Štampa

Ve­ći­na plov­ka­ro­ša ka­da u letnje doba kre­ne na vo­de mren­skog ti­pa ka­ko bi lo­vi­la sko­ba­lja, plo­ti­cu i dru­gu be­lu ri­bu sko­ro oba­ve­zno za ma­mac no­si cr­vi­će i hleb. A iako oni mo­gu bi­ti vr­lo efi­ka­sni, u ovom pe­ri­o­du nam za­pra­vo uop­šte ni­su neo­p­hod­ni da bi­smo se na­pe­ca­li

Je­dan od raz­lo­ga sve ve­će po­pu­lar­no­sti fi­der teh­ni­ke je i to što njom mo­že­mo, na­rav­no uz upo­tre­bu od­go­va­ra­ju­ćeg pri­bo­ra, jed­na­ko uspe­šno pe­ca­ti i sit­ne ci­pri­ni­de i one naj­ve­će. Po­to­go­vo je iza­zo­van i za­ni­mljiv lov ša­ra­na i amu­ra, s ko­ji­ma se naš sve­stra­ni sa­rad­nik ne­dav­no vr­lo uspe­šno nad­mu­dri­vao

Me­đu lju­bi­te­lji­ma ul­tra­la­kog va­ra­li­ča­re­nja gr­geč je sve po­pu­lar­ni­ji ne sa­mo zbog ve­li­ke sna­ge u od­no­su na te­ži­nu i broj­no­sti u po­je­di­nim vo­da­ma, ko­ja omo­gu­ća­va vr­lo in­ten­zi­van ri­bo­lov ka­da se »sve koc­ki­ce slo­že«, već i za­to što nas svo­jom ne­pred­vi­di­vo­šću pri­mo­ra­va da u sva­kom iz­la­sku tra­ži­mo naj­e­fi­ka­sni­ji pri­stup i ta­ko stal­no una­pre­đu­je­mo svo­je ri­bo­lo­vač­ko ume­će

Ma­lo je vo­da u na­šoj ze­mlji na ko­ji­ma i naj­ve­ći znal­ci mo­gu da uz ma­lo sre­će ra­ču­na­ju na ulo­ve kle­no­va te­žih od 1,5 kg. Jed­na ta­kva na­la­zi se u za­pad­noj Sr­bi­ji, na pre­div­noj pla­ni­ni Ta­ri i po­da­ri­la je ne­dav­no is­ku­snom va­ra­li­ča­ru i nje­go­vom mla­dom pri­ja­te­lju još jed­no ne­za­bo­rav­no is­ku­stvo

Ima mno­go isti­ne u sta­roj do­set­ki ko­ja ka­že da iako sko­ro sva­ko ko pe­ca pri­želj­ku­je bo­ga­te ulo­ve u sva­kom iz­la­sku, svu­da na sve­tu 10% ri­bo­lov­ca hva­ta 90% ri­be. Raz­log za to vr­lo je jed­no­sta­van – ma­li je broj onih ko­ji su sprem­ni da o sva­kom pe­ca­nju una­pred do­bro raz­mi­sle i za nje­ga se te­melj­no pri­pre­me

Me­đu ša­ran­dži­ja­ma već vi­še od tri de­ce­ni­je po­sto­ji oštra po­de­la na tra­di­ci­o­na­li­ste i one ko­ji pe­ca­ju jed­nu od naj­po­pu­lar­ni­jih slat­ko­vod­nih ri­ba na mo­der­ni na­čin. Ma­li je broj spe­ci­ja­li­sta za ovu ri­bu ko­ji uop­šte po­mi­šlja­ju na kom­bi­no­va­nje ta dva pri­stu­pa, a tekst ko­ji je pred va­ma po­ka­zu­je ka­ko baš to mo­že bi­ti re­cept za uspeh