Štampa

SAD va­že za jed­nu od zemalja sa naj­bo­ljim uslo­vi­ma za re­kre­a­tiv­ni ri­bo­lov u svet­skim okvi­ri­ma, sa obi­ljem ri­bom bo­ga­tih i či­stih vo­da. Naš du­go­go­di­šnji sa­rad­nik i ri­bo­lo­vac sa vi­še­de­ce­nij­skim sta­žom ne­dav­no je bio u pri­li­ci da pe­ca u Viskonskinu i da to upo­re­di sa is­ku­stvom sa na­ših te­re­na

Ka­da se po­me­ne pe­ca­nje gra­blji­vi­ca na plo­vak, ve­ći­na ov­da­šnjih ri­bo­lo­va­ca od­mah po­mi­sli na lov štu­ke na ne­koj sta­ja­ćoj vo­di. Me­đu­tim, u ne­kim de­lo­vi­ma Sr­bi­je i na re­ka­ma se lo­vi na »ba­le­ri­ne«. Vo­žnjom plov­ka tako se peca som, i to na raz­ne mam­ce, pa i na ma­le ža­be

U pe­ri­o­di­ma ka­da ci­pri­ni­di ni­su pri na­ro­či­tom ape­ti­tu, ba­ca­njem ve­li­kih ko­li­či­na pri­ma­me pre će­mo ih od­bi­ti od hra­ni­li­šta i od svog mam­ca ne­go što će­mo ih pri­vu­ći i pod­sta­ći da je­du. U ta­kvim uslo­vi­ma mno­go bo­lje re­zul­ta­te če­sto će­mo po­sti­ći mi­ni­mal­nom ko­li­či­nom hra­ne, pla­si­ra­nom uz sam ma­mac

U do­njem to­ku Za­pad­ne Mo­ra­ve ri­bo­lov­ci naj­vi­še pe­ca­ju sko­ba­lja i dru­gu be­lu ri­bu mren­skog re­gi­o­na. Ali po­je­di­ni lju­bi­te­lji fi­der teh­ni­ke u naj­to­pli­jem de­lu se­zo­ne uži­va­ju i u ci­lja­nom pe­ca­nju ba­bu­ške, ko­je mo­že bi­ti ve­o­ma in­te­re­sant­no i uspe­šno

Po ve­li­koj vru­ći­ni, čak i bu­cov, naj­br­ži »sprin­ter« me­đu slat­ko­vod­nim pre­da­to­ri­ma, pri­vre­me­no od­u­sta­je od jur­nja­ve za ple­nom, u na­sto­ja­nju da po­tro­šnju ener­gi­je sve­de na mi­ni­mum. A kad ma­lo tro­ši, i po­tre­be za ka­lo­ri­ja­ma su mu ma­nje. Že­li­mo li uspe­šno da ga pe­ca­mo, te dve či­njenice mo­ra­mo ima­ti u vi­du

Svi zna­mo da u ri­bo­lo­vu oni ko­ji eks­pe­ri­men­ti­šu i na vo­di ne­pre­kid­no tra­že do­bit­nu pre­zen­ta­ci­ju, ma­mac i ak­tiv­nu ri­bu naj­če­šće pro­la­ze mno­go bo­lje od onih ko­ji se osla­nja­ju na sre­ću i ono što im je do­ne­lo do­bar ulov u ne­kom pret­hod­nom iz­la­sku. Ova re­por­ta­ža to na naj­bo­lji na­čin po­tvr­du­je