• Tamiski protfis u prihvatnici
  • Stuka sa jezera Joca
  • Tamiski protfis
  • Mrtvi Karas kod sela Grebenac
  • Balticka stuka4
  • mala
  • Noc na jezeru Celije
  • Mala Petica
  • Štuka sa Joce2
  • Jezero Joca - A. Milanovic
  • Tamiš kod Opova, protfiš; aparat Canon 7D EOS, objektiv Canon 15–85, god. 2011.
  • Jezero Joca, štuka; aparat Canon 7D EOS, objektiv Canon 15–85, god. 2012.
  • Tamiš kod Opova, protfiš; aparat Canon 7D EOS, objektiv Canon 15–85, god. 2011.
  • Mrtvi Karaš kod sela Grebenac; aparat Fuji 95 (prosumer), 2008.
  • Baltička štuka, Vestervik (južna Švedska); aparat Canon 7D EOS, objektiv Canon 15–85, god. 2012.
  • Vojne bašte (Dunav prekoputa Zemuna); aparat Canon 7D EOS, objektiv Canon 15–85, god. 2012.
  • Noc na Jezeru Ćelije; aparat Canon 7D EOS, objektiv Canon 15–85, sa stativa, god. 2011.
  • Kubici na putu ka kanalu Petica (kod Kovilova); aparat Fuji 95 (prosumer), 2008.
  • Jezero Joca, štuka; aparat Canon 7D EOS, objektiv Canon 15–85, god. 2012.
  • Jezero Joca, Aleksandar Milanović; aparat Canon 7D EOS, objektiv Canon 15–85, polar-filter, god. 2011.

ribolov-novine-broj-610

Sadržaj broja 610

RI­BO­LOV BR. 610 U PRO­DA­JI JE OD PETKA 10. MAJA A U NJE­MU, IZ­ME­ĐU OSTA­LOG, MO­ŽE­TE PRO­ČI­TA­TI:

ZA­ŠTO JE TO­LI­KO TE­ŠKO? (O ter­mi­ni­ma lo­vo­sta­ja ko­je pri­ro­da odav­no ne pri­zna­je)

ŠTA, KA­KO, ČI­ME I GDE LO­VI­TI U PR­VOJ PO­LO­VI­NI MA­JA (Gra­blji­vi­ca i mir­na ri­ba me­se­ca; Po­ten­ci­jal­no iz­ne­na­đe­nje; Re­kvi­zit me­se­ca; Džo­ker ma­mac; Va­ra­li­ca me­se­ca)

VE­LI­KI PLO­VAK I DVA ZR­NA ŽI­TA (Pro­leć­no pe­ca­nje ba­bu­ške na­kon uspe­šne bor­be s do­sad­nom sit­nu­ri­jom)

»MAČ­KA OD STA­RE KA­PI­JE« (Ve­o­ma efi­ka­sno a prak­tič­no bes­plat­no po­ma­ga­lo za ukla­nja­nje tra­ve sa ri­bo­lov­nog me­sta)

PO UKU­SU RI­BE ILI RI­BO­LOV­CA (Šta tre­ba ima­ti u vi­du da bi se u ovom pe­ri­o­du fi­der teh­ni­kom uspe­šno pe­ca­la ba­bu­ška)

OD DR­ŽA­ČA DO FU­TRO­LE (Felj­ton: Sve što tre­ba da zna­te o mo­der­nom fi­der ri­bo­lo­vu – XI deo – Pra­te­ća opre­ma)

TVI­ČI­JA­DA ZA PAM­ĆE­NJE (Po­če­tak štu­ka­ro­ške se­zo­ne na Vla­sin­skom je­ze­ru)

UL­TRA­SPO­RO MI­KRO­DŽI­GO­VA­NJE (Efi­ka­san a ne­u­o­bi­ča­jen pri­stup: Lov kle­na na ma­le si­li­kon­ce)

POD­NE BO­LJE OD JU­TRA (Neo­če­ki­va­no do­bar rad štu­ke na ma­le va­ra­li­ce na Sa­vi kod Obre­nov­ca)

IMA NE­KA TAN­KA CR­TA (Ka­ko da ri­bo­lo­vac bu­de za ko­rak is­pred svo­je lo­vi­ne)

VAM­PIR ZA DU­NAV­SKOG »BR­KU« (Dru­ga po­lo­vi­na apri­la do­ne­la le­pe ulo­ve so­ma)

STAL­NE RU­BRI­KE:

IZ­LA­ZAK I ZA­LA­ZAK SUN­CA, HI­DRO­ME­TE­O­RO­LO­ŠKA I SO­LU­NAR­NA PROG­NO­ZA I VO­DO­STA­NJE

ULO­VI KO­JI SE PAM­TE: Lič­ni re­kord na ka­ši­ku; Tro­fej na »plo­per«; Ori­jaš na bo­dor­ku; Mepps za so­ma; Vik­to­rov ka­pi­ta­lac; Vra­ćen kru­pan som

PI­TAJ­TE STRUČ­NJA­KE: Ci­lja­no na šlji­va­ra; Kop­ča ili fi­der link; Bo­ja naj­lo­na

IZ­LOG

IZ SVE­TA

MA­LI LEK­SI­KON ČVO­RO­VA: Po­ja­ča­ni čvor za udi­cu

IZ­VE­ŠTA­JI SA RI­BO­LOV­NIH TE­RE­NA: Apa­tin, Som­bor, Ku­la, Bač­ka Pa­lan­ka, Bač­ki Pe­tro­vac i oko­li­na, No­vi Sad, Ko­vilj­ski rit, Ti­tel, Ki­kin­da, To­ma­še­vac, Idvor, Sa­ku­le, Ba­ran­da, Opo­vo, Sef­ke­rin, Glo­gonj, Pan­če­vo, Pan­če­vač­ki rit, Obre­no­vac, Bo­ljev­ci, Be­o­grad, Sme­de­re­vo, Po­ža­re­vac, Ko­sto­lac, Ve­li­ko Gra­di­šte, Svi­laj­nac, Kra­gu­je­vac, Kru­še­vac, Kra­lje­vo, Aran­đe­lo­vac, Do­nje Pod­ri­nje, Ča­čak, Ma­li Zvor­nik, Ba­ji­na Ba­šta, Pri­je­po­lje, No­vi Pa­zar, Ti­moč­ka i Ne­go­tin­ska kra­ji­na, NP Đer­dap, Niš, Le­sko­vac, Pi­rot, Vla­sin­sko je­ze­ro.

RI­BO­LOV BR. 611 IZ­LA­ZI U PE­TAK 24. MAJA

Do­dat­no mi­ri­sa­nje i bo­je­nje pri­hra­na i ma­ma­ca ni­je no­vi­jeg da­tu­ma, a pribegava mu se u svim vi­do­vi­ma lo­va mir­nih ri­ba. Ali po­sled­njih go­di­na sve vi­še ri­bo­lo­va­ca, uklju­ču­ju­ći i fi­de­ra­še, ume­sto uma­ka­nja, pr­ska­nja spre­jom ili me­ša­nja ve­će ko­li­či­ne adi­tiva sa pri­ma­mom do­da­je ma­le ko­li­či­ne vi­so­ko­kon­cen­tro­va­nih teč­no­sti po­mo­ću fla­ši­ca sa ka­palj­kom. Ot­kri­va­mo vam glav­ne pred­no­sti ta­kvog pri­stu­pa

Kapaljke

U fi­de­ru se mo­gu ko­ri­sti­ti svi mam­ci, pri­hra­ne i do­da­ci ko­ji se upo­tre­blja­va­ju i u pe­ca­nju na plo­vak i u ša­ran­skom ri­bo­lo­vu. Uz hra­ni­li­ce i šta­po­ve iz­u­zet­no ose­tlji­vih iz­men­lji­vih vr­ho­va, to je ono što ovu teh­ni­ku či­ni oso­be­nom. Od sa­mog po­čet­ka mo­der­ne »fi­der re­vo­lu­ci­je«, ko­ja se za­huk­ta­la po­sle 2007, u upo­tre­bu su ušli ra­zni adi­ti­vi, ko­ji­ma se po­ve­ća­va efi­ka­snost ma­ma­ca i pri­ma­ma. Ono što je pre­u­ze­to iz mo­der­nog ša­ra­no­lo­va ko­ri­sti se u kla­sič­nom fi­de­ru, ali još vi­še u tzv. me­to­du, i to na­ro­či­to na ko­mer­ci­jal­nim re­vi­ri­ma, dok su za fi­der pe­ca­nje na tzv. otvo­re­nim (»di­vljim«) vo­da­ma pri­men­lji­vi­ja mo­der­na re­še­nja iz plov­ka­ro­ške »ku­hi­nje«, od ko­jih su mno­ga pre­u­ze­ta od ša­ran­dži­ja, s tim što su pro­iz­vo­di po pra­vi­lu ne­što sla­bi­je kon­cen­tra­ci­je.

Ovo­ga pu­ta ob­ja­sni­ću vam ka­ko se upo­tre­blja­va­ju teč­ni adi­ti­vi u for­mi tzv. ka­palj­ki, ko­ji se u po­sled­njih ne­ko­li­ko go­di­na po­la­ko pri­ma­ju i u kla­sič­nom fi­de­ru i u me­to­du, a ra­do ih ko­ri­ste ne sa­mo tak­mi­ča­ri već re­kre­a­tiv­ni ri­bo­lov­ci. Sa­ma am­ba­la­ža, tj. pla­stič­na fla­ši­ca sa ka­palj­kom, ima pred­nost u od­no­su na obič­ne fla­ši­ce, ali i na uma­kalj­ke (di­po­ve) i spre­je­ve, jer je ra­si­pa­nje dra­go­ce­ne teč­no­sti sma­nje­no, a u od­no­su na di­po­ve rok upo­tre­be pro­du­žen, bu­du­ći da če­sti­ce pri­hra­ne i mam­ci ne mo­gu da »kon­ta­mi­ni­ra­ju« teč­nost i iza­zo­vu nje­no kva­re­nje ili me­nja­nje nje­nih svoj­sta­va.

KA­PALJ­KA JE EFI­KA­SNA za tre­ti­ra­nje ma­ma­ca, i to po­seb­no onih po­sta­vlje­nih na udi­cu, jer je po­stu­pak ve­o­ma jed­no­sta­van, a do­zi­ra­nje iz­u­zet­no pre­ci­zno. Na­ka­pa­va­njem mo­že­mo po­ve­ća­va­ti pri­vlač­nost bu­kval­no svih ma­ma­ca, ka­ko ži­vih, ta­ko i pre­ra­đe­nih (od cr­va, pin­ki­ja i gli­sta, pre­ko hle­ba i ku­ku­ru­za, do pe­le­ta, boj­li­ja itd.).

I pri­hra­nu je mo­gu­će na ovaj na­čin la­ko i efi­ka­sno uči­ni­ti iza­zov­ni­jom, i to bi­lo pre uba­ci­va­nja sme­se u hra­ni­li­cu ili na­kon to­ga. Efe­kat do­da­va­nja teč­no­sti hra­ni pre no što po­to­nju »upa­ku­je­mo« ne­što je spo­ri­ji, te se ovo re­še­nje uglav­nom pri­me­nju­je na du­bljim ili te­ku­ćim vo­da­ma, dok će dej­stvo do­dat­ka, ako se na­ka­pa na sme­su sta­vlje­nu u hra­ni­li­cu, bi­ti br­že, pa se to­me pri­be­ga­va is­klju­či­vo na sta­ja­ćim i plit­kim te­re­ni­ma, po mir­nom vre­me­nu. Na­rav­no, isto ta­ko mo­že­mo uči­ni­ti za­ni­mlji­vi­jom i pri­ma­mu ko­ju u for­mi ku­gli ba­ca­mo ru­kom, prać­kom ili na ne­ki dru­gi na­čin.

SU­ŠTI­NA PO­STUP­KA ISTA je kao u slu­ča­ju uma­ka­nja (di­po­va­nja). Raz­li­či­ti teč­ni adi­ti­vi slu­že to­me da una­pre­de atrak­tiv­nost ma­ma­ca od­no­sno pri­hra­na, či­ne­ći ih isto­vre­me­no vi­zu­el­no pri­ma­mlji­vi­jim, mi­ri­šlja­vi­jim i uku­sni­jim, a ne­ret­ko i hran­lji­vi­jim, ta­ko da ri­bu pri­vu­ku, pod­stak­nu na je­lo i za­dr­že u hra­nje­noj zo­ni. Za­vi­sno od ka­rak­te­ri­sti­ka teč­no­sti, ona mo­že da imi­ti­ra fi­to­plank­ton, al­ge ili ko­lo­ni­je tu­bi­fek­sa, fu­ja i dru­gih sit­nih vo­de­nih or­ga­ni­za­ma, ko­ji su osnov­na hra­na mno­gih mir­nih ri­ba i mla­đi svih vr­sta. Ka­palj­ka­ma se do­da­ju i aro­me ra­znih vr­sta, za­sla­đi­va­či i sti­mu­la­to­ri (atrak­to­ri), a pre sve­ga be­tain. Mno­gi pro­iz­vo­đa­či pri­ma­ma i ma­ma­ca iz ce­le Evro­pe u po­nu­du su već uklju­či­li pro­iz­vo­de ovog ti­pa, a me­đu nji­ma su i dve do­ma­će fir­me, či­je sam pro­iz­vo­de imao za­do­volj­stvo da te­sti­ram, pa ću vam svo­ja is­ku­stva ovom pri­li­kom i pre­ne­ti... (-Ceo tekst mo­že­te pro­či­ta­ti u Ri­bo­lo­vu br. 420-)


dupli-san-dijego

Je­dan od du­pli­ra­nih čvo­rova je i udvo­stru­čeni San Di­je­go džem, zva­ni još i...

trostruki-palomar

Sa po­ja­vom Ber­kley Na­no­fila, ko­ja ni­je ni ple­te­ni­ca ni mo­no­fil, u modu je ušao...

dunavske-carolije

Du­nav je ve­li­ka, mo­ćna i "teško" či­tlji­va re­ka, pa pred­sta­vlja iza­zov za sve ri­bo­lov­ce...

brejd-ring

Braid ring čvor ili u­pre­deni pr­sten čvor upo­tre­blja­va se za ve­zi­va­nje udica...

dupli-uni

Ovo je jedan od najjednostavnijih a naj­vi­še ko­ri­šće­nih čvo­rova za spajanje...

bocna-petlja

Bočna petlja je jedan od je­dno­stav­nih čvo­rova za fi­ksi­ranje bo­čnog pre­dve­za...