Štampa

Za pe­ca­nje pa­strm­ke va­ra­li­com na te­ku­ćim vo­da­ma u naj­ve­ćem bro­ju slu­ča­je­va i u sve­tu i kod nas de­ce­ni­ja­ma se da­le­ko naj­vi­še ko­ri­ste lep­ti­ri i vo­ble­ri. Po­sljed­njih go­di­na se to me­nja i sve je vi­še blin­ke­ra­ša, po­go­to­vo mla­đih, ko­ji lo­ve na ve­štač­ke mam­ce od me­ke gu­me, i to ne sa­mo pa­strm­ku, već i li­plje­na

Ra­stu­ća po­pu­lar­nost me­tod-fi­der teh­ni­ke od­ra­ža­va se i na po­ve­ća­nje po­nu­de pri­bo­ra i opre­me za taj vid ri­bo­lo­va, uklju­ču­ju­ći i hra­ni­li­ce. Na pr­vi po­gled, ve­ći­na ih je vr­lo slič­na i po kon­struk­ci­ji i po ma­te­ri­ja­lu od kog su na­pra­vlje­ne, ali raz­li­ke po­sto­je i do­bro je zna­ti na šta tre­ba obra­ti­ti pa­žnju pri­li­kom ku­po­vi­ne

Bi­lo da za pe­ca­nje mo­gu da odvo­je ce­le da­ne ili sa­mo dva-tri sa­ta po iz­la­sku, ve­ći­na ri­bo­lo­va­ca na­sto­ji da bu­de na vo­di on­da ka­da se oče­ku­je »cug«, tj. pe­riod naj­in­ten­ziv­ni­je ak­tiv­no­sti ri­be. Ne­ka­da, me­đu­tim, iz ra­znih raz­lo­ga to ni­je mo­gu­će, ali ni slu­čaj­no ne zna­či da od ri­bo­lo­va tre­ba od­u­sta­ti – do­volj­no je sa­mo ma­lo pro­me­ni­ti pri­stup

U ve­ći­ni si­tu­a­ci­ja, ma ko­jom teh­ni­kom pe­ca­li, po­želj­no je da ko­ri­sti­mo naj­fi­ni­ji mo­gu­ći pri­bor i si­stem sa ko­jim mo­že­mo bez pro­ble­ma iz­va­di­ti one ri­be ka­kve se na kon­kret­nom me­stu naj­če­šće ja­vlja­ju. Ali u ne­kim si­tu­a­ci­ja­ma stva­ri ni­su baš ta­ko jed­no­stav­ne...

Tem­pe­ra­tu­ra vo­de je­dan je od naj­va­žni­jih fak­to­ra uti­ca­ja na po­na­ša­nje svih vr­sta ri­ba, pa od nje za­vi­se i na na­še šan­se da ih ulo­vi­mo. Me­đu­tim, na to pa­žnju iole si­ste­ma­tič­no obra­ća ve­o­ma ma­li broj ri­bo­lo­va­ca. Je­dan od naj­i­sku­sni­jih srp­skih va­ra­li­ča­ra ob­ja­šnja­va ka­ko tre­ba tu­ma­či­ti in­for­ma­ci­je o za­gre­va­nju vo­de i ka­ko im se naj­bo­lje pri­la­go­di­ti

Na pr­vi po­gled su svi ka­lu­pi na­me­nje­ni za pu­nje­nje me­tod-fi­der hra­ni­li­ca ve­o­ma slič­ni, čak do te me­re da mno­gi mi­sle da me­đu nji­ma za­pra­vo ne­ma ni­ka­kve su­štin­ske raz­li­ke. Ali ta­kav uti­sak ni­je sa­svim is­pra­van, a to raz­voj ovog pro­iz­vo­da od nje­go­vog na­stan­ka do da­nas ve­o­ma do­bro po­ka­zu­je. Naš eks­pert za mo­der­ni ri­bo­lov sa hra­ni­li­com pred­sta­vlja vam ti­pič­ne mo­de­le i uka­zu­je na šta tre­ba obra­ti­ti po­seb­nu pa­žnju pri iz­bo­ru ovog de­la opre­me