Jed­na od spe­ci­fič­no­sti fi­der teh­ni­ke, ko­ja je če­sto či­ni su­per­i­or­nom u od­no­su na osta­le, jeste mo­guć­nost mak­si­mal­no pre­ci­znog pri­ma­mlji­va­nja ri­be na sa­svim ma­li pro­stor, uče­sta­lim za­ba­ci­va­njem u istu tač­ku. Ali ne­ka­da se is­pla­ti i tra­ži­ti po­ten­ci­jal­nu lo­vi­nu za­ba­ci­va­njem si­ste­ma s hra­nil­com na raz­ne stra­ne, dok se ne na­đe zo­na u ko­joj se ri­ba iz ne­kog raz­lo­ga već gru­pi­sa­la

Po za­vr­šet­ku rad­ne su­bo­te, Sa­ša Mi­tić, Jo­van Živ­ko­vić i Go­ran Pan­čić u ka­snim po­po­dnev­nim sa­ti­ma od­lu­či­li su da odu na pe­ca­nje na Bo­van­sko je­ze­ro. Na osno­vu is­ku­stva iz ra­ni­jih se­zo­na zna­li su da se u ovo do­ba go­di­ne mo­že oče­ki­va­ti do­bar rad ba­bu­ške sa tru­ba­re­vač­ke oba­le, na tzv. Pr­vom i Dru­gom as­fal­tu, pa su se opre­de­li­li za taj deo je­ze­ra i tak­ti­ku osmi­sli­li ta­ko da nju lo­ve a da isto­vre­me­no pro­ba­ju da iz­beg­nu cver­gla­na. 

LO­GI­ČAN IZ­BOR I ZA PRI­MA­MU i za ma­mac bi­li su ku­va­no ži­to i ku­ku­ruz, što su ra­ni­je pri­pre­mi­li i po­ne­li u do­volj­nim ko­li­či­na­ma. 

Na­kon br­zog mon­ti­ra­nja si­ste­ma do­go­vo­ri­li su se da ri­bu po­tra­že na da­lji­ni od 50 do 60 m, na ko­joj su pro­ce­ni­li da bi naj­pre mo­gla bi­ti. Jo­ca i Pan­ča pri­me­ni­li su u fi­de­ru do­ka­za­no efi­ka­san pri­stup – kon­stant­no za­ba­ci­va­nje u iste tač­ke, ko­jim se br­zo for­mi­ra hra­ni­li­šte, dok je Sa­ša pri­me­nio kom­bi­no­va­nu tak­ti­ku – jed­nim šta­pom je sve vre­me za­ba­ci­vao na isto me­sto dok je dru­gim pla­si­rao si­stem na raz­ne stra­ne ka­ko bi even­tu­al­no pro­na­šao ri­bu mi­mo hra­ni­li­šta. 

OD TE DVE TAK­TI­KE BO­LJE se po­ka­za­la »sta­tič­na«, bu­du­ći da su se pred su­mrak le­pe ba­bu­ške naj­pre ja­vi­le kod Jo­ce i Pan­če, tj. na hra­ni­li­šti­ma ko­ja su njih dvo­ji­ca na­pra­vi­li, i to sko­ro pod­jed­na­ko na ku­ku­ruz še­će­rac i ži­to. Me­đu­tim, to­kom no­ći se si­tu­a­ci­ja pro­me­ni­la jer je Sa­ša na­po­kon po­čeo da do­bi­ja ri­bu na svoj »lu­ta­ju­ći« fi­der, ko­jim je u jed­noj tač­ki uhva­tio ne­ko­li­ko »ba­ba« na ku­va­no ži­to, pa je na­sta­vio da je for­si­ra, do svi­ta­nja do­bi­ja­ju­ći ri­bu... (-Ceo tekst mo­že­te pro­či­ta­ti u Ri­bo­lo­vu br. 596-)

 

 


dupli-san-dijego

Je­dan od du­pli­ra­nih čvo­rova je i udvo­stru­čeni San Di­je­go džem, zva­ni još i...

trostruki-palomar

Sa po­ja­vom Ber­kley Na­no­fila, ko­ja ni­je ni ple­te­ni­ca ni mo­no­fil, u modu je ušao...

dunavske-carolije

Du­nav je ve­li­ka, mo­ćna i "teško" či­tlji­va re­ka, pa pred­sta­vlja iza­zov za sve ri­bo­lov­ce...

brejd-ring

Braid ring čvor ili u­pre­deni pr­sten čvor upo­tre­blja­va se za ve­zi­va­nje udica...

dupli-uni

Ovo je jedan od najjednostavnijih a naj­vi­še ko­ri­šće­nih čvo­rova za spajanje...

bocna-petlja

Bočna petlja je jedan od je­dno­stav­nih čvo­rova za fi­ksi­ranje bo­čnog pre­dve­za...