Sna­žnim fi­der šta­po­vi­ma, si­ste­mi­ma sa hra­ni­li­com na­pu­nje­nom iz­ra­zi­to le­plji­vom hra­nom i krat­kim pred­ve­zom sa ne pre­ve­li­kom ali ja­kom udi­com, iz­u­zet­no se uspe­šno pe­ca­ju ša­ran, amur, krup­na ba­bu­ška i de­ve­ri­ka. Za to nam ne tre­ba ni mno­go vre­me­na, ni mno­go pri­bo­ra, pa ni ve­li­ko ula­ga­nje u mam­ce i hra­nu. Ni­je sto­ga ni­ma­lo čud­no što me­tod ima sve vi­še pri­sta­li­ca

Me­tod fi­der (teh­ni­ku mo­der­nog pe­ca­nja sa le­plji­vom pri­ma­mom ko­ja du­go osta­je na hra­ni­li­ci, te sa vr­lo krat­kim pred­ve­zom i udi­com na sa­moj hra­ni ili tek ne­ko­li­ko cen­ti­me­ta­ra is­pod nje) ne­ki sma­tra­ju za pu­no­prav­nu ver­zi­ju fi­de­ra, a dru­gi za »me­šan­ca« na­sta­log ukr­šta­njem fi­de­ra i mo­der­nog ša­ran­skog ri­bo­lo­va. Ali svi se sla­žu da je ovaj vid ri­bo­lo­va jed­no­stav­ni­ji i sto­ga pri­me­re­ni­ji pro­seč­nom ri­bo­lov­cu, a ujed­no je iz­u­zet­no efi­ka­san – na mno­gim ko­mer­ci­jal­nim re­vi­ri­ma čak efi­ka­sni­ji od svih dru­gih na­či­na pe­ca­nja.

Metod

ŠTAP. Mo­žda se po­je­di­ni struč­nja­ci za fi­der ne­će slo­ži­ti, ali ja sma­tram da se u ovoj teh­ni­ci mo­že ko­ri­sti­ti ve­o­ma mno­go vr­sta šta­po­va. To ne mo­ra­ju, šta­vi­še, is­klju­či­vo bi­ti fi­de­ri, jer od­lič­no mo­že da po­slu­ži i ša­ran­ski pa­ra­bo­lik (čak i ne­ki jef­ti­ni­ji, na­či­njen od kom­po­zi­ta, tj. od me­ša­vi­ne kar­bo­na i fi­ber­gla­sa). U kraj­njoj nu­ždi mo­že se upo­tre­bi­ti i te­le-meč, pa i ne­ki dru­gi tro­del­ni ili te­le­skop­ski štap. Naj­va­žni­je pri­li­kom iz­bo­ra šta­pa je­ste da se po­ve­de ra­ču­na o nje­go­voj te­ži­ni ba­ca­nja. S ob­zi­rom na to da me­tod hra­ni­li­ce sa pri­ma­mom če­sto ima­ju pre­ko 80 g, tre­ba iza­bra­ti mo­del t.b. bar 100 ili 120 g. Šta­po­vi te no­si­vo­sti su ujed­no do­volj­no sna­žni da je nji­ma mo­gu­će iz­va­di­ti i naj­krup­ni­jeg ša­ra­na ili amu­ra, a o ma­njim ci­pri­ni­di­ma da i ne go­vo­ri­mo. Ipak, ako ste u mo­guć­no­sti i na­me­ra­va­te da če­šće pe­ca­te ovom teh­ni­kom, na­ba­vi­te od­go­va­ra­ju­ći fi­der štap, jer je sa nji­me ipak lep­še pe­ca­ti na me­tod ne­go bi­lo ko­jim dru­gim.

MA­ŠI­NI­CA. Ni iz­bor ti­pa ma­ši­ni­ce ni­je pre­su­dan. Je­di­no što je uisti­nu va­žno je­ste da ona ipak bu­de ve­ćeg ka­pa­ci­te­ta (od oko 100m/0,40mm do 100m/0,60mm). Ide­al­no bi bi­lo da ima me­ha­ni­zam slo­bod­nog ho­da (bej­tra­ner), jer je ta­kav si­stem pri­la­go­đen lo­vu krup­nih ri­ba du­bin­skim me­to­dom na či­stim te­re­ni­ma. Me­đu­tim, ni to ni­je ključ­no, jer se i če­kr­ci bez te op­ci­je mo­gu ko­ri­sti­ti, bi­lo da ima­ju pred­nju ili zad­nju koč­ni­cu. U tom slu­ča­ju mo­ra­mo po­de­si­ti... (-Ceo tekst mo­že­te pro­či­ta­ti u Ri­bo­lo­vu br 375-)