Štampa

Po za­vr­šet­ku mre­sta štu­ka se po pra­vi­lu in­ten­ziv­no hra­ni, pa se to­kom apri­la mo­že ve­o­ma uspe­šno lo­vi­ti uko­li­ko to hi­dro­lo­ške i vre­men­ske pri­li­ke dozvole. Po­volj­ne okolnosti ove go­di­ne iz­u­zet­no do­bro je is­ko­ri­stio naš do­pi­snik iz Do­njeg Pod­ri­nja, ko­ji je u ne­ko­li­ko iz­la­za­ka uhva­tio do­sta štu­ka za­vid­ne pro­seč­ne te­ži­ne, i na va­ra­li­ce i na ži­ve ke­de­re

Ma­la ri­bo­lo­vač­ka udru­že­nja uglav­nom je­dva sa­sta­vlja­ju kraj s kra­jem ot­ka­ko čla­na­ri­na ni­je oba­ve­zna da bi se ku­pi­la go­di­šnja do­zvo­la, a ra­bat za nje­nu pro­da­ju je za­ko­nom ogra­ni­čen na naj­vi­še 5%. A od sa­da će iona­ko ma­li pri­ho­di od pro­da­je do­zvo­la bi­ti ne­mi­nov­no znat­no uma­nje­ni zbog tro­ško­va ko­je no­si oba­ve­za po­se­do­va­nja fi­skal­ne ka­se i iz­da­va­nja fi­skal­nih ra­ču­na, i to do te me­re da je pi­ta­nje ko­li­ko će udru­že­nja op­sta­ti i ko­li­ko će njih ima­ti ra­ču­ni­cu da uop­šte iz­da­je do­zvo­le. Ho­će li im dr­ža­va bar ma­lo po­mo­ći, kad im je već u po­sled­njih pet­na­e­stak go­di­na u ne­ko­li­ko na­vra­ta de­be­lo od­mo­gla?

Odav­no je po­zna­to da u Ve­li­koj Mo­ra­vi ima tro­fej­nih so­mo­va, a Pre­drag Ma­le­no­vić je pret­hod­nih go­di­na upi­sao dva ka­pi­tal­ca, od ko­jih je ve­ći me­rio čak 82 kg. Ovog pro­le­ća, me­đu­tim, ostva­rio je pod­vig za ana­le, uhva­tiv­ši u raz­ma­ku od sa­mo če­ti­ri da­na, na istom me­stu, gr­do­si­je od 62 i 50 kg!

Som po pra­vi­lu poč­ne ve­o­ma in­ten­ziv­no da se hra­ni čim se tem­pe­ra­tu­ra vo­de pri­bli­ži dva­na­e­stom po­de­o­ku. U na­sto­ja­nju da na­dok­na­di ener­gi­ju i te­ži­nu iz­gu­blje­nu to­kom zi­me, ne bi­ra plen pre­vi­še, pa se i ka­pi­tal­ni pri­mer­ci mo­gu uspe­šno lo­vi­ti, i to ne­ret­ko i na va­ra­li­ce a ne sa­mo na pri­rod­ne mam­ce. Na Šu­ma­dij­skom mo­ru već je pao i ori­jaš tro­ci­fre­ne ki­la­že!

Ka­da se to­kom apri­la vo­da u plit­kim de­lo­vi­ma aku­mu­la­ci­ja znat­ni­je za­gre­je, tu po­hr­le ra­zni ci­pri­ni­di ka­ko bi po­tra­ži­li i hra­nu i me­sto za mrest. Ri­bo­lov­ci ko­ji us­pe­ju da na ta­kvim po­zi­ci­ja­ma pro­na­đu ba­bu­šku mo­gu uz do­bru pri­pre­mu, od­go­vara­ju­ću hra­nu i do­bro iza­bra­ne mam­ce iz­u­zet­no uspe­šno lo­vi­ti

Bo­dor­ka je prak­tič­no pod­jed­na­ko ak­tiv­na pre­ko ce­le go­di­ne, pa i u naj­hlad­ni­jem pe­ri­o­du. Ali i ovoj le­poj ma­loj ri­bi pri­ja oto­plje­nje i če­sto na sa­mom po­čet­ku pro­le­ća od­lič­no ra­di, kao da žu­ri da se što vi­še na­je­de pre ne­go što se sa­svim raz­mr­da­ju nje­ni di­rekt­ni kon­ku­ren­ti za hra­nu. Za­to su u ovom pe­ri­o­du mo­gu­ća i ne­za­bo­rav­na pe­ca­nja ove vr­ste, a jed­no ta­kvo do­ži­veo je ne­dav­no i naš sa­rad­nik