Sve­stra­ni zre­nja­nin­ski va­ra­li­čar od­lič­no je pro­ce­nio da bi na­do­la­ze­ća pro­me­na vre­me­na mo­gla ve­o­ma po­volj­no uti­ca­ti na ape­tit pre­da­to­ra, pa je po­ra­nio na vo­du po­sled­njeg da­na pred po­če­tak za­bra­ne i uži­vao u ne­ko­li­ko sa­ti ri­bo­lo­va za pam­će­nje

Odav­no sam se iz lič­nog is­ku­stva u vi­še na­vra­ta uve­rio da do­la­zak hlad­ni­jeg "fron­ta" i na­glu pro­me­nu ri­be ose­te i poč­nu in­ten­ziv­no da se hra­ne. Ka­da sam vi­deo da su me­te­o­ro­lo­zi za po­če­tak dru­ge po­lo­vi­ne apri­la na­ja­vi­li baš ta­kvo vre­me, bez se­kun­de dvo­u­mlje­nja sam od­lu­čio da iza­đem na Ta­miš i pro­bam da pre­va­rim ne­ku gra­blji­vi­cu na kult­nom te­re­nu kod bra­ne ko­ja se na­la­zi iz­me­đu To­ma­šev­ca i Bo­to­ša (pa je ri­bo­lov­ci zo­vu i to­ma­še­vač­kom i bo­to­škom).

NA­RAV­NO, DO­LA­ZAK NA RE­KU SAM TEM­PI­RAO ta­ko da stig­nem do­volj­no ra­no da mo­gu po­če­ti da pe­cam u sa­mu zo­ru, u na­di da ću ta­da us­pe­ti da pre­va­rim ne­kog so­ma, ko­ji se pret­hod­nih da­na spo­ra­dič­no ja­vljao. Za nje­ga sam po­neo dvo­del­ni štap He­arty Ri­se Evo­lu­tion III 762 MH Spin, du­ži­ne 2,3 m i de­kla­ri­sa­ne te­ži­ne ba­ca­nja 7-32 g (vr­lo jak za svo­ju t.b. i sa­svim do­vo­ljan za lov pro­seč­nih ta­mi­ških so­mo­va na te­re­nu na kom ne­ma ve­ćih pre­pre­ka) i ma­ši­ni­cu Shi­ma­no Twin Po­wer C 3000 sa osmo­nit­nom stru­nom He­arty Ri­se Pre­da­tor WX 8, 1 PE. Pro­me­nio sam za oko po­la sa­ta vi­še mo­de­la gla­vi­nja­ra od si­li­ko­na i tvr­de pla­sti­ke, i to ra­znih ve­li­či­na, de­ko­ra i pro­iz­vo­đa­ča, sa "zveč­kom" i bez nje, ali bez ika­kvog uspe­ha, pa sam za­klju­čio da po svoj pri­li­ci ni­sam "po­go­dio" cug.

ME­ĐU­TIM, PO­SMA­TRA­JU­ĆI PO­VR­ŠIN­SKI SLOJ vo­de vi­deo sam da se si­tan ke­der sva­ko ma­lo ras­pr­šti, što je si­gu­ran znak da ga ju­ri ne­ka ma­nja gra­blji­vi­ca. Za­to sam oti­šao do ko­la i od­lo­žio te­ži kom­plet, a uzeo lak­ši, sa­sta­vljen od šta­pa He­arty Ri­se Rock'n'For­ce 702 LL (du­ži­ne 2,13 m i te­ži­ne ba­ca­nja 1.5-14 g) i ma­ši­ni­ce Shi­ma­no Van­ford 3000, na či­joj špul­ni je bi­la osmo­nit­na stru­na He­arty Ri­se Mon­ster X8 0,6 PE.

Dru­gi krug ove po­tra­ge za gra­blji­vi­ca­ma ot­po­čeo sam ba­ca­ju­ći 18 g te­žak džig-spi­ner, na ko­ji mi se već po­sle ne­ko­li­ko za­ba­ča­ja ja­vio pr­vi bu­cov, ne kru­pan ali sa­svim za­do­vo­lja­va­ju­će bor­ben. To je bi­la i de­fi­ni­tiv­na po­tvr­da mo­je pro­ce­ne da se pre­da­to­ri hra­ne, pa sam do­bio vi­še ne­go do­bru mo­ti­va­ci­ju da se mak­si­mal­no po­tru­dim u na­stav­ku ovog ri­bo­lo­va, ka­ko bih oče­ki­va­nu in­ten­ziv­nu ak­tiv­nost ri­be is­ko­ri­stio na što bo­lji na­čin.

NA­KON ŠTO SAM UHVA­TIO NE­KO­LI­KO bu­co­va na džig-spi­ne­re u raz­li­či­tim de­ko­ri­ma, od­lu­čio sam da pro­me­nim vr­stu va­ra­li­ce i da dam ma­lo vre­me­na kla­sič­nim me­tal­nim gla­vi­nja­ra­ma ma­nje te­ži­ne (od 8 g), na ko­je sam ra­ni­je če­sto... (Ceo tekst mo­že­te pro­či­ta­ti u li­stu Ri­bo­lov br. 609-)

 

 


dupli-san-dijego

Je­dan od du­pli­ra­nih čvo­rova je i udvo­stru­čeni San Di­je­go džem, zva­ni još i...

trostruki-palomar

Sa po­ja­vom Ber­kley Na­no­fila, ko­ja ni­je ni ple­te­ni­ca ni mo­no­fil, u modu je ušao...

dunavske-carolije

Du­nav je ve­li­ka, mo­ćna i "teško" či­tlji­va re­ka, pa pred­sta­vlja iza­zov za sve ri­bo­lov­ce...

brejd-ring

Braid ring čvor ili u­pre­deni pr­sten čvor upo­tre­blja­va se za ve­zi­va­nje udica...

dupli-uni

Ovo je jedan od najjednostavnijih a naj­vi­še ko­ri­šće­nih čvo­rova za spajanje...

bocna-petlja

Bočna petlja je jedan od je­dno­stav­nih čvo­rova za fi­ksi­ranje bo­čnog pre­dve­za...