• Tamiski protfis u prihvatnici
  • Stuka sa jezera Joca
  • Tamiski protfis
  • Mrtvi Karas kod sela Grebenac
  • Balticka stuka4
  • mala
  • Noc na jezeru Celije
  • Mala Petica
  • Štuka sa Joce2
  • Jezero Joca - A. Milanovic
  • Tamiš kod Opova, protfiš; aparat Canon 7D EOS, objektiv Canon 15–85, god. 2011.
  • Jezero Joca, štuka; aparat Canon 7D EOS, objektiv Canon 15–85, god. 2012.
  • Tamiš kod Opova, protfiš; aparat Canon 7D EOS, objektiv Canon 15–85, god. 2011.
  • Mrtvi Karaš kod sela Grebenac; aparat Fuji 95 (prosumer), 2008.
  • Baltička štuka, Vestervik (južna Švedska); aparat Canon 7D EOS, objektiv Canon 15–85, god. 2012.
  • Vojne bašte (Dunav prekoputa Zemuna); aparat Canon 7D EOS, objektiv Canon 15–85, god. 2012.
  • Noc na Jezeru Ćelije; aparat Canon 7D EOS, objektiv Canon 15–85, sa stativa, god. 2011.
  • Kubici na putu ka kanalu Petica (kod Kovilova); aparat Fuji 95 (prosumer), 2008.
  • Jezero Joca, štuka; aparat Canon 7D EOS, objektiv Canon 15–85, god. 2012.
  • Jezero Joca, Aleksandar Milanović; aparat Canon 7D EOS, objektiv Canon 15–85, polar-filter, god. 2011.

ribolov-novine-broj-610

Sadržaj broja 610

RI­BO­LOV BR. 610 U PRO­DA­JI JE OD PETKA 10. MAJA A U NJE­MU, IZ­ME­ĐU OSTA­LOG, MO­ŽE­TE PRO­ČI­TA­TI:

ZA­ŠTO JE TO­LI­KO TE­ŠKO? (O ter­mi­ni­ma lo­vo­sta­ja ko­je pri­ro­da odav­no ne pri­zna­je)

ŠTA, KA­KO, ČI­ME I GDE LO­VI­TI U PR­VOJ PO­LO­VI­NI MA­JA (Gra­blji­vi­ca i mir­na ri­ba me­se­ca; Po­ten­ci­jal­no iz­ne­na­đe­nje; Re­kvi­zit me­se­ca; Džo­ker ma­mac; Va­ra­li­ca me­se­ca)

VE­LI­KI PLO­VAK I DVA ZR­NA ŽI­TA (Pro­leć­no pe­ca­nje ba­bu­ške na­kon uspe­šne bor­be s do­sad­nom sit­nu­ri­jom)

»MAČ­KA OD STA­RE KA­PI­JE« (Ve­o­ma efi­ka­sno a prak­tič­no bes­plat­no po­ma­ga­lo za ukla­nja­nje tra­ve sa ri­bo­lov­nog me­sta)

PO UKU­SU RI­BE ILI RI­BO­LOV­CA (Šta tre­ba ima­ti u vi­du da bi se u ovom pe­ri­o­du fi­der teh­ni­kom uspe­šno pe­ca­la ba­bu­ška)

OD DR­ŽA­ČA DO FU­TRO­LE (Felj­ton: Sve što tre­ba da zna­te o mo­der­nom fi­der ri­bo­lo­vu – XI deo – Pra­te­ća opre­ma)

TVI­ČI­JA­DA ZA PAM­ĆE­NJE (Po­če­tak štu­ka­ro­ške se­zo­ne na Vla­sin­skom je­ze­ru)

UL­TRA­SPO­RO MI­KRO­DŽI­GO­VA­NJE (Efi­ka­san a ne­u­o­bi­ča­jen pri­stup: Lov kle­na na ma­le si­li­kon­ce)

POD­NE BO­LJE OD JU­TRA (Neo­če­ki­va­no do­bar rad štu­ke na ma­le va­ra­li­ce na Sa­vi kod Obre­nov­ca)

IMA NE­KA TAN­KA CR­TA (Ka­ko da ri­bo­lo­vac bu­de za ko­rak is­pred svo­je lo­vi­ne)

VAM­PIR ZA DU­NAV­SKOG »BR­KU« (Dru­ga po­lo­vi­na apri­la do­ne­la le­pe ulo­ve so­ma)

STAL­NE RU­BRI­KE:

IZ­LA­ZAK I ZA­LA­ZAK SUN­CA, HI­DRO­ME­TE­O­RO­LO­ŠKA I SO­LU­NAR­NA PROG­NO­ZA I VO­DO­STA­NJE

ULO­VI KO­JI SE PAM­TE: Lič­ni re­kord na ka­ši­ku; Tro­fej na »plo­per«; Ori­jaš na bo­dor­ku; Mepps za so­ma; Vik­to­rov ka­pi­ta­lac; Vra­ćen kru­pan som

PI­TAJ­TE STRUČ­NJA­KE: Ci­lja­no na šlji­va­ra; Kop­ča ili fi­der link; Bo­ja naj­lo­na

IZ­LOG

IZ SVE­TA

MA­LI LEK­SI­KON ČVO­RO­VA: Po­ja­ča­ni čvor za udi­cu

IZ­VE­ŠTA­JI SA RI­BO­LOV­NIH TE­RE­NA: Apa­tin, Som­bor, Ku­la, Bač­ka Pa­lan­ka, Bač­ki Pe­tro­vac i oko­li­na, No­vi Sad, Ko­vilj­ski rit, Ti­tel, Ki­kin­da, To­ma­še­vac, Idvor, Sa­ku­le, Ba­ran­da, Opo­vo, Sef­ke­rin, Glo­gonj, Pan­če­vo, Pan­če­vač­ki rit, Obre­no­vac, Bo­ljev­ci, Be­o­grad, Sme­de­re­vo, Po­ža­re­vac, Ko­sto­lac, Ve­li­ko Gra­di­šte, Svi­laj­nac, Kra­gu­je­vac, Kru­še­vac, Kra­lje­vo, Aran­đe­lo­vac, Do­nje Pod­ri­nje, Ča­čak, Ma­li Zvor­nik, Ba­ji­na Ba­šta, Pri­je­po­lje, No­vi Pa­zar, Ti­moč­ka i Ne­go­tin­ska kra­ji­na, NP Đer­dap, Niš, Le­sko­vac, Pi­rot, Vla­sin­sko je­ze­ro.

RI­BO­LOV BR. 611 IZ­LA­ZI U PE­TAK 24. MAJA

Mno­gi­ma se či­ni da je pe­ca­nje na hleb kraj­nje jed­no­stav­no i da u nje­go­voj pri­pre­mi i upo­tre­bi za ma­mac ili pri­ma­mu ne­ma ni­ka­kve mu­dro­sti. To je, me­đu­tim, sa­mo de­li­mič­no tač­no. Za kom­pli­ko­va­njem uisti­nu ne­ma po­tre­be, ali uop­šte ni­je sve­jed­no ka­kav i ko­li­ko da­na star hleb će­mo upo­tre­bi­ti, ko­li­ko će­mo ga na­kva­si­ti, a ko­li­ko po­tom is­ce­di­ti i steg­nu­ti pri for­mi­ra­nju ku­gli, na ko­ji na­čin će­mo ga po­sta­vi­ti na udi­cu itd.

Ši­rom sve­ta se ve­ko­vi­ma hleb u pe­ca­nju mir­nih ri­ba ko­ri­sti i kao pri­hra­na (sa­mo­stal­no ili u kom­bi­na­ci­ji sa mno­gim dru­gim sa­stoj­ci­ma) i kao ma­mac. On je la­ko do­stu­pan, pri­ma­ma se od nje­ga jed­no­stav­no pri­pre­ma, a ra­do ga je­du go­to­vo sve vr­ste. Mno­go je lak­še i znat­no jef­ti­ni­je na­ba­vi­ti dva-tri sta­ra hle­ba za hra­nje­nje i isto to­li­ko par­ča­di sve­žeg hle­ba za ma­mac ne­go cr­ve na li­tar i dru­ge kom­po­nen­te po­treb­ne za pri­pre­ma­nje slo­že­ni­jih pri­ma­ma. S dru­ge stra­ne, ni­je ma­li broj ri­bo­lo­va­ca, po­go­to­vo onih ne­do­volj­no is­ku­snih, ko­ji ne­ra­do pe­ca­ju na hleb, jer je ne­u­po­re­di­vo ma­nje po­sto­jan na udi­ci od gli­sta, cr­va, ku­ku­ru­za i mno­go če­ga dru­gog (ri­ba ga la­ko ski­da, a ka­da se raz­mek­ša sam spad­ne po­sle iz­ve­snog vre­me­na, tim br­že što je vo­da ja­ča) i s njim ni­je uvek la­ko od­re­di­ti pra­vi mo­me­nat za kon­tru. U re­do­vi­ma ko­ji sle­de po­ku­ša­ću da svo­je is­ku­stvo u ri­bo­lo­vu na ovaj ma­mac pre­to­čim u od­go­vo­re na ne­ka pi­ta­nja ko­ja po­čet­ni­ci če­sto po­sta­vlja­ju.

Ruze kugle i prskalice

1. KA­KAV HLEB KO­RI­STI­TI ZA PRI­MA­MU? Naj­bo­lje re­zul­ta­te u pri­hra­nji­va­nju sko­ba­lja i ve­ći­ne dru­gih vr­sta ci­pri­ni­da ko­je na­sta­nju­ju na­še te­ku­će vo­de po­sti­ći će­mo upo­tre­blja­va­ju­ći isto­vre­me­no dve pri­ma­me, na­či­nje­ne od hle­ba raz­li­či­te sta­ro­sti. Od dva-tri da­na sta­rog hle­ba, ko­ji se do­bro le­pi i spo­ro ota­pa po pa­du na dno, for­mi­ra­mo čvr­ste ku­gle, ko­je će du­go za­dr­ža­va­ti ri­bu u zo­ni u ko­joj pe­ca­mo. Na­su­prot to­me, hleb star pet da­na ili vi­še je po­go­dan za pra­vlje­nje me­ka­nih ku­gli, ko­je se br­zo i la­ko kru­ne pod dej­stvom vo­de­ne stru­je, či­me se for­mi­ra »sta­za« po ko­joj ri­be idu uz­vod­no, do hra­nje­ne zo­ne, tj. do tvr­dih ku­gli.

2. KA­KO NA­PRA­VI­TI KU­GLE I KO­LI­KO NJIH BA­CI­TI? Bra­šna­ste hra­ne su uglav­nom ni­ske ka­lo­rij­ske vred­no­sti, a ne­ke od njih sa­dr­že iza­zi­va­če gla­di (tj. pur­ga­ti­ve, či­ji efe­kat je­ste ubr­za­no pra­žnje­nje pro­bav­nog trak­ta), pa ih ri­ba mo­že je­sti u mno­go ve­ćim ko­li­či­na­ma ne­go hleb, od ko­ga se mo­že re­la­tiv­no br­zo za­si­ti­ti i uda­lji­ti i ne sti­gav­ši do na­še na­mam­če­ne udi­ce. To na­ro­či­to tre­ba ima­ti u vi­du zi­mi, ka­da su po­tre­be sko­ro svih ri­ba za hra­nom znat­no ma­nje ne­go u to­pli­jem pe­ri­o­du... (-Ceo tekst mo­že­te pro­či­ta­ti u Ri­bo­lo­vu br. 339/340-)


dupli-san-dijego

Je­dan od du­pli­ra­nih čvo­rova je i udvo­stru­čeni San Di­je­go džem, zva­ni još i...

trostruki-palomar

Sa po­ja­vom Ber­kley Na­no­fila, ko­ja ni­je ni ple­te­ni­ca ni mo­no­fil, u modu je ušao...

dunavske-carolije

Du­nav je ve­li­ka, mo­ćna i "teško" či­tlji­va re­ka, pa pred­sta­vlja iza­zov za sve ri­bo­lov­ce...

brejd-ring

Braid ring čvor ili u­pre­deni pr­sten čvor upo­tre­blja­va se za ve­zi­va­nje udica...

dupli-uni

Ovo je jedan od najjednostavnijih a naj­vi­še ko­ri­šće­nih čvo­rova za spajanje...

bocna-petlja

Bočna petlja je jedan od je­dno­stav­nih čvo­rova za fi­ksi­ranje bo­čnog pre­dve­za...