Štampa

Ne­pi­sa­no pra­vi­lo me­đu štu­ka­ro­ši­ma ko­ji ko­ri­ste pred­ve­ze od flu­o­ro­kar­bo­na de­ce­ni­ja­ma je bi­lo da nji­ho­v prečnik mora biti bar 0,8 mm. Me­đu­tim, ne­dav­no je je­dan od naj­ve­ćih svet­skih eks­pe­ra­ta iz­ne­na­dio ko­le­ge ši­rom se­ver­ne he­mis­fe­re iz­no­se­ći pot­pu­no dru­ga­či­je sta­no­vi­šte i mno­ge na­veo na raz­mi­šlja­nje

Kao i sva­ke go­di­ne, u naj­hlad­ni­jem pe­ri­o­du ri­bo­lov­ci iz Va­lje­va, La­za­rev­ca ali i mno­go uda­lje­ni­jih me­sta uži­va­ju u pe­ca­nju be­le ri­be na po­zna­tim zi­mov­ni­ci­ma na Ko­lu­ba­ri. Po­sled­njih ne­de­lja po­seb­no se ak­tu­el­ni oni u Pe­pe­ljev­cu i u Će­li­ja­ma, na kom je i bio naš sa­rad­nik sa svo­jim pri­ja­te­lji­ma

Sa­ma či­nje­ni­ca da iz go­di­ne u go­di­nu sve vi­še ri­bo­lo­va­ca u Sr­bi­ji ne od­no­si sva­ku ri­bu ko­ju bi po pro­pi­si­ma ima­la pra­vo da uzme ni­je do­kaz da se ukup­no sta­nje na na­šim ri­bo­lov­nim vo­da­ma me­nja na bo­lje, ali po­ka­zu­je da po­ten­ci­jal za po­zi­tiv­ne pro­me­ne ite­ka­ko po­sto­ji

Lov be­le ri­be fi­der teh­ni­kom na Dri­ni pri­lič­no je zah­te­van, ka­ko zbog ve­li­či­ne re­ke, ne­ret­ko te­škog te­re­na i ja­kog to­ka na mno­gim iz­gled­nim me­sti­ma, ta­ko i zbog ve­li­ke pro­seč­ne te­ži­ne be­le ri­be ko­ja se hva­ta. Ali ka­da se is­ku­sni ri­bo­lov­ci na pra­vi na­čin pri­pre­me i uz to ima­ju sre­će da na­i­đu na po­vo­ljan vo­do­staj i pro­zir­nost, re­zul­tat mo­že bi­ti iz­u­ze­tan

Ve­ći­na smu­đa­ro­ša sa na­ših ve­li­kih re­ka raz­o­ča­ra­na je mi­nu­lom je­se­njom se­zo­nom i pr­vim de­lom zim­ske. Ali oni naj­u­por­ni­ji i da­lje iz­la­ze na vo­du i da­ju sve od se­be ne bi li nad­mu­dri­li omi­lje­nu ri­bu. Ne­ka­da se ta­kav pri­stup i is­pla­ti – čak i ka­da ri­bo­lov­cu ma­lo šta ide na ru­ku

I u pe­ri­o­du pred mrest, ka­da se pol­no zre­le je­din­ke pri­lič­no ule­nje i sve ih je te­že is­pro­vo­ci­ra­ti da iole du­že pro­go­ne plen, mo­gu­će je uspe­šno lo­vi­ti štuku na ve­štač­ke mam­ce. Na­rav­no, uko­li­ko oda­be­re­mo do­bru vo­du, va­ra­li­cu i pre­zen­ta­ci­ju, a uz to smo sprem­ni da is­tr­pi­mo i vre­men­ske uslo­ve ko­ji ne pri­ja­ju baš svi­ma