Štampa

Iako se na­la­zi usred Be­o­gra­da, pa je iz­lo­žen i ve­li­kom ri­bo­lo­vač­kom pri­ti­sku i kon­ti­nu­i­ra­nom vi­še­de­ce­nij­skom za­ga­đe­nju, Ču­ka­rič­ki ru­ka­vac po­vre­me­no da­je ve­o­ma do­bre ulo­ve ra­znih vr­sta ri­ba. Po­sled­njih ne­de­lja tu se na­ro­či­to do­bro pe­ca­la krup­na ba­bu­ška, ali ne baš bi­lo ka­ko

Ume­sto da se pod hit­no po­za­ba­ve tra­že­njem na­či­na ka­ko da što vi­še na­ših ri­bo­lov­nih vo­da bu­de ču­va­no ona­ko ka­ko je Ta­miš ču­van u po­sled­njih po­la de­ce­ni­je, nad­le­žni ovih da­na bez ika­kvog us­te­za­nja ob­zna­nju­ju da pla­ni­ra­ju da Ri­bo­lo­vač­kom sa­ve­zu Voj­vo­di­ne (jed­nom od po svim kri­te­ri­ju­mi­ma naj­u­spe­šni­jih ko­ri­sni­ka) odu­zmu ga­zdo­va­nje tom re­kom!? 

Bo­sut va­ži za pra­vi ba­bu­škar­ski raj, pa na tu pi­to­mu rav­ni­čar­sku re­ku od pro­le­ća do ka­sne je­se­ni hr­le broj­ni lju­bi­te­lji pe­ca­nja jed­nog od naj­po­pu­lar­ni­jih ci­pri­ni­da na­ših vo­da. Me­đu­tim, iako su tu mo­gu­ći i ulo­vi od pre­ko 10-15 kg za dan, ne­ka­da je ve­o­ma te­ško uhva­ti­ti i ne­ko­li­ko ri­ba. A što je još za­ni­mlji­vi­je, ve­li­ki tro­šak na hra­nu, mam­ce i pri­bor če­sto ne ga­ran­tu­je do­bar re­zul­tat; šta­vi­še, de­ša­va se i da naj­bo­lje pro­đu oni ko­ji se od­lu­če za jed­no­sta­van pri­stup, svi­ma do­stup­nu jef­ti­nu pri­ma­mu i naj­kla­sič­ni­je mam­ce

S ob­zi­rom na ve­li­či­nu ko­ju do­sti­že i na sna­gu ko­jom ras­po­la­že, naj­ve­ća evrop­ska slat­ko­vod­na ri­ba je pro­tiv­nik ko­ji za­slu­žu­je ve­li­ki re­spekt i pro­sto pri­mo­ra­va ri­bo­lov­ca ko­ji je ci­lja­no lo­vi da vo­di ra­ču­na o svim ele­men­ti­ma pri­bo­ra ali i o kom­plet­nom pri­stu­pu ri­bo­lo­vu jer i naj­ma­nja gre­ška za po­sle­di­cu mo­že ima­ti gu­bi­tak po­ten­ci­jal­nog  ulo­va ži­vo­ta

Štu­ka se de­ce­ni­ja­ma to­li­ko uspe­šno lo­vi na ne­ke vr­ste va­ra­li­ca da mno­gi ri­bo­lov­ci mi­sle da im sem par lep­ti­ra i ka­ši­ka ni­ka­kvi dru­gi ve­štač­ki mam­ci za tu gra­blji­vi­cu ni­su po­treb­ni. Ali ima i onih ko­ji ma­lim iz­me­na­ma »kla­si­ku« pre­tvo­re u još ubo­ji­ti­je ori­gi­nal­no »oruž­je«

Mo­der­ni ri­bo­lov sa hra­ni­li­com u ra­znim okol­no­sti­ma ima niz pred­nosti u od­no­su na plov­ka­re­nje i kla­sič­ni du­bin­ka­ški pri­stup. Me­đu­tim, u nekim je si­tu­a­ci­jama ta­kvo pe­ca­nje skop­ča­no sa mno­gim pro­ble­mi­ma, ko­je tre­ba što br­že re­ši­ti ka­ko bi se mog­li ostva­ri­ti ma­kar so­lid­ni re­zul­ta­ti.