Ve­ći­na sko­ba­lja­ša ko­ji pe­ca­ju na plo­vak na re­ka­ma za pri­ma­mu omi­lje­ne ri­be ko­ri­ste »bom­be« od sta­rog hle­ba ote­ža­nog ka­me­nom, dok fi­de­ra­ši (ko­jih je sve vi­še) upo­tre­blja­va­ju raz­ne bra­šna­ste pri­ma­me. Po­ku­šaj na­šeg sa­rad­ni­ka da kom­bi­nu­je sta­ru pri­ma­mu i no­vi pri­stup po­ka­zao se neo­če­ki­va­no uspe­šnim

Skobalj-hleb

Po­čet­kom de­cem­bra sko­balj na Ju­žnoj Mo­ra­vi još ni­je bio u pot­pu­no­sti ušao u zi­mov­ni­ke, pa ga je i da­lje bi­lo mo­gu­će hva­ta­ti i na onim de­lo­vi­ma re­ke na ko­ji­ma je bi­lo ma­lo ri­bo­lo­va­ca ili je čak vla­da­la pot­pu­na pu­stoš, što me­ni i od­go­va­ra. Idu­ći ka ta­kvim po­zi­ci­ja­ma, u pro­la­zu po­red zi­mov­ni­ka, u ko­ji­ma je bi­lo gu­žve, pri­me­tio sam da sko­ba­lja­ši ko­ji svo­ja me­sta do­hra­nju­ju ve­li­kim hleb­nim »bom­ba­ma« ostva­ru­ju mno­go bo­lje re­zul­ta­te od onih ko­ji ne pri­ma­mlju­ju ri­bu.

Raz­mi­šlja­ju­ći o to­me, re­šio sam da pro­bam da po­ku­šam da pe­cam fi­der teh­ni­kom ta­ko što ću ume­sto ku­pov­nom pri­ma­mom hra­ni­li­cu pu­ni­ti hle­bom. U hra­ni­li­cu sa ote­ža­njem od 40 g sam ugla­vio ma­lu ko­ru hle­ba, to­li­ku ko­li­ka je mo­gla da sta­ne, na udi­cu ve­li­či­ne 14 oka­čio dva cr­vi­ća i za­ba­cio oko sre­di­ne re­ke, u zo­nu sa do­sta du­bo­kom vo­dom. Na­kon što sam ta­ko uhva­tio ne­ko­li­ko sit­nih sko­ba­lja za­re­dom, pro­ce­nio sam da bi tre­ba­lo da pro­bam da ma­lo »oja­čam« ceo si­stem. Naj­pre sam sta­vio hra­ni­li­cu ve­ćeg ka­pa­ci­te­ta (tj. do­sta ši­ru od pret­hod­ne), sa ote­ža­njem od 50 g. U nju sam uba­ci­vao ve­će par­če ko­re hle­ba... (-Ceo tekst mo­že­te pro­či­ta­ti u Ri­bo­lo­vu br. 417-)