Štampa

Če­ter­bej­ti su u Evro­pu sti­gli još pre de­se­tak go­di­na, na­kon što su u SAD po­sta­li jed­na od naj­po­pu­lar­ni­jih va­ra­li­ca za lov ba­sa. Br­zo se po­ka­za­lo da i na na­šem kon­ti­nen­tu, isto kao i na ame­rič­kom, da­ju od­lič­ne re­zul­ta­te i u lo­vu štu­ke, ali još uvek ima mno­go onih ko­ji su ne­po­ver­lji­vi pre­ma ovom jed­no­stav­nom dži­gu sa suk­nji­com i me­tal­nom plo­či­com is­pred ote­ža­nja

Klen je ri­ba sa naj­ši­rim je­lov­ni­kom na na­šem pod­ne­blju, ta­ko da od­lu­ka o to­me na šta će­mo ga pe­ca­ti za­vi­si prak­tič­no sa­mo od afi­ni­te­ta ri­bo­lov­ca i od to­ga šta mo­že da na­ba­vi. Ro­vac iz vi­še raz­lo­ga ni­je če­sto ko­ri­šćen ma­mac za »gla­vo­nju«, iako u od­re­đe­nim uslo­vi­ma mo­že da bu­de iz­u­zet­no efi­ka­san

Du­bin­ski ri­bo­lov krup­nih ci­pri­ni­da uz upo­tre­bu hra­ni­li­ca mo­guć je naj­ja­čim fi­der šta­po­vi­ma i ma­ši­ni­ca­ma. Ali za naj­ve­će iza­zo­ve po­sto­ji ne­što dru­ga­či­ji pri­stup i nje­mu pri­me­re­ni pri­bor. Iz tek­sta ko­ji sle­di sa­zna­će­te za­što su spe­ci­ja­li­stič­kom ri­bo­lo­vu na­me­nje­ni šta­po­vi i če­kr­ci sve tra­že­ni­ji ši­rom Evro­pe i u če­mu su nji­ho­ve glav­ne pred­no­sti

Bu­cov va­ži za gra­blji­vi­cu ko­ja se hra­ni sra­zmer­no ma­lim ple­nom u od­no­su na ve­li­či­nu ko­ju do­sti­že, pa ni­je ret­kost da se i ka­pi­ta­lac za­le­ti na ma­li ve­štač­ki ma­mac. Ali ni­je baš uobi­ča­je­no da se krup­ne je­din­ke kao lu­de za­le­ću sa­mo na sit­ne va­ra­li­ce, dok one ve­će isto­vre­me­no sa­svim ig­no­ri­šu. Ili mo­žda mi to ne pri­me­ću­je­mo

O to­me da je po­treb­na sna­ga fi­der pri­bo­ra di­rekt­no pro­por­ci­o­nal­na ve­li­či­ni re­ke na ko­joj ga ko­ri­sti­mo i ri­be ko­ju pe­ca­mo sko­ro da se u ri­bo­lo­vač­kim kru­go­vi­ma uop­šte ne po­le­mi­še. Ali ima i onih ko­ji uži­va­ju u po­me­ra­nju gra­ni­ca i raz­bi­ja­nju pred­ra­su­da, pa sa fi­nim kom­ple­ti­ma lo­ve i krup­nu ri­bu na ve­li­kim re­ka­ma

Sve br­ži tem­po ži­vo­ta uči­nio je i da ri­bo­lov­ci ma­sov­no na­sto­je da ono ma­lo vre­me­na ko­je ima­ju za pe­ca­nje is­ko­ri­ste naj­e­fi­ka­sni­je što mo­gu, pa mno­gi idu na vo­de na ko­ji­ma je ri­bo­lov lak i za ko­je se ne tre­ba po­seb­no pri­pre­ma­ti. Ima, me­đu­tim, i onih ko­ji po­stu­pa­ju pot­pu­no dru­ga­či­je i po­se­ban iza­zov na­la­ze u tra­­že­nju do­bit­nog pri­stu­pa u okol­no­sti­ma u ko­ji­ma im ni­šta ne ide na ru­ku