Iako va­ži za ri­bu ko­ja se sko­ro bez izuzetka hra­ni po dnev­nom sve­tlu, je­di­ni is­klju­či­vi gra­blji­vac iz po­ro­di­ce ci­pri­ni­da mo­že se lo­vi­ti i usred no­ći, bar ta­mo gde ima ve­štač­kog osve­tljenja. Naš sa­rad­nik ot­kri­va ka­ko je i na ko­je va­ra­li­ce u ta­kvim uslo­vi­ma naj­bo­lje ju­ri­ti bu­co­va

Pre ne­ko­li­ko go­di­na, moj pri­ja­telj i ko­le­ga ri­bo­lo­vac Du­šan Sa­vić ku­pio je svoj pr­vi ča­mac. Ma­lo po­sle to­ga usle­dio je po­ziv ko­ji sam je­dva če­kao – da iza­đe­mo na Sa­vu i pro­ba­mo da va­ra­li­ča­ri­mo iz tog plo­vi­la. Ci­lja­na ri­ba tre­ba­lo je da bu­de bu­cov, kom do ta­da ni­sam po­sve­ći­vao pre­vi­še pa­žnje, ali mi to ni­je sme­ta­lo, na­pro­tiv – pred­sta­vlja­lo je do­dat­ni iza­zov.

Već nam je pr­vi ri­bo­lov do­neo ne­ko­li­ko sit­ni­jih pri­me­ra­ka, uglav­nom na ma­le gla­vi­nja­re, ko­je smo vo­di­li br­zo, na­sto­je­ći da sve vre­me bu­du što bli­že po­vr­ši­ni. Na­kon tog za obo­ji­cu uspe­šnog po­ku­ša­ja iz­la­sci su se ni­za­li, s ma­nje-vi­še slič­nim re­zul­ta­ti­ma, a mi smo uglav­nom na re­ku do­la­zi­li u po­po­dnev­nim sa­ti­ma i pe­ca­li do pr­vog mra­ka, sve dok jed­ne ve­če­ri ni­smo pri­me­ti­li da ta­da bu­co­vi ne da se ne po­vla­če, već na­su­prot to­me, na­kon pa­lje­nja re­flek­to­ra na Ga­ze­li i Sta­rom sav­skom (Tram­vaj­skom) mo­stu, ko­ji su ta­da ba­ca­li ja­ko sve­tlo na po­vr­ši­nu vo­de, nji­ho­vi ra­u­bo­vi po­sta­ju sve če­šći. Re­ši­li smo da za­sta­ne­mo is­pod sve­tla i pro­ba­mo da ta­ko lo­vi­mo, iako se to pro­ti­vi­lo ras­pro­stra­nje­nim pri­ča­ma da je bu­cov prak­tič­no is­klju­či­vo dnev­ni lo­vac i da se po mra­ku hva­ta ve­o­ma ret­ko.

Ja sam te ve­če­ri bio opre­mljen šta­pom Sa­ku­ra Tri­nis Long Ran­ge Spin (du­ži­ne 2,33 m i de­kla­ri­sa­ne te­ži­ne ba­ca­nja 5–21 g) sa ma­ši­ni­com Sa­ku­ra Lu­ma 4000 FD, dok je Du­šan ko­ri­stio Shi­ma­no Be­ast­ma­ster od 2,7 m, t.b. 14–42 g, i ma­ši­ni­cu Shi­ma­no Stra­dic 2500 FL. Ubr­zo su ulo­vi po­če­li da se ni­žu, a ne­ret­ko smo i u isto vre­me za­ma­ra­li le­pe ko­ma­de, ko­ji su bi­li te­ži od na­šeg do­ta­da­šnjeg pro­se­ka.

BU­CO­VI SU POD VE­ŠTAČ­KIM SVE­TLOM RA­DI­LI čak i bo­lje ne­go pre­ko da­na, ener­gič­no na­pa­da­ju­ći vo­ble­re ko­je smo im nu­di­li bli­zu po­vr­ši­ne uglav­nom ih br­zo vo­de­ći. Naj­e­fi­ka­sni­ji je bio Sal­mo Thrill od 7 cm, ko­ji se mo­že za­ba­ci­ti ve­o­ma da­le­ko; iako on ni pri br­zom po­vla­če­nju ne­ma iz­ra­že­nu vi­bra­ci­ju (što je i nor­mal­no za to­li­ko ote­žan vo­bler), bu­co­vi­ma to ni­ma­lo ne sme­ta da ga na­pa­da­ju kao lu­di. Do­bar uči­nak ima­li su i DUO Ryuki 60S, ko­ji sam po­vla­čio ma­lo spo­ri­je ne­go Thrill, i to uz po­vre­me­na bla­ga cim­ka­nja vr­hom šta­pa, za­tim do­ma­ći vo­bler DF (bu­cov­dži­ja­ma po­zna­ti­ji kao Gr­ba­vi), ko­ji je pri br­zom vo­đe­nju tik is­pod po­vr­ši­ne bio na­ro­či­to neo­do­ljiv za bu­co­ve ko­ji su ra­u­bo­va­li u bli­zi­ni čam­ca, te Sna­ke­ton­gue od 7 cm – si­li­kon­ska gla­vi­nja­ra ti­pa »la­sta«, do­ma­ćeg pro­iz­vo­đa­ča Ivi­ce Ne­delj­ko­vi­ća; ova po­sled­nja va­ra­li­ca po­ka­za­la se od­lič­no pri br­žem po­vla­če­nju, ali ne ka­da bih je po­kre­nuo od­mah po za­ba­ča­ju, već tek po­što bih je naj­pre pu­stio da po­to­ne ot­pri­li­ke do sre­di­ne vo­de­nog stu­ba. Do­bi­ja­li smo te ve­če­ri bu­co­ve na raz­li­či­te de­ko­re, ali smo pri­me­ti­li da su svi ko­ji su bi­li lov­ni sve­tlu­ca­li, tj. in­ten­ziv­no ble­ska­li ka­da bi sve­tlo pa­lo na njih pod od­go­va­ra­ju­ćim uglom.

NA­KON TE VE­ČE­RI VI­ŠE NI­SMO raz­mi­šlja­li o to­me u ko­je će­mo vre­me ići na bu­co­va na Sa­vi. Od tad uglav­nom na re­ku iz­la­zi­mo u ve­čer­njim sa­ti­ma, tj. ka­da pad­ne mrak, i lo­vi­mo i po ne­ko­li­ko sa­ti, a to vre­me do­bro je iz vi­še raz­lo­ga, od ko­jih je sva­ka­ko va­žan i taj što se pre­ko da­na in­ten­zi­van reč­ni sa­o­bra­ćaj na Sa­vi smi­ri, na­kon če­ga, ka­da se sve­tla is­pod mo­sto­va upa­le, bu­co­vi kre­ću u lov uz ra­u­bo­ve pre­le­pe i za oči i za uši.

VRE­ME­NOM JE ŽE­LJA ZA ŠTO VE­ĆIM bro­jem uhva­će­nih bu­co­va po iz­la­sku kod obo­ji­ce pre­šla u že­lju za što ve­ćom ri­bom. Za­to sa­da sa dru­ga­či­jom opre­mom i pri­stu­pom... (-Ceo tekst mo­že­te pro­či­ta­ti u Ri­bo­lo­vu br. 596-)

 

 


dupli-san-dijego

Je­dan od du­pli­ra­nih čvo­rova je i udvo­stru­čeni San Di­je­go džem, zva­ni još i...

trostruki-palomar

Sa po­ja­vom Ber­kley Na­no­fila, ko­ja ni­je ni ple­te­ni­ca ni mo­no­fil, u modu je ušao...

dunavske-carolije

Du­nav je ve­li­ka, mo­ćna i "teško" či­tlji­va re­ka, pa pred­sta­vlja iza­zov za sve ri­bo­lov­ce...

brejd-ring

Braid ring čvor ili u­pre­deni pr­sten čvor upo­tre­blja­va se za ve­zi­va­nje udica...

dupli-uni

Ovo je jedan od najjednostavnijih a naj­vi­še ko­ri­šće­nih čvo­rova za spajanje...

bocna-petlja

Bočna petlja je jedan od je­dno­stav­nih čvo­rova za fi­ksi­ranje bo­čnog pre­dve­za...