Štampa

Odav­no je ja­sno da je ne­re­al­no oče­ki­va­ti da sa­mi ri­bo­ču­va­ri sa sa­da­šnjim ovla­šće­nji­ma, opre­mom i broj­no­šću mo­gu da u zna­čaj­ni­joj me­ri su­zbi­ju ri­bo­kra­đu i da na na­šim vo­da­ma ima mno­go po­sla za po­li­ci­ju. Po­sled­njih me­se­ci ko­nač­no smo sve­do­ci ne­kih po­zi­tiv­nih po­ma­ka po tom pi­ta­nju

Je­dan tro­fej­ni ulov mo­že bi­ti po­sle­di­ca zna­nja, ali i sre­će ili upor­no­sti. Me­đu­tim, ka­da ri­bo­lo­vac u isto do­ba go­di­ne, na istom me­stu, na istu va­ra­li­cu uhva­ti dva ka­pi­tal­ca, on­da se sa ve­li­kom iz­ve­sno­šću mo­že re­ći da je ot­krio do­bit­nu kom­bi­na­ci­ju

Jed­no od osnov­nih pra­vi­la u reč­nom ri­bo­lo­vu mir­nih vr­sta jeste da pri­ma­mu tre­ba ba­ca­ti uz­vod­no od me­sta sa kog pe­ca­mo, ka­ko bi na dno do­spe­la tač­no is­pred nas ili ne­znat­no niz­vod­no. Me­đu­tim, ima i si­tu­a­ci­ja u ko­ji­ma to pra­vi­lo ne va­ži, već hra­nu tre­ba ba­ca­ti znat­no niz­vod­ni­je, jer će­mo ta­ko do­bi­ti mo­guć­nost da ma­mac po­nu­di­mo ri­bi na atrak­tiv­ni­ji na­čin

U mno­gim va­ri­jan­ta­ma pe­ca­nja na plo­vak ba­ca­nje pri­ma­me je­dan je od ključ­nih fak­to­ra uspe­ha, dok je u ri­bo­lo­vu sve po­pu­lar­ni­jom fi­der teh­ni­kom hra­na ap­so­lut­no neo­p­hod­na. Broj pro­iz­vo­đa­ča po­ve­ća­va se iz go­di­ne u go­di­nu, kao i nji­hov asor­ti­man, a da bi se ri­bo­lo­vac sna­šao u toj ogrom­noj po­nu­di i da bi sme­sa ko­ju na­pra­vi bi­la mak­si­mal­no efi­ka­sna, mo­ra zna­ti za­što ne­ku sme­su ku­pu­je, sa čim je me­ša i ka­ko je ko­ri­sti

Sa­mo će oni ko­ji ima­ju kra­nje po­vr­šno is­ku­stvo u lo­vu gr­ge­ča re­ći da je ta ma­la i eks­plo­ziv­na ri­ba lak plen i da je ni­je za­ni­mlji­vo pe­ca­ti na ve­štač­ke mam­ce. I ma­da ni­je spor­no da se mo­že de­si­ti da ban­dar ra­di kao lud i da uda­ra u svim slo­je­vi­ma vo­de mal­te­ne na sve što u vo­du ba­ci­mo, či­nje­ni­ca je da će u ve­ći­ni si­tu­a­ci­ja naj­bo­ga­ti­ji ulov i naj­vi­še de­ša­va­nja ima­ti oni ko­ji se po­tru­de da do po­sled­nje sit­ni­ce uskla­de iz­bor me­sta, svih ele­me­na­ta pri­bo­ra, mam­ce i pre­zen­ta­ci­ju

Tro­fej­ne pri­mer­ke so­ma, ko­ji mo­gu bi­ti du­gi i znat­no pre­ko dva me­tra i te­ški vi­še de­se­ti­na ki­lo­gra­ma, ni­je la­ko iz­va­di­ti ni iz čam­ca, ko­li­ko god jak pri­bor da ko­ri­sti­mo. A naš mla­di ko­le­ga, ko­ji je donedavno bio ori­jen­ti­san na lov ša­ra­na, spe­ci­ja­li­zo­vao se za ci­lja­no pe­ca­nje pra­vih gr­do­si­ja sa oba­le, i to na pse­ću hra­nu!