Pecanje metod varijantom fider tehnike sve je popularnije između ostalog i zbog toga što omogućava da na razne načine brzo privučemo krupne ribe i podstaknemo ih da intenzivno uzimaju našu primamu i mamce. Jedan od proverenih načina da se to postigne je »dorađivanje« smese kojom punimo hranilicu
Metod nije za kratko vreme postao veoma popularna varijanta ribolova s hranilicom samo zato što je moderan. Pre svega se to desilo zato što on omogućava da se pristup finim manevrima prilagodi potrebama na različite načine koji daju vrlo konkretne rezultate u vidu čestih ulova krupne ribe, i to za kratko vreme (ovo poslednje je među »metodaše« dovelo veliki broj modernih šarandžija iz redova onih koji nemaju vremena da provedu po dva-tri ili više dana zaredom na vodi, čekajući da riba priđe na njihovo hranilište). A posebno važan deo tih mogućnosti, koje se dodatno proširuju kreativnošću ribolovca, predstavljaju načini punjenja hranilice i dodatnog tretiranja njenog sadržaja u cilju povećanja njegove atraktivnosti.
OSNOVNA VARIJANTA PUNJENJA hranilice u metod fideru je ubacivanje prihrane s dodatkom mamaca ili bez njih u specijalni kalup, u koji se potom utisne hranilica. Ta smesa za metod, kao što smo već nekoliko puta u prethodnim nastavcima pomenuli, treba da bude lepljiva i dovoljno kompaktna da se zadrži na hranilici tokom zabačaja, leta kroz vazduh, udarca o površinu vode i još neko vreme po padu na dno. Zato moramo obratiti pažnju na izbor prihrane i njenu pravilnu pripremu, što podrazumeva optimalno kvašenje, kako ne bi bila ni previše suva a ni previše vlažna. Uz to, moramo voditi računa i o vrsti, veličini i količini dodatih mamaca, jer ako preteramo, možemo pokvariti strukturu prihrane, tj. učiniti da se ona prebrzo i prelako raspada, pa da spadne sa hranilice pre nego što treba.
VARIJACIJA NA OVU TEMU, TJ. MALIH I VELIKIH trikova i tajni koje uspešni metodaši koriste, ima mnogo, a u ovom nastavku ću s vama podeliti četiri po mom mišljenju najzanimljivije, uz napomenu da je polje za eksperimentisanje, kao i u mnogo čemu drugom u ribolovu, ograničeno samo maštom ribolovca i, dakako, potrebom da svojim »zahvatom« ne pokvari karakteristike hrane i učini je manje privlačnom za ribu umesto da njenu atraktivnost poboljša. Pa, pređimo na neke »cake« koje su nemalom broju iskusnih kolega poznate iako većina izbegava da o njima govori.
- » KRŠTENJE« prelivačima uspešni »metodaši« najčešće koriste. Prelivači su u stvari tečni dodaci, ali u zgusnutom stanju, poput raznih preliva za poslastice, po čemu su i dobili kolokvijalno ime. Uglavnom prvenstveno služe tome da daju jaku dodatnu mirisnu notu primami, premda ima i prelivača koji prave vizuelni efekat (tj. u dodiru s vodom oko hranilice kreiraju za ribu i iz daljine primetan »oblak« odnosno »stub« upadljive boje). Mogu biti izuzetno efikasni, tj. dokazano je da često podstaknu ribu da bude veoma aktivna, ali pre svega u toplijoj vodi i tamo gde nema jakog strujanja (jer je u hladnoj vodi efekat usporen, a brža struja prelivač začas »odnese« daleko i ribu ne dovede do hranilice i našeg mamca).
Pri upotrebi treba da vodimo računa da ne preteramo, pogotovo ako aditiv ima visoku koncentraciju arome. Biće najčešće dovoljno plasirati »krštenu« hranilicu u dva do tri uzastopna zabačaja, pa malo odmoriti mesto sa par zabačaja primame koja nije dodatno tretirana.
Osim za klasično prelivanje napunjene hranilice, možemo se odlučiti i za nasumično blago prelivanje prihrane... (-Ceo tekst možete pročitati u Ribolovu br. 634-)