Ba­bu­ška spa­da u sva­što­je­de ri­be i mo­gu­će ju je lo­vi­ti na vi­še vr­sta ma­ma­ca, če­sto čak i isto­vre­me­no. Ipak, ne­ki su joj do­ka­za­no dra­ži od dru­gih, a na to po­go­to­vo tre­ba obra­ti­ti pa­žnju po­čet­kom se­zo­ne, ka­da po­sto­je re­al­ne šan­se za ulov iz­ra­zi­to krup­nih je­din­ki

U ovom de­lu se­zo­ne uslo­vi za pe­ca­nje na ve­ćim rav­ni­čar­skim re­ka­ma ni­su na­ro­či­to po­volj­ni, pa ni­je čud­no što se mno­gi lju­bi­te­lji lo­va ša­ran­skih vr­sta (bi­lo da naj­ra­di­je pe­ca­ju na plo­vak, kla­sič­nom du­bin­kom ili na fi­der) opre­de­lju­ju za od­la­ske na sta­ja­ći­ce. Na ta­kvim vo­da­ma u na­red­nom pe­ri­o­du ak­tu­el­no će pre sve­ga bi­ti pe­ca­nje ba­bu­ške, ko­ja je ve­ći­ni ko­le­ga da­le­ko omi­lje­ni­ja lo­vi­na od bo­dor­ke, cr­ven­per­ke i even­tu­al­no kru­pa­ti­ce, po­naj­vi­še zbog re­la­tiv­no ve­li­ke pro­seč­ne te­ži­ne upe­ca­nih je­din­ki. Ako to još ni­ste uči­ni­li, pra­vi je čas da na ka­na­li­ma, ba­ra­ma, šljun­ka­ra­ma i dru­gim ve­štač­kim i pri­rod­nim aku­mu­la­ci­ja­ma, otvo­ri­te pro­leć­nu se­zo­nu lo­va sre­br­nog ka­ra­ša; mo­že­te mu po­nu­di­ti raz­ne mam­ce bilj­nog ili ži­vo­tinj­skog po­re­kla, od ko­jih vam ovo­ga pu­ta skre­će­mo pa­žnju na ne­ke do­ka­za­no iz­u­zet­no efi­ka­sne.

babuska

1. DE­BE­LA GLI­STA. To­kom apri­la i ma­ja krup­ne ba­bu­ške se na mno­gim vo­da­ma če­šće i lak­še lo­ve ne­go kra­jem pro­le­ća i le­ti. Da bi­smo to is­ko­ri­sti­li, tre­ba da im po­nu­di­mo ve­će mam­ce ne­go ka­sni­je u se­zo­ni, ne sa­mo za­to što će po­za­ma­šan za­lo­gaj pre pri­vu­ći pa­žnju krup­ni­jih je­din­ki, već i za­to što će­mo ta­ko sma­nji­ti mo­guć­nost da nam ma­mac »raz­bu­ca­ju« sun­či­ce, ma­le cr­ven­per­ke i slič­ni na­pa­sni­ci ko­ji su sa sva­kim to­pli­jim da­nom sve ak­tiv­ni­ji. Krup­na ho­land­ska (šum­ska) gli­sta, oka­če­na na ve­ću udi­cu (npr. ve­li­či­ne 12 ili 10) za gla­vu, dok joj se osta­tak te­la slo­bod­no uvi­ja, sja­jan je pro­leć­ni ma­mac za ve­li­ke ba­bu­ške, ali se ne­moj­te za­ču­di­ti ni ako na nju upe­ca­te... (-Ceo tekst mo­že­te pro­či­ta­ti u Ri­bo­lo­vu br. 399-)