Štampa

Sve vi­še ri­bo­lo­va­ca ko­ji pe­ca­ju fi­der teh­ni­kom ili kla­sič­nom du­bin­kom ko­ri­sti ku­gli­ce sti­ro­po­ra, eks­pan­di­ra­ni pi­ri­nač i raz­ne dru­ge vr­ste po­di­za­ča (ve­štač­kih ali i pri­rod­nih) ka­ko bi po­nu­di­la ri­bi in­te­re­san­tan ma­mac ili ga pre­zen­to­va­la ma­lo iz­nad dna

Te­mi­švar­ski sa­jam opre­me za ri­bo­lov i bo­ra­vak u pri­ro­di  Fis­hing & Out­do­or Ex­po pri­vu­kao je do­sta po­se­ti­la­ca i znat­no vi­še iz­la­ga­ča ne­go što ih se po­ja­vlju­je na na­šim ma­ni­fe­sta­ci­ja­ma tog ti­pa. A me­đu nji­ma je bi­lo i di­stri­bu­te­ra svet­ski po­zna­tih rob­nih mar­ki ali i mno­go do­ma­ćih pro­iz­vo­đa­ča, pre sve­ga pri­hra­na i ma­ma­ca za ša­ran­ski i fi­der ri­bo­lov 

Po­čet­kom pro­le­ća, dok je vo­da još pri­lič­no hlad­na, ša­ra­ni po pra­vi­lu i dalje ne­ma­ju ve­li­ki ape­tit, pa se pre­po­ru­ču­je pe­ca­nje uz mi­ni­mal­nu ko­li­či­nu pri­ma­me, ko­ja će ih sa­mo pod­sta­ći da je­du, ali ih ne­će za­si­ti­ti. Baš ta­kav pri­stup do­neo je is­ku­snim ša­ran­dži­ja­ma mno­go uspe­ha u pr­vom ovo­se­zon­skom iz­la­sku

Plov­ci se pra­ve u ogrom­nom di­ja­pa­zo­nu ob­li­ka, no­si­vo­sti i svih dru­gih ka­rak­te­ri­sti­ka bit­nih za nji­ho­vu upo­tre­blji­vost u ra­znim si­tu­a­ci­ja­ma. Za iz­ra­du ne­kih mo­de­la u kuć­nim uslo­vi­ma po­treb­ni su ve­li­ko zna­nje i te­ško do­stup­ni ma­te­ri­ja­li, ali od­lič­ne i iz­u­zet­no traj­ne plov­ke uz ma­lo tru­da sva­ko mo­že na­pra­vi­ti od ma­te­ri­ja­la kog ima prak­tič­no svu­da oko nas

Iako se smuđ u naj­ve­ćoj ve­štač­koj aku­mu­la­ci­ni na Bal­ka­nu mre­sti ra­ni­je ne­go u ve­li­kim rav­ni­čar­skim re­ka­ma ili je­ze­ri­ma u Sr­bi­ji, po­čet­kom dru­ge po­lo­vi­ne ka­len­dar­ske zi­me još se mo­že vr­lo uspe­šno lo­vi­ti, do­du­še uz mno­go upor­no­sti, zna­nja i sprem­no­sti za sva­ko­dnev­no vi­še­ča­sov­no me­nja­nje me­sta i pre­tra­ži­va­nje te­re­na

Zi­ma je do­bar deo se­zo­ne za lov raz­ne be­le ri­be na Sa­vi čak i ka­da vre­men­ske pri­li­ke znat­no od­stu­pa­ju od pro­seč­nih. Ali da bi se sko­ba­lji, šlji­va­ri, plo­ti­ce i osta­li ci­pri­ni­di uspe­šno pe­ca­li, ne­kad ni­je do­volj­no do­ći na do­bro me­sto sa kva­li­tet­nom pri­ma­mom i od­go­va­ra­ju­ćim mam­ci­ma, već je po­treb­no pro­na­ći i op­ti­mal­nu pre­zen­ta­ci­ju, bez ko­je ulov mo­že i sa­svim iz­o­sta­ti