Ne­ma ve­štač­kog mam­ca ko­ji će do­ne­ti ri­bu uvek i svu­da. Za­to ne­ma ni ri­bo­lov­ca ko­ji u svim pri­li­ka­ma ko­ri­sti istu va­ra­li­cu, a pro­iz­vo­đa­či na tr­ži­šte ne­pre­kid­no iz­ba­cu­ju no­ve mo­de­le i de­ko­re. Ka­ko se sna­ći u tom mno­štvu i što če­šće ima­ti pri ru­ci ono što mo­že da­ti ulov, a ne no­si­ti na vo­du po­la pro­dav­ni­ce

Iako te­ku­ći­ce mren­skog re­gi­o­na u hlad­ni­jem de­lu go­di­ne po pra­vi­lu da­ju le­pe ulo­ve, uspeh na nji­ma ni iz­bli­za ni­je za­ga­ran­to­van. Ali, ako ri­bo­lo­vac do­bro sni­mi si­tu­a­ci­ju, oda­be­re pra­vi­lan pri­stup i po­tru­di se, mo­že ra­ču­na­ti na do­sta ak­ci­je i pu­nu ču­var­ku

Naj­jed­no­stav­ni­ji si­ste­mi za pe­ca­nje štu­ke na ce­lu ri­bu ili par­če mo­gu da­ti sjaj­ne re­zul­ta­te ili bi­ti pot­pu­ni pro­ma­šaj, za­vi­sno od to­ga da li ih upo­tre­bi­mo na pra­vi na­čin i na pra­vom me­stu ili ne. Ovim tek­stom pod­se­ća­mo na ­va­žne detalje koji će nam pomoći da ne zaluta­mo kad se od­va­ži­mo da skre­ne­mo sa uobiča­je­ne rute...

Lov sko­ba­lja vo­žnjom plov­ka naj­pro­duk­tiv­ni­ji je u hlad­ni­jem de­lu go­di­ne, jer se ta­da hva­ta­ju naj­krup­ni­ji ko­ma­di, ko­ji usled osku­di­ce pri­rod­ne hra­ne i pri­pre­ma za mrest ni­su u po­zi­ci­ji da mno­go bi­ra­ju. Osim to­ga, ri­ba se pred zi­mu gru­pi­še u zi­mov­ni­ci­ma, pa ju je lak­še pro­na­ći. Ipak, uspe­ha ne­ma uko­li­ko se ne pri­dr­ža­va­mo ne­kih bit­nih pra­vi­la

Po­sled­njih go­di­na sve vi­še ri­bo­lo­va­ca na na­šim ve­li­kim re­ka­ma smu­đa i so­ma lo­vi ver­ti­kal­nim dži­go­va­njem, iz čam­ca u po­kre­tu, ko­je im omo­gu­ća­va da za krat­ko vre­me pre­tra­že du­gač­ke po­te­se i ta­ko pro­na­đu ak­tiv­nu ri­bu, čak i na te­re­nu ko­ji ne po­zna­ju naj­bo­lje. Ali, pe­ca­nje iz usi­dre­nog plo­vi­la, iako je te­že i tra­ži mno­go vi­še is­ku­stva, mo­že bi­ti mno­go pro­duk­tiv­ni­je, pa se vre­di po­tru­di­ti da sa­vla­da­mo tu teh­ni­ku