Mo­der­ni pri­stup lo­vu ša­ra­na pre­vas­hod­no je osmi­šljen za sta­ja­će vo­de i na nji­ma se naj­če­šće pri­me­nju­je. Ali za ne­ke ri­bo­lov­ce po­se­ban iza­zov pred­sta­vlja baš pe­ca­nje na ta­kav na­čin na re­ka­ma. Je­dan od naj­po­zna­ti­jih evrop­skih ša­ran­dži­ja, ro­đe­ni Ni­šli­ja ko­ji je bio i ne­mač­ki re­kor­der u lo­vu ša­ra­na još pre tri­de­se­tak go­di­na i me­đu pr­vim ri­bo­lov­ci­ma ko­ji su u kon­ti­nen­tal­nom de­lu Evro­pe pe­ca­li po prin­ci­pu »uhva­ti i pu­sti«, eks­klu­ziv­no za naš list ot­kri­va šta mu je u pr­vim iz­la­sci­ma ovog pro­le­ća do­ne­lo čak če­ti­ri krup­ne ri­be

Na udi­cu se po­sta­vlja ma­mac i pre­ko nje se ostva­ru­je di­rek­tan kon­takt sa ri­bom. Za­to je za uspeh u ri­bo­lo­vu neo­p­hod­no do­bro po­zna­va­ti raz­li­či­te mo­de­le i ade­kvat­no ih pri­me­ni­ti, tj. iza­bra­ti onaj od­go­va­ra­ju­će ve­li­či­ne za ko­ri­šće­ni ma­mac, pri­tom vo­de­ći ra­ču­na i o to­me ka­kve i ko­li­ke se ri­be mo­gu ja­vi­ti

Uobi­ča­je­ni od­go­vor ko­ji is­ku­sne reč­ne ša­ran­dži­je da­ju na pi­ta­nje da li se nji­ho­va omi­lje­na ri­ba mo­že lo­vi­ti na boj­li­je i dru­ge mo­der­ne mam­ce gla­si da je to be­smi­sle­no i pro­ba­ti jer ša­ran i ne po­mi­šlja da pro­ba bi­lo ka­kvu hra­nu na ko­ju ni­je na­vik­nut. Ipak, ne­ka­da se de­si da i naj­tvro­do­kor­ni­ji za­go­vor­nik pe­ca­nja na ku­ku­ruz is­ko­či iz tog ša­blo­na i do­đe do pot­pu­no neo­če­ki­va­nih uvi­da

Na grad­skom ke­ju u Pan­če­vu se po ko zna ko­ji put po­tvr­di­lo sta­ro pra­vi­lo sa Ta­mi­ša, da na bo­lji ulov mo­gu sa ve­ćom iz­ve­sno­šću ra­ču­na­ti sa­mo oni fi­de­ra­ši ko­ji se una­pred spre­me za raz­ne mo­guć­no­sti i to­kom pe­ca­nja se br­zo pro­la­go­đa­va­ju svim pro­me­na­ma

Ve­li­ki jaz ko­ji po pi­ta­nju obo­ga­ći­va­nja na­ših vo­da ve­štač­kim pu­tem po­sto­ji iz­me­đu za­kon­ske re­gu­la­ti­ve i prak­se ri­bo­lov­ci sve če­šće po­ku­ša­va­ju da ne­ka­ko pre­mo­ste. A to otva­ra broj­na pi­ta­nja o ko­ji­ma po svoj pri­li­ci sko­ro ni­ko ne raz­mi­šlja, bar ne ozbilj­no i re­dov­no