I u mo­der­nom ša­ran­skom ri­bo­lo­vu i u obe va­ri­jan­te fi­der teh­ni­ke (»ka­ve­znoj« i »me­tod«) već go­di­na­ma se kao do­da­tak uve­li­ko ko­ri­sti CSL (korn stip li­ker) – ami­no-ki­se­li­na­ma iz­u­zet­no bo­ga­ti teč­ni eks­trakt do­bi­jen tzv. mo­krim mle­ve­njem ku­ku­ru­za, či­ji jak na­ki­se­li ukus i ka­rak­te­ri­stič­na aro­ma svu ša­ran­sku ri­bu pod­sti­ču na in­ten­ziv­no hra­nje­nje. Baš krup­ni ša­ra­ni po­seb­no vo­le CSL, ko­ji je za pri­hra­nji­va­nje po­seb­no po­go­dan kao do­da­tak jer ne ras­ta­pa PVA pro­iz­vo­de, pa se mo­že upo­tre­blja­va­ti za obo­ga­ći­va­nje i po­ve­ća­va­nje atrak­tiv­no­sti bra­šna­stih i zr­na­stih pri­hra­na (tj. spod-mik­se­va), boj­li­ja i pe­le­ta ko­ji­ma ša­ra­na pre­ci­zno hra­ni­mo po­mo­ću PVA ke­sa ili mre­ži­ca, a pri oslo­ba­đa­nju se za­dr­ža­va bli­zu dna, ta­ko da ne­ma opa­sno­sti da će od­vu­ći ri­bu iz tog slo­ja vo­de u kom je na­ša pri­ma­ma a naj­če­šće i ma­mac.

Teč­ni CSL se na go­to­ve boj­li­je, pe­le­te ili ku­ku­ruz, ko­ji nam slu­že kao ma­mac od­no­sno pri­hra­na, si­pa do­sta pre pe­ca­nja (oko 24 č) ka­ko bi ga »no­sač« do­bro upio, a u bra­šna­ste pri­ma­me se do­da­je dok su su­ve, pa se do­bro s nji­ma iz­me­ša pre ne­go što uli­je­mo vo­du po­treb­nu za po­sti­za­nje op­ti­mal­ne kon­zi­sten­ci­je. Na­rav­no, u svim teh­ni­ka­ma i sa svim pri­ma­ma­ma CSL se mo­že ko­ri­sti­ti i ka­da pri­hra­nju­je­mo »ra­ke­tom«, po­mo­ću čam­ca na da­ljin­sko upra­vlja­nje, prać­kom ili ba­ca­njem ku­gli iz ru­ke.

U po­nu­di fir­me Mo­za­ik Cen­tar iz Ža­blja Do­vit Fis­hing CSL do­stu­pan je u ve­li­kim pa­ko­va­nji­ma, tj. u fla­ša­ma od 500 ml, ko­je će i uz in­ten­ziv­nu upo­tre­bu po­tra­ja­ti bar ne­ko­li­ko kam­pa­nja, a pra­vi se u vi­še kom­bi­no­va­nih aro­ma, ta­ko da ri­bo­lo­vac mo­že uskla­di­ti mi­ris ovog adi­ti­va s onim ko­ji već ima nje­gov ma­mac od­no­sno pri­hra­na, ili pak da­ti još jed­nu mi­ri­snu no­tu, bi­lo slič­nu ili sa­svim dru­ga­či­ju, što mo­že bi­ti va­žan fak­tor uspe­ha na vo­da­ma na ko­ji­ma se mno­go pe­ca, pa ri­ba vre­me­nom poč­ne da iz­be­ga­va aro­me ko­je se če­sto ko­ri­ste i tra­ži ne­ke no­ve. Vi­še in­for­ma­ci­ja o tre­nut­no do­stup­nom asor­ti­ma­nu mo­že se do­bi­ti pre­ko in­ter­net pro­da­je www.mo­za­ik­cen­tar.com ili u pro­dav­ni­ci Mo­za­ik Cen­tra u Ža­blju (Ni­ko­le Te­sle 35, tel. 064/646-56-83), a na isti broj se i za­in­te­re­so­va­ne pro­dav­ni­ce mo­gu ja­vi­ti ra­di do­bi­ja­nja in­for­ma­ci­ja o ve­le­pro­daj­nim ce­na­ma.