje ran­gi­ra­nih sa ovo­go­di­šnjeg dr­žav­nog pr­ven­stva ko­ja su po nji­ho­vom mi­šlje­nju tri naj­bo­lja šta­pa do­stup­na na na­šem tr­ži­štu. Re­zul­ta­ti ove an­ke­te de­lom su oče­ki­va­ni, a de­lom iz­ne­na­đu­ju­ći

Sa pri­bli­ža­va­njem zi­me, štu­ka se in­ten­ziv­no hra­ni, ka­ko bi se spre­mi­la i za mrest i naj­hlad­ni­je me­se­ce, ko­ji mu pret­ho­de, a u ko­ji­ma će te­ško do­la­zi­ti do ple­na. Za­to je sa­da mo­že­mo vr­lo uspe­šno lo­vi­ti na ve­štač­ke mam­ce, na­ro­či­to uko­li­ko obra­ti­mo pa­žnju na ne­ke bit­ne stva­ri ko­je ni­su uvek svi­ma na pa­me­ti

Za­mo­li­li smo jed­nog od na­ših naj­u­spe­šni­jih i naj­i­sku­sni­jih spe­ci­ja­li­sta za lov bu­co­va da nam od­go­vo­ri na ve­o­ma te­ško pi­ta­nje – ko­je bi va­ra­li­ce po­neo na ne­po­zna­tu vo­du da mo­ra da se opre­de­li za naj­mi­ni­mal­ni­ji mo­gu­ći kom­plet. Ve­ru­je­mo da će nje­gov od­go­vor mno­ge iz­ne­na­di­ti

Na po­čet­ku smo pe­ri­o­da u kom je na na­šim rav­ni­čar­skim te­ku­ći­ca­ma mo­gu­će ve­o­ma uspe­šno hva­ta­ti ša­ra­na. Pa­si­o­ni­ra­ni lov­ci na naj­krup­ni­jeg ci­pri­ni­da uve­li­ko obi­la­ze iz­gled­na je­se­nja me­sta, re­dov­no pri­hra­nju­ju ono ko­je oda­be­ru i str­plji­vo če­ka­ju da »vo­de­na li­si­ca«, spre­ma­ju­ći se za pred­sto­je­ću zi­mu, poč­ne in­ten­ziv­no da se hra­ni

U fi­der teh­ni­ci su oduvek ko­ri­šće­ni na­men­ski kon­stru­i­sa­ni i spe­ci­fič­ni šta­po­vi, ali su ma­ši­ni­ce »po­zajm­lji­va­ne« iz va­ra­li­čar­skog, meč i ša­ran­skog ri­bo­lo­va. I da­nas je u na­če­lu tako – u upotrebi su če­kr­ci iste for­me kao ra­ni­je, s tim što na ne­ki­ma sa­da sto­ji ozna­ka »fe­e­der«, dok se ne­ki drugi mo­de­li, ko­ji su ste­kli mno­štvo po­klo­ni­ka me­đu lju­bi­te­lji­ma mo­der­nog ri­bo­lo­va sa hra­ni­li­com, pra­ve u ne­iz­me­nje­nom ob­li­ku i pro­da­ju pod istim ime­nom kao u vre­me kad su na­sta­li. Tek je ma­li broj ma­ši­ni­ca mo­di­fi­ko­van ka­ko bi bio po­seb­no pri­la­go­đen ovoj di­sci­pli­ni. Go­di­ne ma­sov­nog fi­der ri­bo­lo­va, na raz­li­či­tim vo­da­ma i u raz­li­či­tim uslo­vi­ma, po­mo­gle su da se is­kri­sta­li­še šta sve ne­ki če­krk tre­ba da ima i ka­ko mora da ra­di da bi se mo­glo re­ći da je do­bar za ovu teh­ni­ku.

Na­ša naj­ve­ća pla­nin­ska re­ka i da­lje je na mno­gim de­lo­vi­ma ve­o­ma bo­ga­ta be­lom ri­bom. Po­go­to­vo to va­ži za deo oko Ma­log Zvor­ni­ka, na kom se, za­hva­lju­ju­ći od­lič­nom ra­du ri­bo­ču­var­skih slu­žbi sa obe stra­ne Dri­ne, ri­blji fond po­sled­njih go­di­na zna­t­no opo­ra­vio. Ipak, i na ta­kvom te­re­nu i naj­u­me­šni­ji plov­ka­ro­ši mo­ra­ju ne­ka­da po­do­sta da se po­tru­de da bi do­šli do do­brog ulo­va