Šta ra­di­ti u si­tu­a­ci­ji ka­da ri­ba mrljavi, pa joj ma­mac mo­ra­mo nu­di­ti što fi­ni­jim si­ste­mom, sa plo­vkom ma­le no­si­vo­sti, a iz­ne­na­da poč­ne da du­va jak ve­tar? Birajući iz­me­đu pre­la­ska na du­bin­ku i od­la­ska ku­ći, naš sa­rad­nik se opre­de­lio za mo­di­fi­ko­va­nje do­ta­da­šnje pre­zen­ta­ci­je.

Ri­bo­lov­ni post od ne­ko­li­ko me­se­ci pre­ki­nuo sam po­čet­kom ju­na na Će­lij­skom je­ze­ru, na po­zi­ci­ji uda­lje­noj ne­ko­li­ko sto­ti­na me­ta­ra od Ži­li­nač­kog mo­sta pre­ma Zla­ta­ri­ma. Mo­ji pri­ja­te­lji Ne­boj­ša Velj­ko­vić i Ne­nad Za­jić tu ima­ju ri­bar­sku ku­ći­cu, a pret­hod­nih da­na su do­bro pe­ca­li be­lu ri­bu kra­ćim pe­tlja­ši­ma, te se ni­sam mno­go dvo­u­mio oko iz­bo­ra me­sta.

bugarin

U svi­ta­nje su me do­če­ka­li vr­lo pri­jat­no vre­me i sko­ro sa­svim mir­na po­vr­ši­na je­ze­ra. Zbog rav­ne oba­le, po­zi­ci­ja je ve­o­ma pri­stu­pač­na, pa sam la­ko na­me­stio sto­li­cu i vr­lo br­zo kre­nuo sa ras­pa­ki­va­njem i pri­pre­mom pri­ma­me. Iako se uglav­nom pe­ca sit­ni­ja de­ve­ri­ka, bo­dor­ka i me­ša­nac, ni­je ret­ka ni ne­što krup­ni­ja bo­dor­ka (od sto gra­ma na­vi­še), ni ba­bu­ška (na plo­vak se ret­ko ja­vlja te­ža od 200 g, a naj­krup­ni­ji pri­mer­ci na tom po­te­su do­bi­ja­ju se du­bin­ski, no­ću, da­le­ko od oba­le).

Na­kon ras­kla­pa­nja šta­pa, ba­cio sam na oda­bra­no me­sto me­ša­vi­nu na­pra­vlje­nu od jed­na­kih de­lo­va hra­na Van den Eynde Sec­ret i Gold Pro Bre­am. Prem­da je ri­ba oči­gled­no bi­la tu, i to u ne­ma­lom bro­ju, od­lu­čio sam se za pe­ca­nje po­me­nu­tim pro­ve­re­no naj­bo­ljim »in­stant« hra­na­ma na ovom je­ze­ru, ne sa­mo za­to što sam za ri­bo­lov mo­gao da odvo­jim tek dva-tri sa­ta, pa ni­sam imao vre­me­na za eks­pe­ri­men­ti­sa­nje, ne­go i sto­ga što na Sec­ret od­lič­no re­a­gu­ju bo­dor­ke (a ve­o­ma sam že­leo da ulo­vim ma­kar jed­nu iole krup­ni­ju), dok Gold Pro, ko­li­ko mi je po­zna­to, jed­no­stav­no ne­ma prem­ca me­đu hra­na­ma za de­ve­ri­ku na ovoj aku­mu­la­ci­ji... (-Ceo tekst mo­že­te pro­či­ta­ti u Ri­bo­lo­vu br. 352-)