Štampa

Ka­da ri­bo­lov­ci pro­te­stu­ju zbog ne­le­gal­ne pro­da­je ri­be na pi­ja­ca­ma i dru­gim me­sti­ma, ko­ri­sni­ci se naj­če­šće prav­da­ju da ne­ma­ju ovla­šće­nja da kon­tro­li­šu pro­met ri­be. Me­đu­tim, oni ko­ji za­i­sta že­le da se bo­re sa kri­vo­lo­vom i te ­ka­ko mo­gu da lo­po­vi­ma za­gor­ča­ju ži­vot i ka­da se kra­de­na ri­ba na­đe da­le­ko od vo­de u ko­joj je uhva­će­na

Op­šte je po­zna­to da se na sa­mom po­čet­ku pro­leć­ne se­zo­ne mo­gu oče­ki­va­ti i ulo­vi ka­pi­tal­nih so­mo­va, jer naj­ve­ća evrop­ska slat­ko­vod­na ri­ba u ovom pe­ri­o­du na­sto­ji da na­dok­na­di te­ži­nu i ener­gi­ju iz­gu­blje­nu pre­ko zi­me i da se do­bro pri­pre­mi za sko­ra­šnji mrest. Ri­bo­lov­ci ko­ji se sa­da po­sve­te ci­lja­nom lo­vu so­ma mo­gu se za­to na­da­ti i tro­fej­nim je­din­ka­ma, ali ulov ka­kav su ostva­ri­la dvo­ji­ca ko­le­ga na je­ze­ru Kra­lje­vac odav­no ni­je za­be­le­žen

Pr­vi od­la­zak na sva­ki ri­bom bo­gat te­ren no­si ve­li­ka oče­ki­va­nja, ali i zna­tan ri­zik, jer ni naj­i­sku­sni­ji ri­bo­lo­vac ne mo­že bi­ti si­gu­ran da se do­bro pri­pre­mio za ono što ga na ne­po­zna­toj vo­di oče­ku­je. Ovog pu­ta, me­đu­tim, sve je bi­lo ide­al­no, osim vre­men­skih pri­li­ka, pa je i re­zul­tat bio iz­nad svih oče­ki­va­nja

Po­sled­njih me­se­ci je na re­ka­ma mren­skog ti­pa ri­bo­lov bio ote­žan zbog ne­ko­li­ko ve­li­kih po­ra­sta i po­mu­ta, ali ka­da je vo­do­staj bio ko­li­ko-to­li­ko nor­ma­lan i bar ne­ko vre­me sta­bi­lan, bi­lo je le­pih ulo­va, pre sve­ga sko­ba­lja i plo­ti­ce, ka­ko na plo­vak ta­ko i sve po­pu­lar­ni­jom fi­der teh­ni­kom

Sam po­če­tak pro­leć­ne se­zo­ne lo­va be­le ri­be na na­šim naj­ve­ćim te­re­ni­ma bio je pri­lič­no mr­šav, pre sve­ga zbog zna­čaj­nih osci­la­ci­ja vo­do­sta­ja i pro­men­lji­vog vre­me­na. Ipak, po­je­di­ni upor­ni i is­ku­sni ri­bo­lov­ci i u ta­kvim uslo­vi­ma uspe­va­li su da pro­na­đu ri­bu i na­čin da se le­po na­pe­ca­ju

Sve vi­še ri­bo­lo­va­ca ko­ji pe­ca­ju fi­der teh­ni­kom ili kla­sič­nom du­bin­kom ko­ri­sti ku­gli­ce sti­ro­po­ra, eks­pan­di­ra­ni pi­ri­nač i raz­ne dru­ge vr­ste po­di­za­ča (ve­štač­kih ali i pri­rod­nih) ka­ko bi po­nu­di­la ri­bi in­te­re­san­tan ma­mac ili ga pre­zen­to­va­la ma­lo iz­nad dna