Štampa

Premda re­la­tiv­no sko­ro une­ta, štu­ka je po­sta­la za ri­bo­lov­ce jed­na od dve naj­va­žni­je i naj­in­te­re­sant­ni­je gra­blji­vi­ce na Vla­sin­skom je­ze­ru. Iako je ima do­sta i do­sti­že za­vid­ne ve­li­či­ne, ni­je je la­ko lo­vi­ti. Ali ka­da se po­klo­pe po­volj­ni vre­men­ski uslo­vi, do­bro po­zna­va­nje te­re­na i iz­bor tak­ti­ke, kao i ve­šti­na ri­bo­lo­va­ca, iz­ve­stan je ri­bo­lov ko­ji se pam­ti

U vre­me naj­ve­će eks­pan­zi­je ba­bu­ške u na­šim vo­da­ma te­ško da je iko mo­gao po­smi­sli­ti da bi ta ri­ba mo­gla po­sta­ti po­že­ljan ulov. Me­đu­tim, pri­ti­sak ri­bo­lo­va­ca i kri­vo­lo­va­ca, uz ne­ke dru­ge fak­to­re, uči­ni­li su da je na ve­li­kom bro­ju te­re­na krup­ni­ja ba­bu­ška po­sta­la re­dak ulov, pa mno­gi sa ra­do­šću do­če­ka­ju in­for­ma­ci­ju da je ova ri­ba ne­gde pro­ra­di­la. To va­ži i za naj­ve­će ve­štač­ko je­ze­ro u Šu­ma­di­ji

Pr­vi deo pro­le­ća po pra­vi­lu do­no­si vr­snim i upor­nim so­ma­ro­ši­ma do­bre iz­gle­de za ulov tro­fej­nih »br­kaj­li­ja«. Ove go­di­ne su tro­ji­ca obre­no­vač­kih va­ra­li­ča­ra tu pri­li­ku i is­ko­ri­sti­la, iako ni­su us­pe­li da sa­vla­da­ju sve ori­ja­še ko­je su ima­li na šta­pu

Lov be­le ri­be sa oba­le na Sa­vi u Be­o­gra­du mo­guć je na sve ma­njem bro­ju me­sta, na ko­ji­ma po pra­vi­lu vla­da po­ve­li­ka gu­žva, a ve­ći­na ih ili ni­je slo­bod­na ili ne da­je ulo­ve on­da ka­da mi ugra­bi­mo vre­me­na za pe­ca­nje. Ipak, is­ku­sni plov­ka­ro­ši i u ta­kvim te­škim uslo­vi­ma us­pe­li su da pro­na­đu i do­bru po­zi­ci­ju i na­čin da se na njoj na­u­ži­va­ju

Ve­o­ma je te­ško na­ći ri­bo­lov­ca ko­ji ne­ma vi­še kom­bi­na­ci­ja šta­po­va i ma­ši­ni­ca za sva­ku teh­ni­ku ko­ju upra­žnja­va. Isto­vre­me­no, sko­ro svi ma­šta­mo o pro­na­la­že­nju ta­kvog se­ta ko­jim će­mo mo­ći da lo­vi­mo sve (ili sko­ro sve) ri­be ko­je ju­ri­mo, na svim (ili sko­ro svim) vo­da­ma na ko­je ide­mo. To je te­ško ostvar­lji­vo, ali uz ma­lo od­ri­ca­nja i pri­la­go­đa­va­nja ni­je ne­mo­gu­će

Ve­ći­na ri­bo­lo­va­ca po­čet­kom to­pli­jeg de­la go­di­ne sko­ro sve mir­ne vr­ste ri­ba, pa i ba­bu­šku, pre­te­žno lo­vi na me­sne mam­ce (cr­vi­će, pin­ki­je, gli­ste...). Ma­lo ko­me uop­šte pad­ne na pa­met da pro­ba da pe­ca na ku­va­nu pše­ni­cu, iako je to ma­mac ko­ji mo­že da­ti iz­u­zet­ne re­zul­ta­te