Štampa

U fi­der ri­bo­lo­vu se da­le­ko naj­če­šće za pri­vla­če­nje ri­be ko­ri­ste bra­šna­ste pri­ma­me, ko­je mo­gu bi­ti obo­ga­će­ne ži­vim i mr­tvim cr­vi­ma, sec­ka­nim gli­sta­ma ili ne­kim zr­ne­vljem. Ali u ne­kim si­tu­a­ci­ja­ma ta­kav pri­stup ni­je pre­po­ruč­ljiv jer pri­vla­či ri­be ko­je bi­smo že­le­li da iz­beg­ne­mo, a do­bre re­zul­ta­te do­no­si jed­na kla­sič­na kom­bi­na­ci­ja zr­ne­vlja

U pe­ri­o­du ka­da na sve stra­ne ima do­volj­no pri­rod­ne hra­ne, ban­da­ri i štu­ke se na mno­gim sta­ja­ćim vo­da­ma znat­no lak­še lo­ve na pri­rod­ne mam­ce ne­go na va­ra­li­ce. Ve­ći­na ri­bo­lo­va­ca ži­ve ili mr­tve ri­bi­ce, par­či­će i fi­le­te nu­di plov­ka­ro­škim ili du­bin­skim si­ste­mi­ma, ali sve je vi­še onih ko­ji to ra­de ko­ri­ste­ći jed­nu pre­vas­hod­no va­ra­li­čar­sku pre­zen­ta­ci­ju

Lov krup­nih ci­pri­ni­da (ša­ra­na i ve­li­kih ba­bu­ški) me­tod fi­der pri­stu­pom na sta­ja­ćim vo­da­ma sve je po­pu­lar­ni­ji jer če­sto do­no­si mno­go ak­ci­je i pu­ne ču­var­ke, po­go­to­vo na ko­mer­ci­jal­nim re­vi­ri­ma, na ko­je lju­bi­te­lji ova­kvog na­či­na pe­ca­nja na­ro­či­to če­sto idu. Sve vi­še fir­mi u svo­joj po­nu­di ima spe­ci­jal­ne hra­ne i teč­ne do­dat­ke za me­tod pe­ca­nje, ko­ji mo­gu do­dat­no po­bolj­ša­ti na­še re­zul­ta­te ako ih upo­tre­bi­mo na pra­vi na­čin

Na­ša naj­vi­ša pla­nin­ska aku­mu­la­ci­ja go­di­nama je bi­la va­ra­li­ča­ri­ma in­te­re­sant­na pre sve­ga zbog lo­va kle­na i ban­da­ra (gr­ge­ča). Po­tom je du­že vre­me lov­ci­ma na gra­blji­vi­ce glav­na ci­lja­na ri­ba po­stao som, da bi se u po­sled­njih ne­ko­li­ko se­zo­na mnogi okre­nuli štu­ki. Ona se za re­la­tiv­no krat­ko vre­me po­do­sta na­mno­ži­la, a da do­sti­že za­vid­ne di­men­zi­je po­tvr­dio je i po­če­tak ove ri­bo­lov­ne go­di­ne, ko­ji je za sa­mo ne­ko­li­ko ne­de­lja do­neo neo­bič­no ve­li­ki broj tro­fej­nih ri­ba, iz či­jeg se ja­vlja­nja mo­gu iz­vu­ći ne­ki vr­lo ko­ri­sni za­ključ­ci

Pro­le­će je deo go­di­ne u kom se po pra­vi­lu lo­ve naj­ve­će ba­bu­ške na na­šim sta­ja­ći­ca­ma, jer se u ovom pe­ri­o­du one gru­pi­šu u pri­o­ba­lju ra­di mre­sta, a vo­de­na ve­ge­ta­ci­ja na ve­ći­ni vo­da još ni­je to­li­ko gu­sta da one­mo­gu­ća­va pe­ca­nje. Oni ko­ji se sa­da na­đu na pra­vom me­stu, oda­be­ru od­go­va­ra­ju­ću tak­ti­ku pri­hra­nji­va­nja i do­bro uklo­pe pri­bor mo­gu od­lič­no pro­ći u ne­ko­li­ko uza­stop­nih iz­la­za­ka, kao ak­te­ri ove pri­če

Fi­der ri­bo­lov iz­u­zet­no je efi­ka­san pre sve­ga zbog to­ga što pod­ra­zu­me­va ve­o­ma pre­ci­zno pla­si­ra­nje pri­ma­me, či­me se ve­li­ka ko­li­či­na ri­be pri­vla­či na ma­li pro­stor, a ta ve­li­ka kon­ku­ren­ci­ja pod­sti­če je da se in­ten­ziv­no hra­ni. Me­đu­tim, ne­ka­da že­lje­ni re­zul­tat do­ne­se i to­me sa­svim su­pro­tan pri­stup, pri­me­re­ni­ji va­ra­li­ča­re­nju ne­go sta­ci­o­nar­nom pe­ca­nju mir­nih ri­ba uz upo­tre­bu hra­ni­li­ce